Opozice chtěla, aby bezpečnostní výbor projednal kauzu Čapí hnízdo. Chyběl jí jeden hlas

Opozice neprosadila projednávání kauzy Čapí hnízdo na bezpečnostním výboru (zdroj: ČT24)

Opozice ve sněmovně neprosadila, aby se bezpečnostní výbor ve čtvrtek zabýval postupem trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu Čapí hnízdo. Návrh přednesl Pavel Žáček (ODS), ke schválení návrhu však jeden hlas chyběl. Odpůrci debaty zejména z řad vládního hnutí ANO poukazovali na nepřípustné zasahování do živé kauzy.

Žáček svůj návrh zdůvodnil posledními informacemi, které podle něho mohou zpochybňovat nezávislý postup policie. „Je nutné vyjasnit si, zda se něco takového děje, nebo neděje,“ řekl. Poslanec ODS poukazoval například na otazníky kolem toho, že se údajným únosem premiérova syna na ukrajinský Krym okupovaný Ruskem zabývají policisté z Prahy 1, nikoli celostátní útvar.

90’ ČT24: Politická scéna den před hlasováním o nedůvěře (zdroj: ČT24)

Pro zařazení nového bodu na schůzi výboru nakonec zvedlo ruku šest členů. Proti byli čtyři poslanci, dva se hlasování zdrželi. Pro schválení Žáčkovy iniciativy tak chyběl jeden hlas.

„Proti hlasovali poslanci především hnutí ANO, ale podpořeni SPD, zdrželi se komunisté, tak to jednoznačně ukazuje, že mají zájem o to, aby informace nahlas nepadly. Je to zbytečné, myslím i politicky neprozíravé, protože pak přichází logicky dotazy z naší strany, čemu chtějí zabránit,“ řekl člen sněmovního bezpečnostního výboru Vít Rakušan (STAN).

Události ČT: Den před hlasováním o důvěře vlády (zdroj: ČT24)

„Myslím, že pan ministr vnitra situaci okolo Čapího hnízda vysvětlil zcela relavantně. My jsme nyní v situaci, kdy všichni všechno zpochybňujeme a já si myslím, že pan ministr vnitra nyní tu věc řeší správně a největší zlo by bylo, kdyby poslanci do toho zasahovali,“ uvedl ověřovatel sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Růžička (ANO).

Jan Bartošek (KDU-ČSL) následně oznámil, že bude pokračovat ve sbírání podpisů členů výboru, aby se mohla k záležitosti uskutečnit jeho mimořádná schůze.

„Zasahování do živé kauzy je nepřípustné,“ namítal Jiří Mašek (ANO). Zdeněk Ondráček (KSČM) by zase očekával debatu o únicích informací ze spisů, o tom, jak se podle něho novináři k údajům dostávají. Poukázal na to, že se k novinářům dostala švýcarská adresa Andreje Babiše mladšího.

Opoziční strany vyvolaly hlasování o nedůvěře vládě kvůli reportáži serveru Seznam Zprávy. Syn premiéra Andrej Babiš mladší v ní řekl, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na poloostrově Krym, anektovaném Ruskem. Údajně mu vyhrožovali, že jinak skončí v psychiatrické léčebně. 

Premiér Babiš sice tvrdí, že jeho syn na Krymu byl, ale nebyl nikým unesen. Podle Babišových slov jsou jeho dospělý syn i dcera psychicky nemocní. Babiš i jeho dospělé děti čelí v kauze Čapí hnízdo obvinění z dotačního podvodu.