Tajné služby už mají být tři roky pod kontrolou, komise ale stále neexistuje

Události: Kontroloři tajných služeb nejsou, sněmovna zmírní podmínky (zdroj: ČT24)

K závěrečnému schvalování posunula sněmovna novelu zákona o Vojenském zpravodajství. Poslanci k ní přidali úpravu, která zmírňuje podmínky pro členy komise na kontrolu tajných služeb. Vláda totiž za tři roky nenašla dostatek kandidátů. Pětičlenná komise, která měla podle zákona fungovat už od roku 2018, proto dosud neexistuje.

Pětičlenný orgán nezávislé kontroly prosadila v minulém volebním období vláda Bohuslava Sobotky. Kabinet reagoval na tehdy živou kauzu, při níž se ukázalo, že mezi pěticí Čechů unesených v Libanonu byl i agent Vojenského zpravodajství. Čtveřice, která s ním byla půl roku držená na neznámém místě, mluvila o hře zpravodajských služeb.

Celá věc měla soudní dohru. Soud taková tvrzení označil za spekulaci a výslechy zpravodajců odmítl. Detaily se nedozvěděli ani poslanci, kteří mají k informacím tajných služeb pouze omezený přístup. „Jeden den se řekne něco ve sněmovně a druhý den je to všechno v novinách,“ komentoval tehdy situaci předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD).

Sobotkovou vládou navrhovaný orgán měl mít přístup i k informacím z živých operací. Každé podezření na trestný čin by musel oznámit nejvyššímu státnímu zástupci. V době, kdy s oběťmi libanonského únosu probíhal soud, už měla kontrolní komise měsíc fungovat. Neexistuje ale ani po třech letech.

Nejsou lidi

„Tam jsou taková kritéria, že my ty lidi nenacházíme. Našli jsme jenom dva. Takže by bylo asi potřeba změnit kritéria pro výběr, protože ti lidé neexistují,“ tvrdí premiér Andrej Babiš (ANO).

Kandidát musí mít nejvyšší prověrku, tři roky působit mimo bezpečnostní sbory a mít právnické vzdělání. Tuto podmínku nyní chtějí poslanci vypustit. Vláda by už také nemusela sněmovně navrhnout dvojnásobek kandidátů, než je míst v komisi.

„Příslušné výbory to projednaly. Můj výbor pro obranu už to projednával na podzim. Od té doby to ve sněmovně leží, záleží na prioritách vlády,“ komentuje věc předsedkyně poslaneckého výboru Jana Černochová z ODS.

V pátek návrh prošel druhým čtením a uspěl i požadavek na kratší lhůtu před finálním hlasováním. To by mělo zákonodárce čekat během února.