Úřednice, které vrátily občanství Czerninové, čeká další soud. Osvobození neplatí

Dvě úřednice, které uznaly občanství Josefíně Czerninové, půjdou znovu před soud. Nejvyšší soud zrušil dřívější rozsudky. Vyhověl tak dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Podle něj obžalované ženy chybovaly a občanství přidělily neoprávněně. Uznání občanství otevřelo potomkům Czerninů cestu k restituci části majetku. Soudy ale opakovaně zastavily trestní stíhání úřednic kvůli promlčení a délce trestního řízení.

Že se kauza vrací na začátek, potvrdila České televizi mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. „Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí odvolacího soudu i soudu prvního stupně a věc se tedy vrací prvoinstančnímu soudu k dalšímu řízení,“ uvedla Novotná. 

Nižší soudy v minulosti opakovaně zastavily trestní stíhání obou úřednic kvůli promlčení a délce trestního řízení. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale trval na tom, že mají úřednice jít před soud, a proti rozhodnutí loni v říjnu podal dovolaní. 

„Rezignací na trestní postih obviněných by byl dán signál úředním osobám rozhodujícím o právech a povinnostech jiných, že mohou rozhodovat podle své libovůle, protože bude-li jejich rozhodnutí vadné, žádný postih jim nehrozí,“ uvedl Zeman v dovolání. 

Občankou Československa. Až do smrti

Úřednice rozhodovaly o občanství Josefíny Czerninové v roce 1999. Jedna z nich pracovala jako vedoucí magistrátního odboru vnitřní správy, druhá jako právnička a hlavní městská matrikářka. Změnily původní negativní rozhodnutí matriky Prahy 1 a určily, že Czerninová byla v době své smrti v roce 1965 občankou Československé republiky. Rozhodnutí o občanství totiž otevřelo potomkům šlechtičny cestu k restituci části majetku. 

Policisté a žalobci jim to o patnáct let později vytkli. Obžaloba tvrdila, že obě ženy rozhodly bez zjištění úplného a přesného stavu věci a ignorovaly některé dokumenty. Tím se měly dopustit maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. 

Obvodní soud pro Prahu 1 a Městský soud v Praze nejprve stíhání zastavily kvůli promlčení. Žalobci však podali v roce 2015 dovolání k Nejvyššímu soudu, který jim vyhověl a případ vrátil na začátek. 

Soudy: Stát postupoval laxně

Pražské soudy ovšem o dva roky později stíhání znovu zastavily tentokrát s vysvětlením, že úřednice žijí bezúhonným životem, škodlivost skutku obviněných je minimální a od spáchání domnělého trestného činu uplynulo už mnoho času. Pavel Zeman ale s výroky soudů nesouhlasil, a proto podal dovolání znovu. 

Soudy dále tvrdily, že stát nevyužil možnost obnovit řízení o občanství a postupoval laxně. Trestní řízení navíc podle nich nesmí být prostředkem k řešení jiných společenských problémů. Podle Zemana ale stát ve sporném období na svá práva sice dočasně rezignoval a spoluzodpovědnost mohou nést i jiní lidé, to však neznamená, že obě úřednice nemají stanout před soudem. 

Josefína Czerninová pocházela z rodu Schwarzenbergů, vdala se ale za Eugena Alfonse Czernina (též Evžena Alfonse Černína). Československo opustila dobrovolně v roce 1945, o majetek rodinu připravily Benešovy dekrety. Potomci Czerninové díky rozhodnutí o občanství mohli uplatnit restituční nároky. Pozemkové úřady posléze podle obžaloby rozhodly o vydání milionů čtverečních metrů lesů a dalších nemovitostí, hlavně na Českobudějovicku a Karlovarsku.