Prezident povolil 103 českým občanům službu v ukrajinské armádě

Do ukrajinských ozbrojených sil povolil prezident Miloš Zeman vstoupit 103 českým občanům, informoval Pražský hrad. Prezidentův mluvčí připomněl, že rozhodnutí hlavy státu musí spolupodepsat i předseda vlády Petr Fiala (ODS). Jeho mluvčí avizoval, že premiér připojí svůj podpis pod všechny žádosti, které schválily příslušné resorty. Podle informací ministerstva obrany požádalo o výjimku pro zapojení se do cizí armády násobně více lidí než 103 – asi čtyři stovky – ale úřady většinu žádostí ještě zpracovávají.

Když Rusko koncem února zaútočilo na Ukrajinu, začalo se v Česku hovořit o možnosti povolit dobrovolníkům odcestovat do napadené země a pomoci jejím obráncům. Vláda ale odmítla hledat způsob, jak umožnit vstup do cizích ozbrojených sil plošně. Premiér Fiala začátkem března řekl, že se s prezidentem Zemanem dohodli, že dobrovolníkům, kteří pomohou bránit Ukrajinu, zajistí beztrestnost abolicí.

Zároveň se ale Hrad zabývá i žádostmi o výjimku, která umožní sloužit v cizí armádě. Na Hrad zatím přišly necelé čtyři stovky takových žádostí. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nyní oznámil, že „prezident republiky Miloš Zeman ve středu dne 11. května 2022 podepsal rozhodnutí se souhlasem ke vstupu do ozbrojených sil Ukrajiny 103 občanům“.

Podle Ovčáčka předal Hrad všechny žádosti ministerstvu obrany, vnitra a zahraničí k posouzení. ČTK uvedla, že ministerstvo občany zatím vrátilo prezidentovi bez stanoviska 103 žádosti, další úředníci ještě zpracovávají. „Pan prezident podporuje všechny formy pomoci Ukrajině čelící ruské agresi, jak uvedl ve státní svátek 8. května,“ ujistil mluvčí hlavy státu. Bez udělení výjimky – případně následné abolice – je služba v cizí armádě trestný čin, za který hrozí až pět let vězení.

Mluvčí vlády Václav Smolka uvedl, že premiér je připraven žádosti spolupodepsat. „Pan premiér bude kontrasignovat souhlas prezidenta se vstupem občanů ČR do ukrajinských ozbrojených sil ve všech případech, ve kterých byla žádost kladně vyhodnocena všemi třemi příslušnými resorty,“ uvedl Smolka.