Skoro polovině dětských lékařů je přes šedesát let a noví scházejí. Na reformách zatím shoda nepanuje

Události: Nedostatek praktických lékařů pro děti (zdroj: ČT24)

V Česku dlouhodobě není dostatek praktických lékařů pro děti, na způsobech, kterými by se zamezilo jejich dalšímu úbytku, se ovšem neshodnou ani samotní pediatři. Ti nemocniční nesouhlasí s návrhy kolegů z terénu a naopak. Ministerstvo chce přitom po lékařích pro mladé pacienty jednotné řešení. Pediatrickou péči trápí v současnosti hlavně vysoký věk, skoro polovině dětských praktiků je přes šedesát let.

Lékařka Renáta Adamovská by už do důchodu jít mohla, ale nechce. V jejím okolí je dětí moc, kolegů má naopak málo. U některých pacientů, které v poslední době ošetřuje, pamatuje i péči o jejich prarodiče. „Dělám to jen proto, že je mně těch pacientů líto. Od konce června v Praze 5, 6 ubydou další tři ordinace, tím pádem dalších třeba 1700 dětí nemá svého praktika,“ líčí Adamovská.

V její ordinaci se školí už několikátá začínající lékařka. Pro samotnou práci v ordinaci, kterou po atestaci plánuje i Eliška Bouzková, se ovšem rozhodlo jen pár z nich. Větší část z jejích kolegů se rozhodla pracovat na odděleních v nemocnicích, kde tráví také podstatnou část čtyřapůlletého specializačního vzdělávání.

„My jsme navrhli možnost tříletého oboru, kde by v podstatě po roce a půl už lékař pracoval v ordinaci praktického lékaře,“ vysvětluje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Oddělit z jednoho oboru pediatrie to, které je zaměřené na praktické lékařství pro děti, odmítá vedení lékařské komory. Tvrdí, že právě kvůli podobnému rozdělení mezi lety 2004 a 2017 klesl zájem o studium kvůli neuznatelnosti v zahraničí.

„Přijalo se správné řešení, sloučila se pediatrie a nyní je potřeba odolat různým nápadům, jak by někdo chtěl zase inovativně tu pediatrii rozdělit,“ hodnotí Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Absolventů v oboru bude v příštích letech podle něj přibývat. Jenže podle Sdružení praktiků není žádná jistota toho, že půjdou pracovat do terénu.

Kapacity dětských oddělení
Zdroj: ČT24/ÚZIS

Sdružení poukazuje také na relativně nízkou zátěž dětských oddělení a navrhuje, aby jim odtud lékaři šli pomoct do ordinací. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pak chce, aby se obě strany dohodly na společném řešení. „Je šumafuk, jestli já podporuji ten nebo ten návrh. Já podporuju jakýkoli návrh, který povede ke zlepšení dostupnosti,“ komentoval ministr.

Dlouhodobou koncepci očekává šéf resortu zdravotnictví od pediatrů nejpozději do konce září, projednat ji pak chce i s opozicí. Teprve pak předloží možné řešení vládě.