Premiér Babiš má hlasy ANO a KSČM jisté, ČSSD odejde ze sálu

Vláda Andreje Babiše (ANO) necelých pět měsíců po svém jmenování poprvé čelí hlasování o nedůvěře. Vyvolali ho poslanci opozičních stran v reakci na informace serveru Seznam Zprávy, podle kterých byl premiérův syn odvezen na Krym kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž jsou on i Babiš obviněni z dotačního podvodu. Opozice ale pravděpodobně nezíská potřebnou nadpoloviční většinu poslanců, a vláda tak o důvěru nepřijde. Ministři i poslanci za sociální demokracii plánují sál opustit. Schůze sněmovny začíná v 9 hodin.

On-line přenos

Hlasování o nedůvěře vládě

  • 21:30

    On-line přenos v tuto chvíli ukončujeme, děkujeme za pozornost.

  • 21:25

    "Hodnocení vlády do jisté míry bude dáno ani ne tak počítáním toho, co z agendy splnila, ale jaký je pocit veřejnosti, jestli se jí daří dobře. Myslím, že dnes převládá pocit, že se veřejnost má lépe než v předchozím období. Je to možná i jeden z důvodů, proč část veřejnosti dění kolem Babiše vůbec nezajímá, nevěnuje mu pozornost. Myslím, že vnímání v české společnosti je takové, že vláda je svým způsobem úspěšná, protože se daří každému z nás relativně dobře," poznamenal politolog Charvát.

  • 21:01

    Opozice je velmi rozdrobená, a to posiluje Andreje Babiše, souhlasí politolog Brunclík.

Schůzi sněmovny, na které se bude hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě, iniciovali poslanci ODS, Pirátů, SPD, lidovců, TOP 09 a Starostů, kteří mají ve dvousetčlenné sněmovně dohromady 92 mandátů. Nikdo další se k nim při hlasování o nedůvěře ale už nepřidá. Vládní ANO a ČSSD i KSČM, která Babišův tým toleruje, podle svých předchozích vyjádření vládu podrží – byť rozdílnou měrou.

Poslanci i ministři ČSSD se totiž o vládě přímo nevyjádří, mají v plánu ale při hlasování odejít ze sálu. Kabinetu tím neuškodí, současně ale podle svých slov dají najevo, že Babiš by měl do vyšetření kauzy Čapího hnízda vládu opustit. Diskuze, která bude hlasování předcházet, se sociální demokraté ještě zúčastní. „Jako ministr vnitra jsem připraven odpovídat na dotazy,“ prohlásil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Babiš a ANO variantu pokračování kabinetu s jiným premiérem v čele odmítají. Mohou se spolehnout i na podporu prezidenta Miloše Zemana, který už dříve řekl, že by v případě pádu vlády znovu pověřil jejím sestavením Babiše.

Podle samotného premiéra pak současný kabinet funguje a kauza, která hlasování způsobila, je vykonstruovaná. „Normálně fungujeme, zasedáme a rozhodujeme. Do sněmovny určitě přijdu a budu se hájit proti lžím, které tu v některých médiích převládly,“ prohlásil.

Rozpustit sněmovnu? Poslanci jsou proti

Poslanci zvažují i rozpuštění sněmovny, o kterém začala mluvit sociální demokracie. Pro to by ale byla potřeba 120 hlasů. ČT ve čtrtek oslovila všechny poslance a většina z těch, kteří odpověděli, je proti rozpuštění dolní komory. Pro předčasné volby se vyslovilo jen 28 poslanců – včetně sedmi z hnutí ANO a tří z ČSSD. Proti se ale vyjádřilo 87 poslanců, další neví nebo neodpověděli.

„Jeden krok vpřed, jeden vzad. Jak je to u sociální demokracie běžné. Opozice nemá ani sto jedna hlasů a hrát si na sto dvacet a na rozpuštění sněmovny je v tuto chvíli nesmyslný nápad,“ prohlásil předseda komunistů Vojtěch Filip.

„Předčasné volby jsou až poslední řešení a tady je mnoho jiných variant,“ dodal šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

O nedůvěře vládě se hlasuje kvůli reportáži serveru Seznam Zprávy

Vládní krizi odstartovala před deseti dny reportáž, která obsahovala i skrytě pořízené interview s Andrejem Babišem mladším. Spolupracovníky svého otce v něm obvinil z toho, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském (a Ruskem anektovaném) Krymu. Premiér podle něj chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro farmu Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu.

Zavlečení syna mimo republiku, které začala prověřovat policie, premiér popírá. Syn podle něj trpí schizofrenií a novináři zneužili jeho duševní onemocnění.

Ve čtrvtek pak Babiš oznámil, že advokát jeho syna a bývalé manželky podal na reportéry Seznamu trestní oznámení. Ředitel zpravodajství portálu Seznam.cz Jakub Unger zdůraznil, že si za prací reportérů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka plně stojí.

Babiš rovněž minulý týden prohlásil, že okolnosti natočení reportáže jsou hodné rozvědky. „Možná zahraniční, možná i české. Bůh ví,“ řekl Babiš.

Po čtvrtečním jednání sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) její předseda Bělobrádek oznámil, že civilní kontrarozvědka nemá informace o vlivu cizích zpravodajských služeb na kauzu Babiše mladšího.

Kauzou, kvůli níž opozice hlasování o nedůvěře vyvolala, se ve čtvrtek chtěli zabývat také někteří poslanci na bezpečnostním výboru. Zařazení bodu ale členové neschválili