Soud zamítl návrh na obnovu řízení v případu dezinformátora Čermáka

Plzeňský krajský soud zamítl návrh na obnovu řízení v kauze Tomáše Čermáka, který byl za výzvy k násilí vůči politikům odsouzen na 5,5 roku vězení. Uvedla to mluvčí soudu Jana Rubášová s tím, že návrh podala neoprávněná osoba. Obnovit proces chtěla bývalá novinářka a aktivistka Jana Peterková, která Čermáka dlouhodobě podporuje. Čermák se nástupu do vězení vyhýbá, byl na něj vydán mezinárodní zatykač.

„Mohu potvrdit, že dne 25. 10. 2023 bylo zdejším soudem rozhodnuto o zamítnutí návrhu na povolení obnovy řízení, neboť návrh byl podán osobou neoprávněnou,“ uvedla mluvčí Rubášová. Verdikt zatím není pravomocný.

Obnovu řízení soud povolí, pokud se objeví nové skutečnosti nebo důkazy. Kromě Čermáka mohou návrh podat jen jeho blízcí příbuzní nebo rodina. Podnět soudu zaslala aktivistka Peterková, kterou policie stíhá kvůli výrokům o mobilizaci po nástupu prezidenta Petra Pavla. Žena, která byla za šíření poplašné zprávy už pravomocně odsouzena, podporuje Čermáka dlouhodobě. Tvrdí, že mu také platí právní služby.

Policie po Čermákovi pátrá od konce srpna

Pražský vrchní soud v červenci Čermáka pravomocně poslal na 5,5 roku do vězení za podporu a propagaci terorismu. Muž v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům, převzetí moci nebo vypálení Senátu. Před soudem se hájil tím, že hovořil v nadsázce. Na začátku října podal proti verdiktu dovolání.

Čermák koncem léta nenastoupil do výkonu trestu, policie po něm od té doby pátrá. Podle serveru Novinky.cz u něj doma policisté našli plán cesty do Ruska. Krajský soud na něj v září vydal mezinárodní zatykač. Před několika dny se na sociální síti objevilo video, ve kterém Čermák tvrdí, že je v pořádku. Policie v reakci uvedla, že se jeho výroky zabývá.

Kromě podpory a propagace terorismu byl Čermák spolu s Patrikem Tušlem odsouzen také za podněcování nenávisti k Ukrajincům a nepravomocně i za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.