Senátorem za Uherské Hradiště bude lidovec Bazala, Valenta končí

Novým senátorem ve volebním obvodu Uherské Hradiště bude Josef Bazala (KDU-ČSL). Ve druhém kole senátních voleb získal 60,78 procenta hlasů. Obhájce mandátu Ivo Valenta (za Soukromníky) dostal 39,21 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 21,85 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 46,95 procenta.

Bazala výsledek druhé kola označil za senzační. „Přece jenom proti panu Valentovi to nebylo vůbec jednoduché. Kampaň jako takovou ale považuji za velmi férovou ze všech stran, a to v prvním i druhém kole. Nevedla se žádná podpásová kampaň, vše v tomto směru proběhlo v pořádku,“ řekl Bazala.

Z pozice senátora se chce zaměřit na rozvoj venkova a dobudování dálniční infrastruktury v regionu. „Považuji ji pro tento kraj a region za prioritní,“ dodal.

Jak uvedl Bazala pro Českou televizi, jedna z věcí, která mu zřejmě pomohla k získání větší důvěry u lidí, byl rozdílný pohled na aktuální situaci ohledně pandemie koronaviru. „Pan Valenta trošku nabádal, abychom se toho nebáli, že je potřeba se nadále bavit a podobně. A myslím si, že toto zarezonovalo především v lidech, kteří mají v blízkosti nemocnice, pracují tam,“ uvedl.

Valenta poděkoval všem voličům, kteří mu dali hlas. „Šest let v Senátu mi dalo mnoho cenných zkušeností a jsem rád, že jsem během tohoto období mohl otevřít a řešit řadu pro region velmi důležitých témat. Lidovecký kandidát získal ve finálním souboji více hlasů a potvrdilo se tak, že KDU-ČSL má v našem regionu velmi disciplinované voliče. Vítězi voleb jsem hned po sečtení hlasů telefonicky gratuloval,“ sdělil Valenta. O budoucím působení v politice se chce poradit se svou rodinou a týmem. „Následně si tuto záležitost vyhodnotím,“ dodal. 

V 1. kole získal Bazala 30,94 procenta hlasů, druhý Valenta 31,23 procenta hlasů. V obvodu Uherské Hradiště usilovalo letos o senátorský post pět kandidátů.

V roce 2014 zvítězil v Uherském Hradišti Ivo Valenta (za Soukromníky). Ve 2. kole získal 54,17 procenta hlasů. Druhý skončil Pavel Botek (KDU-ČSL). Voleb se zúčastnilo deset kandidátů.