Šmarda by na funkci nestačil, míní Filip. Podle Pospíšila se prezident baví „letním grilováním ČSSD“

Prezident Miloš Zeman nejmenováním Michala Šmardy ministrem kultury prohlubuje ústavní krizi, uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle šéfa STAN Víta Rakušana musí nyní jednat premiér Andrej Babiš (ANO) – buď podá kompetenční žalobu na prezidenta, nebo je podle něj naprostý slaboch a napomáhá ohýbání ústavy. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný uvedl, že pro resort kultury situace znamená pokračující nestabilitu, což mu v době vrcholícího jednání o rozpočtu neprospívá.

Zeman jmenování Šmardy ministrem kultury odmítá. Podle hlavy státu se místopředseda ČSSD nikdy nezabýval problematikou české kultury, proto není odborně kompetentní. Zeman tak požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby navrhl prostřednictvím premiéra Babiše jiného kandidáta.

„Kdyby nešlo o zájmy státu, bylo by možné s nadsázkou říci, že pokračuje oblíbená zábava Miloše Zemana – letní grilování sociální demokracie. Ale protože jde o zájmy státu, pak je třeba říci, že to je neobhajitelné chování pana prezidenta. Prohlubuje dále ústavní krizi,“ uvedl Jiří Pospíšil.

„Pokud nemá závažné veřejné důvody, má jmenovat kandidáta navrženého premiérem na post ministra. Míra vzdělanosti a odbornosti není závažný důvod. To je politickou odpovědností strany, která nominovala daného kandidáta,“ doplnil šéf TOP 09.

Předseda ODS Petr Fiala na Twitteru uvedl, že se Zeman znovu snaží rozehrát spor mezi ním a ČSSD. „Ale ve skutečnosti jde o kompetenční spor mezi premiérem Babišem a prezidentem. Smutný pohled na tento politický ping-pong,“ poznamenal.

Naopak zastání našel prezident u předsedy KSČM Vojtěcha Filipa: „Po vystoupení pana Šmardy se ani nedivím, jak se rozhodl pan prezident. Že požádal pana předsedu Hamáčka, aby zvážil, zda nepřinese prostřednictvím premiéra jiný návrh. Ta jeho vystoupení (Šmardy, pozn. red.) ukazovala na to, že skutečně jeho kompetence by na tu ministerskou funkci ani nestačily,“ kritizoval kandidáta na ministra kultury šéf komunistů. 

Také podle Tomia Okamury nepřekročil prezident svou pravomoc: „Já si myslím, že je to právo pana prezidenta, protože prezident má zcela jistou odpovědnost za to, koho jmenuje. A právo diskutovat o jménech ministrů v minulosti využívali také prezident Havel a Klaus. Takže je zcela logické a normální, že tak činí prezident současný,“ prohlásil předseda SPD Tomio Okamura.

Smířlivě reagoval na krok hlavy státu i šéf poslaneckého klubu ANO Radek Vondráček: „Možná není úplně přesné, když se říká, že prezident definitivně odmítl pana Šmardu. Já jsem se na to díval a tam nějaká kontinuita je. Pan prezident – už když odvolal pana Staňka, poté co ho přesvědčil pan premiér a on ustoupil a odvolal ministra Staňka – tak řekl, že k 15. jmenuje nominanta ČSSD. A ve středu akorát navrhl ČSSD, aby mu dala ještě jiného nominanta. A trochu postoupil v tom svém připraveném jízdním řádu.“ 

Události, komentáře: Senátoři Dienstbier, Vystrčil a Růžička kritizují prezidenta za to, že odmítá jmenovat ministrem Šmardu (zdroj: ČT24)

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše politici, ale i občané, kteří politiku sledují, tento Zemanův krok očekávali. Závazek od prezidenta, že dostojí svým ústavním povinnostem a na žádost premiéra jmenuje ministrem Šmardu, podle Bartoše nezazněl na žádné ze schůzek s Hamáčkem či Babišem.

„Oba i přes první silná gesta pouze akceptovali nové a nové termíny, a pak odjeli na dovolenou. Doufám, že na ní měli oba dva předsedové čas přemýšlet o dalším postupu k naplnění ústavy. Jsme stále v parlamentní demokracii. Na to by neměla vládní koalice zapomínat,“ reagoval Bartoš.

Šéf lidovců pak upozorňuje, že je ministerstvo v době vrcholících jednání o rozpočtu bez šéfa. „Ústava hovoří jasně. KDU-ČSL opakovaně vyzývá všechny ústavní činitele, aby respektovali ústavu a ústavní zvyklosti. Bohužel to znamená pro resort kultury pokračující nestabilitu, a to mu v době vrcholícího jednání o rozpočtu určitě neprospívá. Zodpovědnost padá na slabého premiéra Babiše, prezidenta i sociální demokracii,“ reagoval Marek Výborný.

„Teď je to zcela jednoznačně věc premiéra: Buď podá kompetenční žalobu, nebo je naprostý slaboch, a navíc napomáhá ohýbání ústavy,“ konstatoval předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Babiš žalobu na prezidenta k Ústavnímu soudu v minulosti odmítl podat.

Podobně jako Rakušan se vyjádřil i statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka. Podle něj by měl premiér Andrej Babiš (ANO) podat kompetenční žalobu na prezidenta, nebo ho přimět, aby změnil názor na Šmardovo jmenování. Pokud by se to nestalo, měli by ministři ČSSD podle Onderky podat demise. 

„Kdyby podali sociálnědemokratičtí ministři demise, pak by měl Andrej Babiš podle koaliční smlouvy, pokud ji myslel vážně, dát demisi celé vlády,“ dodal Onderka.