Rezignace Švejdara byla pro Rakušana překvapením. Není mu co vyčítat, myslí si Šmarda

Vít Rakušan a Michal Šmarda byli hosty OVM (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) považuje neformální schůzku s policejním prezidentem Janem Švejdarem za nevhodnou. Znovu odmítl, že by Švejdara ke konci ve funkci tlačil, pouze mu sdělil výhrady k jeho práci. Nový šéf ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda přepokládá, že schůzka byla korektní a není důvod Švejdarovi vyčítat, že se rozhodl v čele policie skončit. O odchodu Švejdara diskutovali politici v Otázkách Václava Moravce. Policejní prezident ve čtvrtek večer na Twitteru oznámil, že podá v lednu žádost o odchod do civilu. Od policie plánuje odejít ke konci března.

„Netušil jsem, že pan Švejdar jakoukoliv informaci o svém rozhodnutí odejít z funkce policejního prezidenta bude komentovat na Twitteru. Pro mě osobně to bylo neštastné a od začátku mě mrzí, že schůzka, která byla ryze pracovní, je formulována, že jsem vytvářel nátlak,“ prohlásil Rakušan.

Nový šéf vnitra uznal, že měl výhrady k prezidentově práci. Na schůzce vytkl Švejdarovi tweet o odchodu policistů kvůli povinnému očkování a nedokončenou policejní reformu. „Byla to otevřená diskuse jako se všemi ostatními –⁠ jako s ředitelem České pošty, jako s ředitelem Hasičského záchranného sboru a já jsem nevyvíjel tlak, musíte skončit k 3. lednu,“ podotkl Rakušan. 

Zpětně považuje neformální schůzku se Švejdarem za nevhodnou. Mrzí ho, že  se vytváří dojem, že Švejdara tlačil ke zdi. Doufá, že kdy nastoupí v lednu do práce, že si nejasnosti okolo jeho odchodu sdělí osobně.

Podle Šmardy Rakušan do případu zbytečně vkládá emoce. „Policejní prezident standardním způsobem oznámil, že hodlá skončit ve funkci. Po rozhovoru s Vítem Rakušanem usoudil, že by se s ním nespolupracovalo dobře. Nevidím v tom nic špatného ani z jedné strany,“ uvedl Šmarda.

Podle jeho informací policejní prezident nevynášel ze schůzky žádné informace. „Nezachoval se nekorektně, prostě oznámil, že bude chtít skončit ve funkci, to se stává. Není mu co vyčítat,“ podotkl šéf sociálních demokratů.

Myslí si, že si Rakušan se Švejdarem prostě vyměnili své představy o fungování policie a na základě toho se Švejdar rozhodl. „Kdyby chtěl říct, že na něj tlačil, tak by to řekl, on nic takového nesdělil,“ dodal Šmarda.  

Reforma policie je podle Rakušana nutná

Nový ministr vnitra se domnívá, že policejní reforma je nezbytná. Vyčlenění samostatných útvarů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) tak, aby její struktura byla přehlednější, podle Rakušana v obecné rovině dává smysl. Schůzku s policií kvůli reformě plánuje v příštím týdnu.

„Policejní prezident je opravdu profesionál a žádné informace dopředu mi neprozradil, já tedy nemám stále ještě k dispozici výsledek, tedy to, jak ta reforma má vypadat,“ řekl Rakušan.

Dodal, že NCOZ, která vznikla v roce 2016 sloučením protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, řeší nejsložitější kauzy a zaslouží si maximum prostoru na práci v útvarech, které „jde uřídit“. Vyčlenění samostatných útvarů pro řešení kyberkriminality a terorismu je podle ministra jednou z verzí reformy. Chce zjistit, jak se k ní staví vedení NCOZ.

Kdy bude jmenován šéf BIS?

Podle Rakušana je také jednou z priorit jmenování řádně jmenovaného ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS). „Skutečně nevím, jestli to bude do konce roku, ta agenda je poměrně široká, na druhou stranu si myslím, že by to mělo být co nejdříve,“ řekl ministr.

Dočasně vede tajné služby ředitel Michal Koudelka. Rakušan zopakoval, že podle něj Koudelka rozhodně nevykonával svou práci špatně. Prezidentská kancelář ho obvinila z toho, že dlouhodobě porušuje zákon a zpravodajské prostředky kontrarozvědky zneužívá ke shromažďování informací pro svou potřebu.

Podle Šmardy není důvod jmenování šéfa BIS odkládat. „Mělo by se to rozhodnout velmi rychle. Pokud by Koudelka neměl být jmenován, muselo být to být velmi dobře zdůvodněno,“ myslí si předseda ČSSD.