Při benefičním koncertu pro Ukrajinu pořádaném Českou televizí se vybralo 160 milionů korun

Záznam benefičního koncertu ČT pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Česká televize v úterý uspořádala na Václavském náměstí benefiční koncert na pomoc lidem, které zasáhl ruský válečný vpád na Ukrajinu. Bez nároku na honorář vystoupily například kapely Mirai, Chinaski, Mig 21 a Pražský výběr, Marie Rottrová a Tomáš Klus či hudebníci z České filharmonie. Do sbírky lidé darovali 160 milionů korun, z toho výtěžek přes DMS přesáhl dvaadvacet milionů korun, dary na účet činily 138 milionů korun. Vybrané peníze Česká televize pošle do sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina.

„Sledujeme v přímém přenosu genocidu ukrajinského národa a vyhlazování měst a obcí Ukrajiny jenom za to, že se se Ukrajina rozhodla být svobodnou,“ prohlásil na koncertě ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. „ Toužíme být svobodní. Máme statečné vojáky, ale potřebujeme zbraně, aby měli čím bránit Ukrajinu a celou Evropu. Cítím, že jste připraveni nám pomáhat, a mockrát vám za to děkujeme.“

Programem v Praze, jenž divákům nenabídl jen hudební vystoupení, ale také zprostředkoval informace o aktuální situaci na Ukrajině nebo vhled do života Ukrajinců v Česku, provázeli Světlana Witowská s Danielem Stachem.

„Česká televize dělá přesně to, co dělat má. Od chvíle, co konflikt na Ukrajině začal, přinášíme pravdivé a ověřené informace, což je naše hlavní role. A v momentu, kdy se celé zpravodajství rozběhlo, přichází vedlejší role. Ze zkušenosti víme, že čím rychleji pomáháme, tím více pomáháme. Proto jsme se pokusili vymyslet něco, jak bychom mohli lidem na Ukrajině pomoci,“ řekl o koncertu generální ředitel ČT Petr Dvořák.  

Výtěžek akce putuje do sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina, na jejímž kontě bylo v pondělí více než 350 milionů korun. Celkem se u tuzemských neziskových organizací vybralo na pomoc okupované zemi minimálně 410 milionů korun a částky neustále rostou. Během koncertu dárci poslali na účet Člověka v tísni 158 milionů a dalších dvaadvacet milionů v dárcovských esemeskách. 

Diváci mohli sbírku podpořit zasláním DMS ve tvaru DMS SOSUKRAJINA 30, DMS SOSUKRAJINA 60 nebo DMS SOSUKRAJINA 90 na telefonní číslo 87 777 nebo darem na sbírkový účet 93209320/0300.

„Česká veřejnost je neuvěřitelně solidární. Ukazuje, že jí aktuální situace není lhostejná. Na Ukrajině strmě roste nedostatek základních potravin, hygienických potřeb. Země je částečně odříznutá, proto vypravujeme první vlak s humanitární pomocí. Pokud se nám toto spojení podaří udržet, bude se jednat o několik stovek tun pomoci pro statisíce lidí. Myslím si, že Česko na to může být hrdé,“ konstatoval ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.   

Studio 6: Generální ředitel ČT Petr Dvořák a ředitel Člověk v tísni Šimon Pánek ke koncertu pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Pro Ukrajinu se zpívá také v dalších městech

V moravské metropoli v úterý pořádalo koncert Městské divadlo Brno pod záštitou primátorky Markéty Vaňkové (ODS), která pronesla proslov, stejně jako ukrajinská konzulka Anna Prošková.

„Přála bych si, aby umělci mohli svobodně jezdit po Evropě a přinášet radost tam, kde na ni lidé čekají. Aby lidé mohli poslouchat hudbu a věnovat se svým koníčkům a neměli strach o život. Kéž by se vše vrátilo tak, jako to bylo před pár dny,“ řekla zhruba třem tisícovkám příchozích Vaňková.

Benefiční akce začala v 16:30 minutou ticha a od té doby zněly zejména písně, jejichž tématem je boj za svobodu. První z nich byla Otčenáš ze slavného muzikálu Bídníci. „Je to speciální skladba, která je pro tyto příležitosti jednou z nejvhodnějších. Je sama o sobě určitou modlitbou,“ uvedl Petr Gazdík, herec a režisér Městského divadla Brno.   

V Olomouci začal koncert v 17:00 na Horním náměstí a také jeho výtěžek poputuje do sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina. „Cílem je podpořit Ukrajinu nejen mentálně, ale také vybrat na místě co nejvíce financí. Během doprovodného programu promluví ředitel olomoucké pobočky Člověk v tísni Michal Láš mimo jiné o tom, jak správně pomáhat a nebýt takzvaným komplikátorem,“ prohlásil organizátor akce Jiří Jirák.  

V Liberci se od 16:00 zpívalo na náměstí Doktora Edvarda Beneše a součástí benefičního koncertu byla také sbírka potřebných věcí pro lidi prchající z Ukrajiny i ty, kteří v okupované zemi bojují. „Lidé mohou nosit všechno potřebné, co pomůže lidem na Ukrajině i těm, kteří ze země utíkají,“ vysvětlila Andrea Fulková z Krajského úřadu Libereckého kraje.

Lidé se sešli na podporu Ukrajiny i na Prokešově náměstí v Ostravě. Po přibližně půlhodině proslovů se lidé stejně jako při první demonstraci minulý čtvrtek vydali pochodem podél řeky Ostravice na centrální Masarykovo náměstí, kde zapálili svíčky za oběti válečného konfliktu u mariánského sloupu.

Solidaritu s napadenou zemí vyjádřili i studenti a příznivci univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP). S projevem vystoupil mimo jiné filosof a signatář Charty 77 Daniel Kroupa. Řekl, že pro ochranu před expanzí je potřeba budovat silnou evropskou obranu na půdě NATO, ale bez pomoci Ameriky. Evropané podle něj mají jen zlomek jaderných sil oproti Rusku.