Přibylo dalších 1159 nakažených koronavirem, sobota byla nejmírnější od září

Další výrazné zlepšení koronavirové situace zaznamenalo Česko v sobotu. Za den potvrdily testy nákazu 1159 lidí, což byl nejnižší sobotní přírůstek od loňského 5. září. Víkendové denní nárůsty bývají ale nižší, protože se méně testuje. Pod úroveň loňského prosince se snížil také počet lidí v nemocnicích. Reprodukční číslo kleslo o desetinu na 0,71.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Reprodukční číslo, které za obvyklých okolností naznačuje, nakolik epidemie sílí, či slábne, v posledních dvou týdnech zkresloval vliv velikonočních svátků – volné dny znemožňovaly reprezentativní srovnání dvou po sobě následujících týdnů.

Protože výpočet zohledňuje uplynulých dvanáct dnů – srovnávají se dvě sedmidenní období, ale s dvoudenním průnikem – již by se Velikonoce neměly projevovat. Je nyní na hodnotě 0,71, což je o desetinu méně než na konci pracovního týdne a více než o desetinu méně než před Velikonoci. Při zanedbání období od 2. do 16. dubna je reprodukční číslo nejnižší od poloviny ledna.

Klesají i další čísla, která naznačují dlouhodobý vývoj epidemie. Počet nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny klesl ze sobotních 473 na 463, což je sotva třetina oproti březnovému vrcholu s více než 1500 případy na sto tisíc obyvatel.

V sobotu přibylo 1159 nakažených, což je o málo více než polovina počtu z minulého týdne a zároveň nejnižší sobotní přírůstek od loňského 5. září, kdy ještě zůstávaly denní počty pod tisícem. Na úroveň loňského září se snížil přírůstek i minulou neděli, v pracovní dny ale ještě byly počty pozitivních případů podobné jako v prosinci. Víkendové denní přírůstky bývají ale obvykle nižší, protože se méně testuje.

Sobotních zhruba 32 579 testů na koronavirus je méně než o týden dřív. Nakažených mezi testovanými proti pátku ale dál přibylo. Podíl pozitivních u preventivních testů, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu testů, vzrostl k sobotě na 0,61 z pátečních 0,38 procenta. U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl nad 11,5 procenta.

Pod prosincovou úrovní už je počet lidí v nemocnicích. Je jich po sobotě 4052, z nich 938 je v těžkém stavu. Méně pacientů s covidem-19 než nynějších 4052 bylo naposledy v nemocnicích 19. října. Množství pacientů potřebujících intenzivní péči je však ještě na úrovni odpovídající počátku ledna.

Nejvíce se nákaza šíří na Děčínsku a Ždársku

Přes příznivá celorepubliková čísla jsou některé okresy zasaženy více, než činí celorepublikový průměr. Nejsilněji se nyní nákaza šíří na Děčínsku a Žďársku, kde za týden přibylo přes 300 nakažených na sto tisíc obyvatel oproti třem desítkám na Chebsku a Trutnovsku.

Tempo očkování v sobotu po předchozích rekordech zmírnilo. Dávku za sobotu do večera dostalo 23 958 lidí, o týden dřív to bylo 29 994 naočkovaných.

Dosud nejvyšší od prosincového začátku očkování je čtvrteční počet 70 883 dávek, v pracovních dnech končícího týdne zdravotníci aplikovali v průměru téměř 65 tisíc dávek. Počty jsou tak stále nižší než v polovině března uváděl premiér Andrej Babiš (ANO), který mluvil o cíli očkovat po Velikonocích sto tisíc lidí denně.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve čtvrtek na Twitteru ale uvedl, že od dubna do června by mělo do Česka přijít 1,179 milionu dávek vakcíny od výrobce Pfizer/BioNTech navíc proti plánovaným dodávkám. „Postupně tak budeme očkovat i přes sto tisíc dávek denně,“ sdělil.

Ukončené druhou dávkou má očkování víc než 856 tisíc lidí, celkově zdravotníci podali 2,449 milionu dávek.