ČEZ může tajit smlouvy. Firma uspěla u Ústavního soudu

Ústavní soud zrušil rozhodnutí soudů, podle nichž měla firma ČEZ reagovat na žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Firma uspěla se stížností, podle soudců není veřejnou institucí.

Ústavní soudci dnes rozhodli, že ČEZ i přesto, že většinový podíl má stát, není veřejná instituce. Soudci uvedli, že bylo porušeno základní právo energetické firmy na základní ochranu, vlastnit majetek a právo podnikat.

„Ačkoliv existence a fungování stěžovatelky (ČEZ) s ohledem na předmět její činnosti plní určitý veřejný účel, podstata její existence a fungování spočívá především v podnikání, jehož účelem je dosahování zisku,“ rozhodli soudci.

Podle ústavních soudců není důležité, že většinovým vlastníkem firmy je stát.

Je to soukromá firma

 „Stát totiž bez ohledu na velikost svého podílu v obchodní společnosti pouze vykonává svá práva, jež mu jako jakémukoliv jinému akcionáři přiznávají předpisy práva soukromého. Jeho většinový podíl tak sám o sobě nic nemění na povaze společnosti ČEZ  jako soukromoprávního subjektu,“ rozhodl senát Ústavního soudu vedený předsedou Pavlem Rychetským.

Podle nich by zveřejňování informací poškodilo firmu v rámci hospodářské soutěže. Soudci uvedli, že informační povinnost by firmu mohla dovést až ohrožení její existence.

„Pokud by šla nad rámec informační povinnosti ostatních soutěžitelů, mohla by v závislosti na povaze poskytovaných informací (např. unikátní know-how) vést dokonce k ohrožení smyslu její existence,“ rozhodli.

Rozhodnutí ústavních soudců stanovuje pravidla pro posuzování i dalších podobných případů. „Nález ve svých obecných principech, ve kterých vymezuje rozdíl mezi veřejnou a soukromou institucí, má obecně závaznou platnost a bude muset být aplikován v konkrétních případech i na jiné analogické situace a analogické subjekty,“ řekl Pavel Rychetský.

Spor se vleče už od roku 2006

Nejvyšší správní soud přitom už dvakrát rozhodl, že ČEZ má informační povinnost vůči občanům a spolkům jako kterýkoli státní a veřejný úřad. Případ se táhne od roku 2006.

Chaps musí poskytnout informace Seznamu (zdroj: ČT24)
Registr smluv už funguje (zdroj: ČT24)

Už v červnu 2006 požádal spolek s názvem V havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín podle zákona o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření o dokumentaci paliva a o analýzu vhodnosti paliva firmy Westinghouse pro reaktor v jaderné elektrárně Temelín. Žádost o informace byla zamítnuta ředitelem Temelína „z důvodu ochrany obchodního tajemství“.

Nejvyšší správní soud tehdy rozhodl, že ČEZ informace tajit nesmí.