PŘEHLEDNĚ: Co se zpřísní od soboty

Brífink po jednání vlády 28. ledna (zdroj: ČT24)

Další zpřísnění opatření začne platit od půlnoci z pátku na sobotu. Kabinet obnovil zákaz návštěv pacientů na lůžkách akutní péče, ubytovací služby bude nově možné využívat pouze na služební cestě. Lidé také budou moci pobývat ve vlastních rekreačních objektech pouze s členy jedné domácnosti. Respirátory budou povinné jen pro autoškoly. Do Česka nesmějí přicestovat cizinci z jiných než nezbytných důvodů bez ohledu na takzvaný cestovatelský semafor, kterým se dosud řídily podmínky cest.

Návštěvy ve zdravotnických zařízeních

Kabinet v rámci opatření obnovil zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče. Po jednání kabinetu to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V pravidlech zůstaly některé výjimky, dál je možná například přítomnost třetí osoby při porodu, návštěva u osob s omezenou svéprávností či u dětských pacientů.

Ubytovací služby a rekreační objekty

Vláda také rozhodla o tom, že ubytovací služby budou moci využívat pouze lidé na služební cestě, a to bez rodinných příslušníků. Zájemci o pobyt se budou muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby v případě živnostníků. Poskytovatelé ubytovacích služeb budou muset potvrzení uchovávat, řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ubytovací zařízení i dosud mohla sloužit jen hostům na pracovních cestách, vláda se ale rozhodla opatření upřesnit.

Ubytovací služby budou nadále otevřeny osobám, kterým byla nařízena pracovní povinnost podle krizového zákona, dále lidem s nařízenou izolací nebo karanténou a též cizincům, pokud nemají jiné bydliště na území České republiky a pobývají v zemi v souladu s předpisy.

Lidé budou moci vyrazit do vlastních rekreačních objektů, pobývat v nich ale mohou pouze členové jedné domácnosti.

Respirátory

Vláda od minulého týdne zvažovala povinnost nošení respirátorů na rizikových místech. To ale nakonec povinné nebude. Vláda je ale jako ochranu před šířením koronaviru doporučuje. Jejich maximální cenu ale stát stanovovat nechce, a to i kvůli tomu, že mezi nimi je mnoho rozdílů, zdůvodnil Havlíček.

Povinnost jejich nošení bude platit pouze pro praktické zkoušky v autoškolách. Respirátory třídy FFP2 nebo KN95 budou muset mít nasazeny instruktoři, žáci i inspektoři.

Prodej

Vláda také zakázala prodej na tržištích, ve stáncích a mobilních zařízeních i pochůzkový prodej. Zůstat mohou pojízdné prodejny v obcích bez obchodů.

Na dodržování opatření bude podle ministra Hamáčka dohlížet policie. Má ale omezené kapacity, proto nebude chodit dům od domu, zaměří se na excesy. V případě porušování pravidel ze strany podnikatelů podle vicepremiéra Havlíčka může vedle pokut hrozit i odebrání podpory státu, pokud ji podnikatel z důvodu omezení v době covidu pobírá. S kontrolami budou podle Havlíčka pomáhat pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) a ministerstva průmyslu a obchodu coby odborné zázemí. 

Testování

Testování na covid-19 zdarma bude nově možné každé tři dny. Ministerstvo chce umožnit častější testování veřejnosti především kvůli výskytu takzvané britské varianty koronaviru. Ta je v Česku minimálně od začátku prosince.

Lanovky, vleky a skiareály

Lanovky a vleky budou smět nově využívat jen složky integrovaného záchranného systému. Jejich provoz byl dosud omezen jen v souvislosti s užíváním sjezdových tratí. V rámci zpřísnění protiepidemických opatření už nebude platit ani tato výjimka.

Podle ministra průmyslu a obchodu a současně ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) kabinet neurčil termín, od kdy skiareály budou moci obnovit provoz. Na sjezdovkách podle něj panoval chaos, nedodržovala se základní bezpečnostní a hygienická opatření. 

Cizinci a Česko

Od půlnoci z pátku na sobotu nesmějí cizinci přicestovat do Česka z jiných než nezbytných důvodů bez ohledu na takzvaný cestovatelský semafor, kterým se dosud řídily podmínky cest. Výjimku mají například ti, kteří v ČR pracují nebo studují. Na čtvrtečním zasedání o zákazu rozhodla vláda.

Kabinet podle usnesení zakázal pobyt cizinců v ČR s výjimkami v případě cest do zaměstnání a škol, nezbytných cest za rodinou či blízkými osobami, cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo například na svatbu či pohřeb.

Cizinci tak nemohou přijet do Česka za účelem turismu, příblížil pro ČT24 ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) smysl nového znění.