Témata k Turówu jsou vyřešená, problémem je jen doba výpovědi smlouvy, uvedl Brabec

Rozhodne-li se Polsko přijmout českou představu ohledně polského Dolu Turów, je dojednaná smlouva natolik připravená, že ji lze podepsat, sdělil v pátek ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Jednání skončila bez dohody ve čtvrtek v noci. Podle Brabce byla přerušena, nikoliv ukončena, a strany mají zájem jednat dál, termín ale nestanovily. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) přiblížil, že je pro Česko nepřijatelné, aby polská strana mohla smlouvu po dvou letech vypovědět.

„Pokud se polská strana rozhodne akceptovat naši představu, tak smlouva je natolik připravená, že ji můžeme klidně podepsat,“ uvedl Brabec. „Strany se včera (ve čtvrtek) loučily v pozdních nočních hodinách a řekly si, že jsou připraveny dál jednat, pokud se stanoviska někde sblíží. Klidně si můžeme zavolat dnes (v pátek) nebo v pondělí. Ale tohle je viditelně něco, co si obě strany potřebovaly interně projednat doma,“ dodal ministr.

Je přesvědčen, že se dohody povede dosáhnout v horizontu dnů, určitě nikoliv měsíců. „Řekli jsme si, že se teď rozejdeme, přerušíme jednání, ne ukončíme. Je zájem jednat dál,“ uvedl.

Česko podle hejtmana Půty usiluje o uzavření smlouvy s Polskem, aby mělo celou dobu trvání těžby záruku, že nebudou překračovány limity dopadu na životní prostředí, že bude dostávat informace o stavu podzemních vod a že investor dodrží, co slíbil. „Návrh na to, že by Polsko mohlo po dvou letech smlouvu bez dalšího vypovědět, je pro nás naprosto nepřijatelný,“ řekl.

Jednání o smlouvě byla podle něj tvrdá a dlouhá. „Během (čtvrteční) noci se dohoda nacházela malý kousek od kompromisu. Jeho dosažení je teď už věcí pro premiéry,“ soudí liberecký hejtman, který se nynějších jednání účastnil.

Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) přišlo Polsko na poslední chvíli s výpovědní lhůtou dva roky. Češi chtějí lhůtu delší, neboť v dole se má těžit 22 let. „Pokud by byla výpověď možná ve velmi krátké době, tak všechno to, co jsme dojednali, ztrácí smysl,“ řekl Brabec. Dodal, že Česko považuje spor před Evropským soudním dvorem za krajní možnost, k níž by muselo sáhnout, kdyby ostatní cesty selhaly. 

Polský ministr ochrany ovzduší a životního prostředí Michal Kurtyka po jednání prohlásil, že jeho země přednesla „velmi dobrou nabídku“ pro obyvatele Libereckého kraje v oblasti vodohospodářské infrastruktury, územní spolupráce a monitoringu. Narazila ale podle něj na eskalaci požadavků české strany.

Polská strana přerušit těžbu odmítá

Důl Turów u hranice podle Česka mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v tuzemských obcích. Polská strana navzdory květnovému předběžnému rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie odmítá přerušit těžbu, protože by to podle Varšavy mělo negativní dopady na energetickou bezpečnost země. Představitelé Polska v minulých dnech uváděli, že navrhují třeba finanční podporu obyvatelům českých obcí.

Praha i Varšava jsou podle Brabce nadále připravené o situaci kolem Turówa jednat. Polská delegace ve čtvrtek večer po jednání ale z české metropole odjela, takže v pátek jednání s velkou pravděpodobností pokračovat nebude.