Spory o poskytování informací od úřadů se vlečou, poslanci budou rozhodovat o změně

Události ČT: Spory o poskytnutí informací by nemusel řešit soud (zdroj: ČT24)

O konci zdlouhavých sporů s úřady kvůli poskytnutí informací budou tento týden hlasovat poslanci. Senát jim vrátil návrh na zrušení úředního „ping-pongu“, kdy žádosti opakovaně putují mezi nadřízenou a podřízenou institucí. Zároveň by mělo skončit i mnohaleté čekání na rozhodnutí soudu, nově by stížnosti vyřizoval Úřad pro ochranu osobních údajů.

Soudy jsou zahlcené, jen v Praze čekají žadatelé o informace, kteří se kvůli jejich neposkytnutí obrátili na justici, na rozhodnutí soudu průměrně osm set dní. A celorepublikové číslo je jen o málo nižší. I proto by měl podle návrhu schváleného sněmovnou spory v budoucnu řešit Úřad pro ochranu osobních údajů.

„Byl by vlastně jakýmsi arbitrem či ombudsmanem u nevyhovění žádostí 106. To odešlo do Senátu,“ uvedl předseda Pirátů a spolupředkladatel návrhu Ivan Bartoš.

Senát ale změny odmítl jako nesouvisející přílepky k zákonu o GDPR. „Jediné, co jsme chtěli, aby se věci dělaly řádně, a tak se dělat mají,“ zdůvodnil to předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. Z podobných důvodů hrozí zamítnutí taky dalšímu pirátskému návrhu, aby informační povinnost vůči občanům měly i firmy s podílem veřejné správy, třeba dopravní podniky.

Ústavní soud předloni vyhověl námitkám ČEZu. Rozhodl, že polostátní firmy informace poskytovat nemusí, dokud parlament takovou povinnost do zákona nedoplní. „Počkejme na návrh ministerstva vnitra, který už je připravován nějaké dva roky,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Ministerstvo s jeho předložením zase čeká na to, jak dopadne hlasování o senátním vetu. Pokud ho poslanci přehlasují, měl by se přístup k informacím zrychlit. Pokud se žadatel úspěšně odvolá, spor se nevrátí na začátek, ale informaci rovnou dostane.

Dopis od Trumpa? Dodnes ho Hrad tají

Michalu Štinglovi, který neúspěšně žádal informace od prezidentské kanceláře, by ale taková změna nepomohla. „Předpokládám, že jinak se nic nezmění na tom, že odvolacím orgánem bude vlastně tentýž orgán, který to vydal. Nebo téměř tentýž orgán,“ zauvažoval Štingl.

Michal Štingl požádal prezidentskou kancelář o poskytnutí dopisu, který podle slov prezidenta Miloše Zemana poslal americký prezident Donald Trump. V dopise se podle české hlavy státu Trump omlouvá za posunutí termínu společné schůzky. Hrad ale dopis poskytnout odmítl a Štingl se proto obrátil na soud.

„Ze strany soudu za rok a půl nebyla reakce vůbec žádná,“ dodal Štingl. Zatímco proti rozhodnutím obecního úřadu je možné se odvolat na kraj, u prezidentské kanceláře řeší stížnosti její vedoucí.