Premiér Fiala se 15. dubna setká s americkým prezidentem Bidenem

Český premiér Petr Fiala (ODS) bude 15. dubna v Bílém domě jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem, oznámila mluvčí americké hlavy státu Karine Jean-Pierreová. Politici na schůzce, jejímž cílem je další posílení americko-českého partnerství, podle ní potvrdí trvající podporu bránící se Ukrajiny a proberou řadu společných priorit včetně bezpečnostních otázek, ekonomických příležitostí a demokratických hodnot.

„Pozvání do Bílého domu si velmi vážím a rád se s prezidentem Bidenem setkám ve Washingtonu. Česko má s USA nadstandardní vztahy a naše jednání je skvělou příležitostí k jejich dalšímu rozvoji. Je symbolické, že se setkání koná v období 25. výročí našeho vstupu do NATO,“ uvedl pro ČT Fiala s tím, že jednání nebude jen formální. „Chceme se zaměřit především na praktickou spolupráci zejména v ekonomice a bezpečnosti,“ avizoval.

Podle něj mohou nové impulzy přijít pro ekonomickou a obrannou spolupráci i pro další aspekty vzájemných vztahů. „Pro nás jsou důležité vztahy se Spojenými státy. Tím nejlepším důkazem toho, jaká je jejich kvalita, je právě toto pozvání,“ řekl premiér po setkání s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem.

Podle české diplomacie bude návštěva potvrzením skvělých bilaterálních vztahů a potvrzením pevné transatlantické vazby. Z hlediska diplomacie důležitá událost, sdělil mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

Premiér Petr Fiala komentuje pozvání Bílého domu do Washingtonu (zdroj: ČT24)

Lídři na schůzce, jejímž cílem je další posílení americko-českého partnerství, podle Bílého domu potvrdí trvající podporu bránící se Ukrajiny a proberou řadu společných priorit včetně bezpečnostních otázek, ekonomických příležitostí a demokratických hodnot.

„Česko je spolehlivým spojencem v NATO, který letos slaví čtvrtstoletí v Alianci, a lídři podtrhnou svůj neochvějný závazek vůči NATO, které nám všem přináší větší bezpečí,“ uvedla Bidenova mluvčí Karine Jean-Pierreová.

Oznámení přišlo téměř přesně pět let po poslední návštěvě českého premiéra v Bílém domě. Tehdejšího předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) v roce 2019 ve Washingtonu přivítal americký exprezident Donald Trump. Fialova vláda o novou schůzku v Bílém domě usilovala velmi dlouho, termín se však podařilo dojednat až nyní.

Pozvání v době prezidentské kampaně

„Je to zpráva, na kterou česká diplomacie čekala,“ uvedl zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal s tím, že přijetí se odehrává v měsících, kdy v USA probíhá prezidentská kampaň. „Cílem bude možná také ujistit Česko a střední Evropu, že americká podpora Ukrajině je nadále vážná, alespoň tak, jak to říká Joe Biden,“ dodal Vostal.

Zmínil také, že Spojené státy hrály klíčovou roli v tom, aby Československo jako stát mohlo vzniknout. „Ještě v roce 1918, než se stal prezidentem, tu Tomáš Garrigue Masaryk vyjednával podporu pro vznik Československa. Pak v době, kdy bylo tehdejší Československo okupováno nacistickým Německem, byl exilový prezident Edvard Beneš přijatý v Bílém domě prezidentem Rooseveltem v roce 1943,“ dodal Vostal s tím, že kvůli komunistické diktatuře byla následně dlouhá pauza až do roku 1990, kdy Bílý dům navštívil tehdejší prezident Václav Havel. Posléze se v éře demokracie v Bílém domě kromě Havla vystřídali tehdy premiér, později prezident Václav Klaus, ve funkci premiéra rovněž Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Mirek Topolánek, Petr Nečas a Andrej Babiš.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal komentuje oznámené pozvání premiéra do Bílého domu (zdroj: ČT24)

Český velvyslanec ve Washingtonu Miloslav Stašek uvedl, že Spojené státy americké považují Českou republiku společně s Polskem za největší partnery ve střední Evropě, a to zejména díky pomoci Ukrajině. V posledních týdnech v USA podle něj rezonovala česká iniciativa na nákup munice pro Ukrajinu z mimoevropských zemí. „Měla vynikající ohlas,“ uvedl s tím, že ne všem zemím se podařilo pozvání do sídla amerických prezidentů získat a jde o velký úspěch. Dopad na bilaterální vztahy podle velvyslance naopak nemělo nedávné vyřazení americké firmy Westinghouse z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany.

USA podle Staška vztahy s Prahou a Varšavou stále utužují. Polsko se stalo největším nákupčím zbraní a munice ve Spojených státech a podepsalo kontrakt na tři jaderné reaktory. Z hlediska objemu obchodu je sice Česko podle něj „jinde“, obchodní výměna mezi USA a Českem ale roste. Za poslední tři roky činí objem českých investic do USA sedm miliard dolarů, uvedl.

Česká republika také v poslední době prohlubovala bezpečnostní spolupráci s Američany, když mimo jiné loni schválila nákup amerických stíhaček F-35.