Odměny za práci v době koronaviru přijdou zdravotníkům během října, termín ale kritizuje část opozice

Odměny za práci v době koronaviru přijdou zdravotníkům během října, termín ale kritizuje velká část opozice (zdroj: ČT24)

Odměny za práci v době jarní epidemie koronaviru přijdou zdravotníkům v nemocnicích během října, potvrdil České televizi ministr Adam Vojtěch (za ANO). Termín ale kritizuje velká část opozice. Podle ní už měli mít lidé peníze na účtech. Stát plánuje do nemocnic poslat až jedenáct a půl miliardy.

Vrchní sestra Soňa Hájková patří mezi dvě stovky zdravotníků, kteří se na jaře v pražském Motole starali o pacienty s koronavirem. Od nemocnice už dostala odměnu v řádech desítek tisíc. „Odměna samozřejmě byla příjemná, ale nebyl to důvod, proč jsme to dělali,“ říká vrchní sestra na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny při 2. lékařské fakultě a Fakultní nemocnici Motol.

„Všichni dostávali stejné peníze, protože to bylo za to, že se pohybovali ve vysoce infekčním prostředí,“ upřesnil ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Sestry a lékaři pracující na bývalých covidových jednotkách ale dostanou další prémie. A s nimi podle nedávného rozhodnutí vlády i drtivá většina ostatních sester a lékařů, kteří pracují v nemocnicích. Může jít až o 150 tisíc lidí. „Jedná se i o všechny, kterým byla narušena normální neuropsychická zátěž, protože nevěděli, jestli pacient proti nim má covid, nebo nemá covid,“ dodal předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Zatímco lékaři a sestry mají dostat 75 tisíc hrubého, nezdravotnickým pracovníkům vyplatí stát 30 tisíc. „Peníze by měly přijít zdravotníkům v říjnu, na začátku října tak, aby je dostali ve výplatě,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. A na dotaz, zda to není moc pozdě, půl roku po nejvyšším nasazení, ministr dodal: „Můžeme se bavit, že je to trochu pozdě, ale nejsou to úplně malé peníze.“

Podle šéfa ODS a místopředsedy sněmovny Petra Fialy ale od lidí z nemocnic zaslechli, že odměny nedostali vůbec anebo hrozně malé. „Já bych si přál, aby konečně zdravotníci dostali to, co jim bylo slibováno,“ dodal Fiala.

„Na mě se obracely jak zdravotní sestry, tak právě nezdravotnický personál, že nedostaly vůbec nic nebo směšné odměny v řádu desítek korun,“ uvedl také předseda strany a poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle ředitele brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Vlastimila Vajdáka ale odměny přicházejí v pravou chvíli.  Na odměnu se tak těší například i staniční sestra Eva Wenzelová. Také ona se ve fakultní nemocnici starala o pacienty s covidem-19. „Bude to dobrá odměna pro personál, který z ničeho vlastně vybudoval to, co vybudoval, a postaral se tady o pacienty, kteří tady byli,“ říká.

Soukromí lékaři, kteří také často byli v první linii, mají dostat peníze navíc od pojišťoven. Mnohem víc by ale uvítali, kdyby jim stát na tři měsíce odpustil část sociálního pojištění za zaměstnance. Na rozdíl od jiných malých soukromých podnikatelů na to však nemají nárok.

„Pro nás by bylo finančně výhodnější, kdyby nám stát odpustil sociální pojištění a nevydával kompenzační vyhlášku,“ vysvětluje první místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček.

Ministr zdravotnictví je ochotný o odpuštění pojistného jednat. V září se kvůli tomu chce sejít se zástupci sněmovních stran.