Stát chystá další odměny pro zdravotníky. Mají být v podobné výši jako za první vlnu epidemie

Události ČT: Vláda plánuje odměnit lékaře i za druhou vlnu epidemie covidu (zdroj: ČT24)

Stát připravuje další odměny pro zdravotníky za jejich nasazení v rámci druhé vlny epidemie koronaviru - peníze navíc by měli zaměstnanci nemocnic dostat za říjen, listopad a prosinec. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla být výše odměn podobná těm za první vlnu, kdy zdravotníci za březen, duben a květen dostali 75 tisíc korun hrubého, nezdravotnický personál 30 tisíc. Stát za první vlnu vyplatil zdravotníkům přes jedenáct miliard korun.

„Já myslím, že by si to (zdravotníci) zasloužili, protože když se podíváte, co se tady dělo ve druhé vlně, že jsme měli obrovské počty hospitalizovaných, kolik lidí bohužel zemřelo, co se všechno tady dělo, to bylo xkrát horší než za první vlny,“ odpověděl premiér na otázku, zda budou odměny stejné jako na jaře. 

Nejvyšší počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 hlásily nemocnice v listopadu, potom se situace zlepšovala - za měsíc klesl počet skoro na polovinu. Od té doby se drží většinou mezi čtyřmi a pěti tisíci, před Vánocemi ale počty opět stoupaly. 

Pro zdravotníky vývoj situace znamenal větší nasazení i během svátků. Například zdravotní sestra z oddělení ARO uherskohradišťské nemocnice Barbora Skopalová bude muset odpracovat až šest dvanáctihodinových služeb za 10 dnů. „Člověk se musí smířit s tím, a jeho rodina taky, že doma to nebude vypadat, jak by si každý představoval. Úklid a podobné starosti jdou trochu stranou,“ uvedla. 

Nová zkušenost pro zdravotníky

V nemocnici v Chrudimi navíc situaci komplikuje nákaza v řadách personálu, což ztížilo i plánování směn. „První vlna byla možná náročnější psychicky, kdy jsme nevěděli, s čím máme tu čest. Dneska už máme větší praxi, ale doba trvání a především intenzita té vlny přidává k psychickému vyčerpání i vyčerpání fyzické,“ řekl primář interního oddělení chrudimské nemocnice Tomáš Tomek. 

Přizpůsobit se museli také na gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Motol. Případů, kdy má rodička covid, je nyní více než na jaře. „Rodíme ženy, které jsou pozitivní. V rámci výskytu, který momentálně v České republice existuje, tak je běžným pravidlem, že máme ženy s covid pozitivitou,“ popsal situaci přednosta kliniky Roman Chmel. 

Peníze by mohli dostat i praktičtí lékaři

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že by si dokázal představit odměny i pro další zdravotníky, nejenom ty, kteří pracují v nemocnicích. Stát by tak za mimořádné úsilí mohl ocenit i praktické lékaře nebo zaměstnance Zdravotnické záchranné služby. 

Podle premiéra Babiše však bude také důležité, aby zdravotníci dostali peníze co nejrychleji. Za jarní vlnu epidemie totiž nemocniční personál dostal odměny až na podzim. „Je určitě vůle tuto nadměrnou práci ocenit, hledáme systém, který by to umožnil tak, aby to bylo jednodušeji proveditelné,“ uvedl ministr Blatný. 

Nyní se jedná i o tom, zda odměny hradit ze zdravotního pojištění, nebo přímou dotací ze státního rozpočtu. „Musíme to samozřejmě finančně vyřešit hned v lednu,“ řekl Babiš.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by měl každý zdravotník dostat kolem padesáti tisíc korun. „Bez ohledu na to, jestli je lékař, zdravotní sestra nebo sanitář,“ dodal.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel míní, že vhodnější by byl dotační titul. „Máme tak jistotu, že to dojde k zaměstnancům,“ uvedl.