Spor o ministra Staňka zastiňuje všechny vážné problémy, kritizuje Kubera vleklou krizi

Jaroslav Kubera v Interview ČT24: „Žaloba, která by vedla až k impeachmentu, nemá šanci na úspěch“ (zdroj: ČT24)

Jako hru prezidenta Miloše Zemana, kterou se hlava státu baví, vnímá současný spor o ministra kultury druhý nejvyšší ústavní činitel, předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Domnívá se, že je to i proto, že když zákonodárci zaváděli přímou volbu prezidenta, „zapomněli přizpůsobit ústavu“ a ponechali prezidentovi mnoho skulin, které může využít. Že by se ústavní žaloba na prezidenta dostala až k soudu, považuje ale Kubera za nereálné. Jaroslav Kubera byl hostem Interview ČT24.

ČSSD se již od dubna marně snaží zbavit svého ministra kultury Antonína Staňka. Jeho odchodu z vlády brání prezident Miloš Zeman, který nejprve odmítl Staňkovu demisi, a když poté navrhl předseda vlády Andrej Babiš (ANO), aby prezident ministra odvolal – čemu podle ústavy musí vyhovět – Zeman tak neučinil s argumentem, že mu ústava nedává žádnou lhůtu.

Jaroslav Kubera situaci vnímá tak, že se politikům vrací to, co on považuje za opomenutí. „Když jsme zaváděli přímou volbu, tak jsme zapomněli přizpůsobit ústavu. On (prezident Zeman) využívá každé mezery, která v ústavě je, k tomu, aby zvyšoval svůj vliv,“ soudí předseda Senátu.

Odmítl však, že by bylo možné spor o ministra kultury považovat za ústavní krizi, jak to řekl předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. „Celá ta záležitost není hodná toho, jak to vypadá. Zastiňuje veškeré problémy a výzvy, které tady jsou,“ podotkl Kubera.

Miloš Zeman se podle něj situací, do které vládu dostal, hlavně baví. Uvítal by však, kdyby s tím již přestal. „Bylo by ku prospěchu věci, kdyby se to rozhodlo, protože už se to zbytečně natahuje,“ doporučil politik, který je z ceremoniálního hlediska druhou nejváženější osobou v zemi právě po prezidentovi.

Úspěch žaloby skupiny senátorů Kubera neočekává

Připustil ale, že není jak Miloše Zemana přinutit, aby ministra Staňka odvolal, byť mu to ústava nařizuje. Jaroslav Kubera si nemyslí, že by nutně pomohla kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu – kterou navíc Babiš opakovaně odmítá – i kdyby z ní vzešel rozsudek, že je třeba s odvoláním neotálet. Neboť i to by bylo u prezidenta těžko vymahatelné.

Prezident totiž není trestně odpovědný s výjimkou trestného činu velezrady, kdy by na něj ale musel podat žalobu Senát s posvěcením Poslanecké sněmovny. V Senátu sice žaloba na Miloše Zemana vzniká, ale předseda horní komory ji považuje spíše za snahu některých zákonodárců o své zviditelnění.

„Žaloba, která by vedla až k impeachmentu, nemá šanci na úspěch. To každý, kdo má trošku právní vědomí, ví. Současné poměry v Poslanecké sněmovně jsou jasné. Je to hra politiků, kteří nemají jak se jinak zviditelnit,“ upozornil Kubera.

O tom, že současný politický spor skončí odvoláním Antonína Staňka, není šéf Senátu přesvědčen, i když to považuje za pravděpodobné. „Může se stát, že Miloš Zeman dá najevo svoji sílu a neustoupí. Ale nemyslím si, že to bude donekonečna natahovat,“ podotkl.

Rusnokova vláda podruhé?

V případě, že by se sociální demokracii nepodařilo svého vlastního ministra vyměnit, hrozí její odchod z vlády, jak již koncem června avizovaly stranické špičky. Andrej Babiš dal najevo, že by v tom případě následoval pád celé vlády, jak ostatně předpokládá koaliční smlouva.

Co by pak následovalo? Miloš Zeman se v minulosti zmínil o tom, že by premiérem znovu jmenoval Babiše. Podle Jaroslava Kubery jsou ale i alternativy. „Pan prezident má další možnost – jmenovat zase nějakou úřednickou vládu. Těžko by mu v tom někdo mohl zabránit,“ poznamenal s odkazem na rok 2013, kdy Zeman jmenoval Rusnokovu vládu, přestože po pádu Nečasova kabinetu dávala dosavadní koalice najevo, že je připravena pokračovat s jiným premiérem.

ČSSD nyní hrozí odchodem z vlády, pokud jí nebude umožněno vyměnit svého ministra. Jedním z možných výsledků rozpadu koalice by mohly být i předčasné volby, přičemž výsledky letošních voleb do Evropského parlamentu ukázaly, že má kdysi nejsilnější česká strana velký problém – vůbec nepřekonala pětiprocentní hranici potřebnou k zisku poslaneckého mandátu.

Jaroslav Kubera ujistil, že doufá, že v národních volbách strana takový výsledek nezopakuje. „Poslední, co bych si přál, by bylo, kdyby sociální demokracie zmizela z politické scény, což jí reálně hrozí,“ podotkl.

Cení si hlavně toho, že je ČSSD politicky jasně čitelná. „Paní ministryně Maláčová je úhlavním nepřítelem, ale nikoli lidským, ale politickým. A alespoň vím, co prosazuje. Nejhorší je, když nevíte, co soupeř. ANO žádnou ideologii nemá, má takovou koblihovou ideologii: Dnes se hodí toto, tak slíbíme toto, zítra tamto. Ono to prochází, ale donekonečna to nepůjde,“ srovnal.