Příprava budoucích pěstounů by se měla sjednotit, pomoci má novela

Události: Novela má sjednotit přípravu pěstounů (zdroj: ČT24)

Prověřování a školení budoucích pěstounů se na různých místech v Česku liší. Zatímco někde trvá půl roku, jinde i více než dva. Sjednocení pravidel a také odstranění některých administrativních překážek teď slibuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Dlouhý proces může odradit potenciální žadatele. Chtěli bychom pěstouny podpořit, aby do systému vstupovali rychleji,“ říká místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). Navíc v současné době není možné absolvovat vše z potřebné přípravy pro pěstouny v jiném kraji než v tom, kde žadatel žije. Přestože jinde kurzy hlásí volné kapacity.

„Jsou dána nějaká rámcová pravidla, ale na kraji je, aby si to konkrétně nastavil. Takže i pro zájemce je to netransparentní, protože přesně neví, jak ten proces probíhá,“ podotýká Anna Krbcová, tajemnice Asociace Dítě a Rodina, která sdružuje na osmdesát organizací působících v oblasti péče o ohrožené děti.

Počty dlouhodobých pěstounů
Zdroj: ČT24/MPSV

Novela chce společný registr

Zpružnit a zrychlit proces by měla novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Připravuje ji ministerstvo práce a sociálních věcí. V novele počítá třeba s tím, že by se každý žadatel rozhodl sám, ve kterém kraji chce vše vyřídit. „Změnou je i jednotný informační systém, abychom měli společný registr, ne každý kraj zvlášť,“ doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Novela má za cíl přivést nové dlouhodobé pěstouny. Jejich počet se sice zvyšuje, ale jen mírně. Podle pěstounky Kláry Fialové by pomohlo, kdyby nový žadatel přesně věděl, co ho vlastně čeká. Ani to dnes není běžné.

Zvýšení příspěvků pro pěstouny

Ministerstvo práce a sociálních věcí také navrhlo kvůli vysoké inflaci zvýšení příspěvků pro pěstouny. Platit by mohlo od října. Příspěvek při převzetí dítěte, který se neměnil od roku 2008, by se mohl zvednout o 35 procent a měsíční částka na úhradu potřeb dítěte o 27 procent. Vzrůst by mohly i zaopatřovací příspěvky pro mladé po odchodu z dětského domova či z náhradní rodiny. Připomínky k návrhu mohou resorty a další instituce podávat do poloviny září.

V dlouhodobé pěstounské péči podle ministerstva na konci loňska vyrůstalo 12 351 dětí. Na přechodnou dobu bylo u pěstounů 538 chlapců a děvčat. Další tisícovky dětí měly poručníka, či je někomu do péče svěřil soud. Ročně se pak poskytuje kolem 2700 příspěvků při převzetí.