Kauza občanství pro Czerninovou pokračuje. Nejvyšší soud vyhověl dovolání státního zástupce

Dvě bývalé pražské úřednice, které vydaly osvědčení o československém občanství Josefiny Czerninové, se vrátí před soud. O zrušení zprošťujícího rozsudku Městského soudu v Praze rozhodl Nejvyšší soud (NS). Ten tak vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Soudy řeší případ už roky, potomci hraběnky díky potvrzení občanství získali v restituci část rodového majetku. Informaci ČT potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

„Z velmi podrobného odůvodnění rozhodnutí NS vyplývá, že se neztotožnil s názorem Městského soudu v Praze, že na straně obviněných bývalých úřednic nelze shledat nedbalostní zavinění. Dospěl naopak k závěru, že právě povaha a složitost případu občanství Josefiny Czerninové vyžadovala vyšší míru obezřetnosti, kterou však obviněné nezachovaly,“ uvedl Malý.

Nejvyšší soud tak zrušil zprošťující rozsudek nad oběma ženami a přikázal Městskému soudu v Praze v případu znovu rozhodnout.

Soudy úřednice opakovaně osvobodily

Osvědčení o tom, že Josefina Czerninová měla v době své smrti v roce 1965 československé občanství, vydaly úřednice v roce 1999. Policie se začala případem zabývat na jaře 2013. Stíhání čelila bývalá vedoucí odboru vnitřní správy pražského magistrátu a někdejší hlavní městská matrikářka.

Pražské soudy ženy opakovaně osvobodily. Případ se ale pokaždé na základě dovolání nejvyššího státního zástupce vrátil na začátek. Loni v dubnu Obvodní soud pro Prahu 1 bývalé úřednice potrestal třemi měsíci vězení s podmínečným odkladem na jeden rok. Městský soud v Praze ale v září rozhodnutí zrušil a obě ženy opět zprostil obžaloby.

Díky rozhodnutí o občanství mohli potomci hraběnky získat část majetku

Czerninová pocházela z rodu Schwarzenbergů, zemi opustila v roce 1945. Potomci Czerninové díky rozhodnutí o občanství mohli uplatnit restituční nároky. Pozemkové úřady posléze podle obžaloby rozhodly o vydání milionů čtverečních metrů lesů a dalších nemovitostí, hlavně na Českobudějovicku a Karlovarsku.

Potomci Josefiny Czerninové usilovali také o vrácení majetku po jejím manželovi, Eugenu Czerninovi. Pro případnou restituci bylo podstatné to, jestli Czernin, který zemřel v roce 1955 v Rakousku, měl po válce nárok na uchování československého občanství. Ministr vnitra v roce 2005 žádost o zachování občanství zamítl.

Jiná větev Czerninů získala v restitucích zámek v Dymokurech, lesy a zemědělskou půdu.