Přibylo 261 nových případů covidu, vnitro poskytne dotace na odměny strážníkům

Laboratoře v Česku odhalily ve středu 261 nově nakažených koronavirem, což je o 16 víc než ve stejný den v minulém týdnu. V mezitýdenním srovnání rostou počty nových případů třetí den v řadě. Někteří žáci prvních tříd podstoupili preventivní testování na covid-19 až ve čtvrtek ráno. Vláda pro ně stanovila výjimku, aby jim proces nenarušil slavnostní zahájení školního roku. Obecní strážníci, kteří pomáhali při epidemii, budou mít šanci získat mimořádné peněžní odměny. Resort vnitra na ně poskytne dotace.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Na 100 tisíc obyvatel Česka připadá za posledních sedm dní 13 nových případů nákazy novým typem koronaviru. Tento údaj stagnuje, stejně jako reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, které se drží těsně nad hodnotou jedna. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Resort eviduje za středu téměř osmdesát tisíc provedených testů, o deset tisíc méně než v úterý. Testy prováděné ve školách totiž tato statistika nezahrnuje.

Nákaza se dlouhodobě nejvíce šíří v Praze, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za poslední týden 26 nově odhalených případů infekce. Následuje Karlovarský kraj s 20 případy a Jihočeský s 18 případy. Naopak nejnižší incidenční číslo má Královéhradecký kraj. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá pět nových případů za poslední týden.

Reprodukční číslo je ve čtvrtek stejné jako předchozí dva dny 1,05. Pokud je větší než jedna, epidemie zrychluje, pod touto hodnotou zpomaluje. V poslední době se tento sledovaný ukazatel pohybuje těsně kolem této hranice.

Hospitalizovaných v nemocnicích s prokázaným covidem bylo ve středu 53 lidí, devět z nich ve vážném stavu. Před rokem ve stejnou dobu vyžadovalo nemocniční péči asi třikrát víc pacientů s covidem.

Počet úmrtí, hospitalizací i závažných průběhů onemocnění výrazně snižuje očkování. Zdravotníci ve středu podali v celé zemi vakcínu asi sedmnácti tisícům lidí, v mezitýdenním srovnání je to zhruba o polovinu méně, údaje za uplynulý den se ale mohou ještě zvýšit. Dokončené očkování má nyní v Česku přes 5,7 milionu lidí, tedy víc než polovina všech obyvatel. Celkový počet aplikovaných dávek od začátku vakcinace se blíží 11,5 milionu.

Podle odborníků bude epidemie s nynějším návratem lidí z dovolených a návratem dětí do škol sílit. I při vysoce rizikovém scénáři vývoje by ale nadcházející vlna neměla být tak silná jako loni na podzim nebo letos na jaře, a to díky očkování i značnému počtu lidí, kteří už covid prodělali.

Odměny pro strážníky

Strážníci, kteří pomáhali bojovat s koronavirovou epidemií, budou moci dostat jednorázovou odměnu nejméně deset tisíc korun. Ministerstvo vnitra vypíše dotační program, do kterého se budou moci přihlásit obce s městskou nebo obecní policií. Uvedl šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD).

Vnitro pak poskytne na každého strážníka pět tisíc korun, pokud mu dá obec ze svého rozpočtu minimálně stejnou částku. Pro vyplacení peněz strážníkům se vyslovil i premiér Andrej Babiš (ANO).

Ministerstvo vyčlení na program ze svého rozpočtu až 42,5 milionu korun. Obce se do něj podle Hamáčka budou moci hlásit od čtvrtka do konce září.

Testování žáků

Žáky prvních tříd čekalo ve čtvrtek ráno v základních školách preventivní testování. Školy tak navázaly na testování dětí z vyšších ročníků, které bylo už ve středu. Někde se už první školní den otestovali i prvňáčci. Do škol jich podle odhadu ministerstva školství nastoupilo kolem 110 300.

V Praze odhalily testy z 1. září mezi žáky škol 38 nakažených. V rámci preventivního screeningu ve školách se na nákazu koronavirem testovalo 67 896 žáků a 824 zaměstnanců škol. Výsledky testů pedagogických i nepedagogických pracovníků škol byly negativní. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů pražské hygienické stanice.

Pro prvňáky udělala vláda výjimku z rozhodnutí o testování ihned po návratu z prázdnin. Ministerstvo školství si ji vyžádalo, aby testování na covid-19 ve školách nenarušilo jejich slavnostní přivítání.

Středeční testy podle škol odhalily pouze jednotky případů koronaviru. Definitivní výsledky by mělo ministerstvo zdravotnictví oznámit nejpozději v pátek. Ojedinělé byly i případy, kdy rodiče nebo samotné děti testování odmítli. Tito žáci poté musejí nosit roušku nebo respirátor i při výuce. Další termíny testování budou v pondělí 6. září a ve čtvrtek 9. září už pro všechny žáky společně. 

Studie na koronavirové protilátky

Ministerstvo zdravotnictví chystá na podzim celorepublikovou studii o protilátkách a buněčné imunitě na koronavirus. Chce do ní zapojit tisíce dobrovolníků, uvedl Radiožurnál. Na studii by se mělo podílet několik velkých center, podle Radiožurnálu půjde o pražský IKEM a Thomayerovu nemocnici a o Fakultní nemocnici Olomouc.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková Radiožurnálu řekla, že cílem je poznat skutečnou míru promoření populace. „Jde o séroprevalenční studii, která by dala obraz toho, jaká míra promoření je v české populaci vůči viru, čili dát nám epidemiologické ukazatele. A spolu s tím třeba i zkoumat některé parametry buněčné imunity,“ vysvětlila Vašáková.