Skiareály vybízí lidi k odchodu. Pravomoce na jejich vykázání ale nemají, tvrdí střediska

V lyžařských střediscích v Česku od soboty nepojedou ani vleky, které dosud mohly převážet alespoň pěší turisty a běžkaře. Někteří provozovatelé se kvůli tomu obávají přílišného množství lidí na svazích. Kapacity ani pravomoci vyhánět je ze sjezdovek ale nemají. Informovali o tom provozovatelé skiareálů. Lidé podle nich mohou sjezdovky zničit nebo se na nich zranit. Příjezd rekreantů do skiareálů vláda v rámci protikoronavirových opatření nezakázala.

„Nebudeme suplovat práci policie, honit někoho po kopci a vyhánět ho. Musí si to zabezpečit stát, a ne my, není to v naší pravomoci,“ uvedla mluvčí největšího krušnohorského lyžařského areálu Klínovec Hana Hoffmanová.

Kvůli epidemii koronaviru je provoz lyžařských areálů zastaven od 27. prosince, ve čtvrtek vláda rozhodla o tom, že lanovky a vleky už nebudou moci vedle lyžařů vozit ani pěší. Využívat je budou smět jen složky integrovaného záchranného systému.

Na uzavření mnohých areálů včetně Klínovce upozorňují cedule. Na tamní sjezdovky přesto zavítají denně desítky lidí, sáňkují a bobují tam, někteří i přes zákaz lyžují. Celý areál nelze kvůli jeho velké rozloze oplotit, uvedla mluvčí. Uzavřený je například Skiareál Javor. I tam jsou ale skupinky rodin s dětmi, které míří na svah se saněmi.

Stejně jako klínovecký skiareál nebude lidi vybízet k odchodu ze svahů, nebudou nikoho ze sjezdovky vyhánět ani pracovníci Bílé na Frýdecko-Místecku. Vedoucí střediska Jaroslav Vrzgula argumentoval tím, že k tomu ani nemají pravomoc, protože lidé do lesa na procházku jít mohou. „Ať si to dělá vláda se svými nástroji moci, které má,“ řekl Vrzgula. Lanovka, která v posledních dnech ve středisku vyvážela na kopec pěší turisty a běžkaře, od soboty ale nepojede.

Také skiresort Buková hora na Orlickoústecku vyzval návštěvníky, aby nevstupovali na sjezdovky. Vedle toho, že by mohli poničit sněhovou vrstvu, by se vystavovali riziku úrazu, neboť na svazích mohou jezdit rolby, vedou tam hadice k zasněžování a kabely s elektřinou. Lyžařský areál v Hlinsku vyhradil pro sáňkaře a jízdu na bobech prostor za dětským svahem.

Skiareál Lipno vstup na svahy zakazovat nebude. „Lidé potřebují pohyb na čerstvém vzduchu a v přírodě, a ne být stále zavření doma. Stále doufáme, že vládní činitelé pochopí, že individuální sport, jako je lyžování, je méně nebezpečný než nákup v obchodním řetězci, byť je tam počet osob omezený,“ řekla mluvčí lipenského areálu Olga Kneiflová.

V sobotu nevyjede ani lanovka na Ještěd

Na základě vládního opatření bude nově mimo provoz v Krkonoších také kabinková lanovka z Janských Lázní na Černou horu. Sjezdovky ve SkiResortu Černá hora - Pec jsou stejně jako další uzavřené od 27. prosince a jsou takto označené po celou dobu. „Případnému porušení tohoto zákazu ze strany návštěvníků hor nemáme jak zabránit,“ řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Provoz od soboty zastaví také kabinová lanovka Českých drah na Ještěd v Liberci. Pro zachování provozu není důvod, i hotel na vrcholu je zavřený, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Zájem je přitom kvůli ideálním sněhovým podmínkám velký, před týdnem dopravila na vrchol od pátku do neděle čtyři tisíce lidí. V Libereckém kraji navíc na pololetní prázdniny navážou hned v příštím týdnu ty jarní.

Na svazích panuje chaos, tvrdí asociace

Podle prezidenta Asociace lanové dráhy Jakuba Juračky vládní nařízení vlády nedávají smysl. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden řekl, že z epidemického hlediska nevidí problém ve fungování vleků a v pohybu na sjezdovkách. Na horách tak podle Juračky nyní panují ideální sněhové podmínky doprovázené nekoordinovaným chaosem sáňkující veřejnosti.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se na čtvrteční tiskové konferenci po jednání vlády omluvil, že na začátku týdne vláda u provozovatelů horských středisek vzbudila určitá očekávání o možnosti obnovit činnost. Epidemická situace se ale podle něj nevyvíjí dobře. Bral se ohled i na to, že v ostatních zemích rovněž nařízení zpřísňují, uvedl dále.

„Nemyslíme si, že by sezona byla ztracená, na druhou stranu je nereálné očekávat, že by se skiareály otevřely třeba v průběhu příštího týdne. Bude to do značné míry odpovídat tomu, co třeba očekáváme v úrovni číslo čtyři PSA,“ řekl Havlíček.

Ztráty skiareálů činí až dvě miliardy korun

Podle ředitele Asociace horských středisek ČR Libora Knota už se ale nyní mnohá z nich pohybují na hraně likvidity. „Poslední tržby měla v loňském únoru,“ podotkl. Kvůli uzavřeným sjezdovkám podle něj činí ztráty tuzemských skiareálů ke konci ledna 1,5 až dvě miliardy korun. Stát areálům kompenzuje až 50 procent nákladů.

O ukončení sezony už nyní pode Knota uvažuje asi třetina provozovatelů. Další žádají vládu, aby nejpozději do 8. února rozhodla, kdy a za jakých podmínek povolí provoz sjezdových tratí. Polovina února je naprostá hranice, kdy spuštění lyžařských středisek dává smysl, řekl.

Dopady uzavření skiareálů už pociťují například ve Špindlerově Mlýně. „Ve standardní sezoně bychom touto dobou zaměstnávali zhruba 500 zaměstnanců. Místo toho už máme pouze zbývající stovku stálých zaměstnanců a v posledních čtrnácti dnech, speciálně po včerejším rozhodnutí, jsme začali s propouštěním i kmenového kádru zaměstnanců,“ řekl ředitel skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.