Sever Čech zasáhly bouřky a vytopily několik obcí. Přesunuly se na východ

Sever Čech zasáhl o víkendu intenzivní déšť, některé toky se dostaly až na třetí povodňový stupeň. V Kunraticích u Cvikova voda zatopila polovinu domů. Hasiči zasahovali na řadě míst v Ústeckém a Libereckém kraji, kde pomáhali s odčerpáváním vody. Intenzivní deště zvedly také hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově u České Lípy. Na řece Bělé na Jesenicku už neplatí žádný ze stupňů povodňové aktivity, stejně je tomu na řece Úpě v Trutnově.

V noci na neděli hasiči evakuovali 28 lidí z kempu u Svitavy. V sobotu preventivně evakuovali dětský tábor v Mníšku na Liberecku a v neděli dopoledne 38 dětí a šest dospělých z dalšího dětského tábora v Mařenicích na Českolipsku. Vedoucí s dětmi z mařenického tábora se sami už v noci preventivně přesunuli do nouzového ubytování, s dalším přesunem jim dopoledne pomohli hasiči. „Zpátky už se vrátit nemohli,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Přerovský.

V souvislosti s přívalovými dešti evidují hasiči v kraji od soboty na dvě stě událostí. Situace se už zklidnila, voda opadá, stále ale nějaké události přibývají. „Jde hlavně o čerpání vody, v tom budeme zřejmě pokračovat ještě v pondělí,“ dodal mluvčí hasičů.

Do normálu už se vrátila i Svitávka v Zákupech, kde byl ještě dopoledne stav ohrožení. Důvodem byl Mlýnský rybník v Jablonném v Podještědí na Liberecku, kde se ráno utrhlo jedno ze dvou stavidel. Hasiči zajistili provizorní opravu dřevěnými deskami, aby snížili průtočnost.

Události: Následky vydatných dešťů v Česku (zdroj: ČT24)

„Už je to zabezpečné, prolomila se jedna strana stavidel, před nimi jsou česla a na ta jsme nasázeli desky a vrátili jsme to do normálního průtoku,“ řekl starosta Jablonného Jiří Rýdl (NEZ). Soukromého vlastníka rybníka informoval o situaci. „Počítá s tím, že bude ten rybník letos rekonstruovat a odbahňovat,“ dodal starosta.

V neděli večer už platil druhý povodňový stupeň jen na Panenském potoce v Pertolticích, na prvním stupni zůstává Ploučnice v Mimoni a také Lužická Nisa v Liberci. Důvodem zvýšené hladiny Nisy je ale odpouštění přehrady Harcov v Liberci. Podle údajů z Povodí Labe z ní teď odtéká víc vody, než přitéká. Za intenzivních srážek v sobotu naopak přehrada pomohla zmírnit dopady na město, když z ní odtékalo méně vody, než přitékalo. Hladina se kvůli tomu zvedla o více než metr a půl.

Zatímco v sobotu působila voda největší problémy na Liberecku, v noci na neděli bylo postiženější Českolipsko.

Rušnou noc měli obyvatelé Kunratic u Cvikova. Řeka Svitávka před půlnocí vyšplhala na třetí povodňový stupeň a podle hasičů zaplavila asi polovinu domů v obci. Hladina Svitávky se podle místních vylila z koryta zhruba za hodinu. Vedle Kunratic voda zasáhla i Lindavu níže po proudu. Řada lidí nestihla zabezpečit své domy.

„Vůbec jsme nevěděli, co dřív, deště napadlo strašně moc. Zaplať pánbůh, že to začíná klesat. Uvidíme, co teď bude dál, budeme to monitorovat, maximálně odčerpávat vodu ze sklepů,“ uvedl ještě v noci velitel zasahující jednotky hasičů Petr Haman.

Zaplavený Šluknovský výběžek

K nejpostiženějším obcím patří zřejmě Lobendava, kde žije zhruba 280 lidí. Zasažených je 50, možná 60 procent obce, všechny domy kolem potoka, řekl starosta Stanislav Jirásek (Lobendava v novém kabátě), který měl sám před domem metr vody.

Lobendavu postihly nejsilnější srážky, od pátku tam spadlo přes 130 litrů vody na metr čtvereční. „Kde nejsou vyplavené domy, jsou vyplavené studny a septiky, protože tady nemáme vodovod ani kanalizaci. Nakoupili jsme nějakou balenou vodu, hasiči už ty studny odsávají a čistí, a pokud se to nezlepší, tak budu muset zajistit nějakou cisternu s vodou,“ řekl starosta.

Podobná situace nastala v sousední Dolní Poustevně ve Šluknovském výběžku. „Tohle byla plovoucí podlaha, tohle byla nová sedačka, bohužel, asi dva měsíce, televizi jsme stihli odtáhnout nahoru,“ líčí škody obyvatel Dolní Poustevny Roman Pokorný.

„Máme poškozené tři mosty, jeden se zvedl, budeme je muset uzavřít a opravit,“ popsal situaci starosta Holec. Voda podle něj zaplavila domy kolem potoka, během hodiny se jeho hladina zvedla o tři metry.

„Bylo to hrozně rychlé, začalo pršet v noci v jednu hodinu a v půl druhé už mi volali lidé, že se voda žene z polí, a ve tři už byla z koryta venku. Spláchlo to i auta zaparkovaná u vody, museli jsme je vytahovat z příkopů,“ řekl starosta.

Voda v Poustevně už opadla a lidé začali uklízet. „Už ráno jsme to objeli, přistavujeme kontejnery na odpad, úředníci města a hasiči obcházejí lidi a pomáhají hlavně seniorům. Snažíme se sehnat pro postižené i nějakou finanční pomoc, protože domy v záplavové oblasti nejde pojistit a lidé měli tři čtvrtě metru vody v domech,“ dodal starosta. Není to poprvé, co Poustevnu velká voda postihla, velké byly záplavy v roce 2010.

Děčínsko

Na Děčínsku se situace po sobotních deštích uklidnila, v neděli přestalo pršet, hladiny potoků a řek opadly. Někde ale stále zůstává voda i na silnicích, některé vozovky jsou poškozené. V Děčíně se utrhlo několik svahů, voda natekla i do jedné z budov magistrátu.

Sešla se tam povodňová komise a už začali uklízet a sčítat škody. Nejpoškozenější je oblast Bělé a cesta do Dolního Žlebu. Podemleté jsou komunikace, břehy toků a nejezdí ani přívoz přes Labe. Po jednání povodňové komise to řekl mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil.

„Žádáme veřejnost, aby nejezdila a nechodila fotit postižená místa. Jednak je to nebezpečné, protože některé komunikace či břehy jsou podemleté, jednak mohou překážet v práci těm, kteří se na úklidu podílejí, blokovat cestu hasičským autům a podobně,“ doplnil mluvčí. Magistrát nabízí obyvatelům města vysoušeče i vysokotlaké mytí, obracet se mohou na linku 112. V pondělí magistrát zřídí pro postižené krizovou linku.

Opět průjezdné je Pětimostí, městu se podle Stínila podařilo zajistit jeho vyčištění od bláta a nánosů. „Žádáme, aby cyklisté nejezdili podél Labe do Dolního Žlebu, cyklostezku nyní využívá především integrovaný záchranný systém a místní obyvatelé. Jiné spojení tam zatím není. Jízda po cyklostezce může být pro cyklisty nebezpečná,“ upozornil mluvčí města.

Bez dodávek teplé vody je podle něj v současné době oblast Bynova, protože je zatopená teplárna a přerušená tepelná energie do všech odběrových míst. „Na zprovoznění výtopny se pracuje,“ uvedl.

Správa železnic také dokončila úklid posledního úseku železniční trati z Děčína k hranici s Německem. Obnovení provozu vlaků závisí na zprovoznění trati v Německu, což by mohlo být v neděli večer.

Voda poškodila trať z Děčína do Německa u Dolního Žlebu. Železničářům se tam už podařilo zprůjezdnit jednu kolej. K obnovení dvoukolejného provozu mezi Děčínem a Bad Schandau bude muset Správa železnic v následujících dnech opravit podemletý pilíř mostu.

Jesenicko

Na řece Bělé na Jesenicku už neplatí žádný ze stupňů povodňové aktivity.  V neděli dopoledne její hladina po vydatných deštích vystoupala v Jeseníku i nedalekých Mikulovicích až na třetí stupeň povodňové aktivity. Po poledni však začala voda opadat, vyplývá z údajů zveřejněných ČHMÚ. Hasiči v zasažené oblasti evidují od rána přes 50 výjezdů, nyní je zaměstnává především čerpání vody z garáží a sklepů domů, řekla po 16:30 mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

První výjezdy v souvislosti se silným deštěm a stoupajícími hladinami vodních toků zaznamenali hasiči na Jesenicku podle Balážové okolo 09:00. Zasahují především v Bělé pod Pradědem, menší část výjezdů připadá na Jeseník a některé obce v okolí. „Teď se nejvíc věnujeme čerpání vody z garáží a sklepů zaplavených domů. Ve většině případů se to nedostalo do obytných částí. Je možné, že po opadnutí vody zbudou i nějaké laguny. Budeme určitě uklízet i naplaveniny a bahno, které zbylo na komunikacích, mostech a podobně,“ uvedla mluvčí.

Silnici I/44 v Domašově, který je součástí Bělé pod Pradědem, dopoledne zhruba v kilometrovém úseku zaplavila voda, na vozovce se nacházely také nánosy bahna.. „Silnice je průjezdná s opatrností, pohybují se po ní hasiči, kteří odstraňují následky vydatných dešťů,“ řekla v neděli odpoledne policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová. Policie vyzvala lidi, aby do zasažené oblasti pokud možno nejezdili, pakliže to není nezbytně nutné.

Do pondělního dopoledne platí pro Jesenicko a také sousední Šumpersko výstraha ČHMÚ před povodněmi. Vzhledem k nasycení území vodou a očekávaným srážkám tam může podle meteorologů znovu dojít vzestupu hladin toků, nevylučují ani dosažení stupňů povodňové aktivity.

Pošumaví

Hladiny šumavských řek, které zvedly v noci na neděli silné deště, pomalu klesají. Na Otavě už není třetí povodňový stupeň, v šumavském Rejštejně klesl na první stupeň, v Sušici je zatím druhý stupeň a hladina dál klesá. Na druhý stupeň naopak stoupla Úslava v Prádle na Plzeňsku a v Plzni-Koterově a zatím stále stoupá.

Na vzestupu je také Úhlava v Tajanově na Klatovsku, která je na prvním stupni. Na prvním stupni je zatím ještě Klabava v Hrádku na Rokycansku, její hladina dál klesá. Bez povodňových stupňů jsou už šumavské řeky Vydra a Křemelná a Bradava na Plzeňsku, které měly ráno druhé povodňové stupně.

Královéhradecký kraj

Silné deště zvedly v Královéhradeckém kraji hladinu Úpy. Druhého povodňového stupně, tedy pohotovosti, dosáhla Úpa nakrátko v nedělí ráno v trutnovském Horním Starém Městě. V 07:50 Úpa v Trutnově klesla z druhého na první povodňový stupeň a v 11:00 pod hranici prvního stupně, vyplývá z dat státního podniku Povodí Labe. Hladina řeky dosáhla prvního stupně povodňové aktivity v 06:40 a druhého stupně v 07:00. Úpa pramení v Krkonoších.

Hasiči v Královéhradeckém kraji v souvislosti s počasím od soboty zaznamenali pouze jednotky událostí, většinou šlo o pomoci při odstranění stromů, žádné čerpání vody, uvedla v neděli mluvčí krajských hasičů.