Přibylo 216 nakažených, případů covidu je méně než před týdnem

Testy v pondělí potvrdily v Česku 216 případů nemoci covid-19, to je o 25 méně než před týdnem. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, zůstalo na hodnotě 0,95. Některé laboratoře v Česku hlásí pozdě vzorky vyšetřené na přítomnost mutací koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v rozhovoru pro Hospodářské noviny nevyloučil vůči nim správní řízení nebo uložení sankce.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Nezměnil se ani počet nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, pátý den za sebou je na hodnotě 15. Mírně přibylo hospitalizovaných pacientů s koronavirem, v pondělí jich bylo 37, o šest víc než v neděli. 

Podle webu resortu zdravotnictví se sice zvýšil počet nakažených koronavirem, kteří jsou v nemocnici, nicméně těch, kteří jsou ve vážném stavu, od neděle ubylo, ze sedmi na pět. Minulé pondělí byli ve vážném stavu tři lidé z 34 hospitalizovaných s covidem.

Nejhorší situace ohledně šíření nákazy je nadále v Praze, kde za uplynulý týden připadá na sto tisíc obyvatel 41 nakažených. V porovnání s předchozími dvěma dny se tento údaj ale mírně snížil. Nejlepší situace je v Olomouckém, Jihomoravském, Karlovarském a Zlínském kraji, kde je incidence šest.

Jedinou účinnou prevencí proti koronaviru je podle odborníků očkování. V pondělí zdravotníci dali 85 633 injekcí s vakcínou, zhruba o 8600 méně než o týden dříve. Počet podaných dávek tak od začátku očkování na konci loňského roku překročil 9,6 milionu. Ukončené očkování má přes čtyři miliony lidí. 

Laboratoře hlásí mutace pozdě

Podle ministra některé z laboratoří mají problémy s včasným hlášením odhalených mutací. Resort zdravotnictví je proto oslovil a připomněl jim povinnost dodržovat mimořádné opatření platné od 1. července. „V mnoha případech to úplně nedodržují. Pokud takto budou pokračovat, jsme připraveni s těmi problematickými laboratořemi vést nějaké správní řízení a případně jim udělit i nějakou sankci. To je jediné, co můžeme udělat,“ řekl Vojtěch.

Problém podle něj je, že laboratoře hlásí vzorky se zpožděním. Povinnost přitom mají do 48 hodin. Všechny laboratoře musejí od července vyšetřovat každý pozitivní test takzvanou diskriminační PCR metodou, která dokáže potvrdit podezření na různé varianty viru. Pečlivé sledování výskytu nových variant podle odborníků může bránit nástupu další vlny epidemie.

Vojtěch v rozhovoru také zmínil, že některé laboratoře hlásí se zpožděním i standardní vzorky. „Třeba nyní nám přišly pozitivní vzorky z ledna a února. A to je těžko akceptovatelné. V těchto laboratořích proto chceme udělat audit a zjistit, proč tomu tak je,“ dodal. Jde podle něj o soukromé laboratoře, několik jich mezi problémové patří chronicky.   

Podle odborníků se v Česku nyní šíří hlavně varianta koronaviru delta, dříve zvaná indická. Britská varianta, která se v zemi začala objevovat počátkem roku, aktuálně tvoří podle expertů asi desetinu případů. Novým typem koronaviru se v Česku od začátku epidemie loni v březnu prokazatelně nakazilo přes 1,67 milionu lidí. Většina se vyléčila, celkem 30 341 lidí zemřelo. Od začátku července ministerstvo eviduje zatím osm případů úmrtí lidí s prokázaným covidem, ve stejném červnovém období to bylo šest desítek případů.

Očkování bez registrace

Prvním očkovacím místem v Královéhradeckém kraji, kde se začne očkovat proti covidu-19 bez objednání, bude od středy 21. července poliklinika EDUMED v Jaroměři na Náchodsku. Očkování v tomto režimu tam bude probíhat ve všední dny od 14:00 do 18:00 hodin, a to zatím do konce července 2021, sdělili zástupci společnosti EDUMED.

„Věříme, že tato nová možnost přispěje k uspíšení očkování v době nastupující další vlny pandemie. Při šíření mutace delta může zabránit zbytečným onemocněním a úmrtím,“ uvedl vedoucí lékař očkovacího místa EDUMED Jaroměř Jiří Veselý.

Pokud bude o očkování bez registrace zájem, společnost je připravena očkovat v tomto režimu i v dalších měsících. „K dispozici je bezplatné parkoviště v těsné blízkosti budovy,“ uvedli zástupci společnosti.