Udeřily bouřky. Na Liberecku se musel evakuovat dětský tábor, na Děčínsku se protrhla hráz

Na Liberecku stoupají hladiny potoků a řek, hasiči preventivně evakuovali dětský tábor u Mníšku. Intenzivně prší i na Děčínsku – v Mikulášovicích se protrhla hráz rybníka a ve Vilémově voda zaplavila silnici. Podle meteorologů na severu Čech hrozí v sobotu večer extrémně silné bouřky. Ve Šluknovském výběžku už napršelo přes sto litrů vody na metr čtvereční. Intenzivní déšť spojený většinou s velmi silnými bouřkami se může do nedělního rána podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyskytovat ve východní polovině Čech a až do nedělního odpoledne na Moravě a ve Slezsku.

Stále prší zejména ve Šluknovském výběžku. Nejvíce v oblasti Lobendavy, kde za 24 hodin spadlo přes 130 litrů vody na metr čtvereční. Na první povodňový stupeň se večer dostala Mandava ve Varnsdorfu a také Kamenice v Hřensku. Ostatní řeky zatím nedosáhly žádného povodňového stupně.

Hasiči sousedního Libereckého kraje před 23. hodinou uvedli, že situace se stále nelepší ani tam. „Evidujeme přes 70 událostí a další přibývají nyní i na území Českolipska. V Hrádku nad Nisou byl vyhlášen II. stupeň povodňové aktivity na Lužické Nise.“

Podle informací z Českých drah pak kvůli zaplavenému kolejišti na německé straně v Bad Schandau nejezdí vlaky z Děčína do Německa, dopravu tam zajišťují autobusy. Kvůli zaplaveným kolejím nejezdí vlaky ani mezi stanicemi Děčín hlavní nádraží a Děčín-Prostřední Žleb.

Evakuace dětského tábora

Hasiči v sobotu vyjížděli v Libereckém kraji v souvislosti s intenzivními dešti zhruba ke 40 událostem,  řekl mluvčí tamních hasičů Jan Přerovský s tím, že mimo jiné evakuovali dětský tábor u Mníšku. 

„Evakuace byla preventivní na základě našeho obvolání všech vedoucích táborů podél vodního toku. Někteří vedoucí sami tábory opustili na základě opatření starostů, někdo zůstával, kdo byl výš. Jen v tom Mníšku nebyli rozhodnuti a byli dost nízko, takže jsme rozhodli, že je evakuujeme,“ doplnil mluvčí. 

Odpoledne hasiči kvůli velkému náporu posílili služby na krajském operačním středisku v Liberci a také na stanicích v Tanvaldu, Jablonci nad Nisou, Liberci a Raspenavě. „V Kunraticích a Heřmanicích na Frýdlantsku jednotky na žádost starostů monitorují vodní toky. Ve Višňové hasiči začali pracovat na protipovodňových opatřeních,“ řekl Přerovský. Situace v oblasti se ale v podvečer uklidnila, v posledních hodinách pršelo minimálně. 

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) spadlo v oblasti Jizerských hor nad Libercem od rána téměř 50 litrů vody na metr čtvereční. Déšť zkomplikoval hlavně dopravu v Liberci, některé ulice město muselo uzavřít. Neprůjezdná byla odpoledne Fibichova ulice pod libereckou zoologickou zahradou, kterou zaplavila voda.

Uzavřená byla také Rychtářská ulice, kde se propadla vozovka. Problémy byly i jinde, tlak vody na několika místech vyrazil těžká víka kanálů a zejména níže položené úseky tak mohou být pod vodou, uvedl Přerovský. „Hasiči odčerpávali vodu z garáží, ze sklepů a také z hotelu Impuls,“ poznamenala redaktorka ČT Jana Šrámková.

„Mimo Liberec byly jen drobné jednotlivé události, v Hrádku nad Nisou čerpání vody z domu, jedno čerpání bylo v Raspenavě a v Jablonci spadlý strom,“ dodal mluvčí.

Protržená hráz rybníka na Děčínsku

Intenzivní déšť zvedl hladiny potoků a řek také na Děčínsku. V Mikulášovicích se protrhla hráz rybníka a voda zatopila sklep nedalekého rodinného domu. V sousedním Vilémově zaplavila voda silnici přímo před stanicí dobrovolných hasičů. Od 15:00 už hasiči na Děčínsku vyjížděli k k bezmála 80 událostem, většinou jde o zatopené sklepy nebo silnice, řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Milan Tabi.

Voda komplikuje dopravu i na dalších místech v Ústeckém kraji. Podle policejních informací zaplavila voda i silnici z Hřenska směrem na Meznou, městská policie tam odklání dopravu. Pod vodou je silnice z Lobendavy směrem na Severní. Zaplavené jsou i silnice přímo v Děčíně. Voda je na silnici I/13 v oblasti Pětimostí, zatopené jsou i vozovky v Poštovní, Ústecké, Podmokelské a Hankově ulici. Voda už je také ve Střelecké ulici v Ústí nad Labem, komunikace je proto ve směru z centra k D8 uzavřena.

Komplikace na trati z Havlíčkova Brodu do Tišnova

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí až do nedělního poledne mimo jiné pro Jihomoravský kraj. Pro okres Znojmo platí rovněž  varování před povodněmi. V podvečer pak bouřka zablokovala provoz na trati z Havlíčkova Brodu do Tišnova. 

V úseku mezi Tišnovem a Řikonínem na Brněnsku spadl strom a do trakčního vedení napadaly větve. Práce na jejich odstranění trvaly zhruba dvě hodiny. Od 19:45 je trať průjezdná po jedné koleji, řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Podle webu Českých drah se mohou v místě omezení vlaky opožďovat o 15 až 20 minut.

Události: Silný déšť a bouřky v Česku (zdroj: ČT24)

Výstraha

Varování před velmi silnými bouřkami a možným vzestupem hladin řek a potoků zejména v pohraničních okresech Čech a na severu Moravy vydali meteorologové už dnes dopoledne. Výstraha platí do nedělního rána v příhraničních okresech Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

V ohrožení je také východní část Vysočiny. Na celé Moravě a ve Slezsku platí varování před velmi silnými bouřkami až do nedělního odpoledne. 

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt,“ uvádějí meteorologové. Nebezpečí podle nich budou představovat také kroupy a blesky spolu se silným větrem, který může lámat větve a vyvracet stromy. Lze proto očekávat problémy v dopravě a energetice.

Hrozí lámání větví i vzestup hladin toků

Bouřky s o něco nižší intenzitou do nedělního rána hrozí i ve zbytku Čech. V přívalových deštích může místy spadnout kolem 40 litrů vody na metr čtvereční. Nárazový vítr může lámat větve a škody mohou napáchat i blesky a kroupy.

Důsledkem bouřek bude vzestup hladin potoků a řek. Povodí Lužické Nisy a Smědé jsou z předchozích bouřek už nyní nasycena a na případné srážky budou reagovat velmi intenzivně, varují meteorologové. Na horním toku Lužické Nisy nevylučují dosažení třetího, nejvyššího povodňového stupně.

Na první, tedy nejnižší stupeň mohou do nedělního poledne vystoupat i další řeky a potoky na většině území Česka. Varování před vzestupem hladin neplatí pouze pro většinu Karlovarského a Jihomoravského kraje, dále pro jižní polovinu krajů Olomouckého a Zlínského, Svitavsko a Poličsko.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ