Soud potrestal úřednice v kauze občanství pro Czerninovou. Potomci hraběnky dosáhli díky nim na restituce

Městský soud v Praze pravomocně potvrdil podmíněné tresty pro dvě bývalé pražské úřednice, které vydaly osvědčení o československém občanství Josefiny Czerninové. Potomci hraběnky díky rozhodnutí o občanství mohli uplatnit restituční nároky. Městský soud tak rozhodl po červencovém verdiktu Nejvyššího soudu a vyhověl dovolání Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Soudy řeší případ už roky, pravomocný trest ale padl poprvé. Potomci hraběnky díky potvrzení občanství získali v restituci část rodového majetku. „Městský soud v Praze potvrdil rozhodnutí soudu I. stupně,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze.

Městský soud tak po zásahu Nejvyššího soudu potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1, který obě bývalé úřednice potrestal třemi měsíci vězení s podmínečným odkladem na jeden rok.

Osvědčení o tom, že Josefina Czerninová měla v době své smrti v roce 1965 československé občanství, vydaly pražské úřednice v roce 1999. Policie se začala případem zabývat na jaře 2013. Stíhání čelila bývalá vedoucí odboru vnitřní správy pražského magistrátu a někdejší hlavní městská matrikářka.

Nejvyšší státní zástupce opakovaně požadoval potrestání úřednic

Pražské soudy ženy opakovaně osvobodily. Případ se ale pokaždé na základě dovolání Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana vrátil na začátek. Loni v dubnu Obvodní soud pro Prahu 1 bývalé úřednice potrestal podmíněnými tresty. Městský soud v Praze ale v září rozhodnutí zrušil a obě ženy opět zprostil obžaloby.

S tím ale Zeman opět nesouhlasil a trval na potrestání obou žen. Jeho dovolání následně v červenci vyhověl Nejvyšší soud, který nařídil městskému soudu v případu znovu rozhodnout.

„Nejvyšší státní zástupce dospěl k závěru, že právě povaha a složitost případu občanství Josefiny Czerninové vyžadovala vyšší míru obezřetnosti, kterou však obviněné nezachovaly,“ uvedl k rozhodnutí mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Potomci hraběnky získali díky osvědčení o občanství část majetku

Czerninová pocházela z rodu Schwarzenbergů, zemi opustila v roce 1945. Potomci Czerninové díky rozhodnutí o občanství mohli uplatnit restituční nároky. Pozemkové úřady posléze podle obžaloby rozhodly o vydání milionů čtverečních metrů lesů a dalších nemovitostí, hlavně na Českobudějovicku a Karlovarsku.

Potomci Josefiny Czerninové usilovali také o vrácení majetku po jejím manželovi, Eugenu Czerninovi. Pro případnou restituci bylo podstatné to, jestli Czernin, který zemřel v roce 1955 v Rakousku, měl po válce nárok na uchování československého občanství. Ministr vnitra v roce 2005 žádost o zachování občanství zamítl.