Filip zopakoval svou podporu Babišovi, pád vlády je prý příležitost pro obměnu ministrů

Filip: Pád vlády by dal Babišovi prostor pro rekonstrukci týmu (zdroj: ČT24)

Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání s prezidentem republiky opětovně deklaroval komunistickou podporu kabinetu Andreje Babiše (ANO). Pokud by vláda přece jen padla, Miloš Zeman hodlá znovu jmenovat Babiše premiérem – a podle Filipa by tak ministerský předseda dostal příležitost k obměně svého vládního týmu.

Kvůli politickému pnutí, které minulý týden otevřela reportáž Seznamu věnovaná dotační kauze Čapí hnízdo a premiérovu synovi Andreji Babišovi mladšímu, má zasednout dolní komora tento pátek. Hlasy opozice se Babišově vládě pokusí vyslovit nedůvěru.

KSČM platí ve vzniklé politické krizi a před pátečním hlasováním o nedůvěře vládě za jednoho z výrazných hráčů; komunističtí poslanci vznik menšinového kabinetu hnutí ANO a sociální demokracie umožnili a podle úterního usnesení stranického výkonného výboru mají vládu podpořit i v pátek.

„Předpokládám, že jednání klubu bude respektovat usnesení, které poslanecký klub vyzvalo k jednotnému postoji proti vyslovení nedůvěry vládě,“ uvedl Filip po jednání na Pražském hradě. „Pan prezident mi poděkoval za vstřícný postoj vůči vládě s tím, že si přeje, aby měla Česká republika stabilně dobrý ekonomický výkon a byla zemí v Evropě, která není destabilizována,“ dodal.

Pád vlády? Aspoň se obmění ministři, soudí Filip

Reportáž Seznamu o údajnému únosu Babišova syna na Krym, který měl zabránit tomu, aby premiérův potomek vypovídal v dotační kauze Čapí hnízdo, potom šéf komunistů opětovně označil za konspirační teorii, jejímž cílem je již zmíněná destabilizace poměrů v zemi. Obdobně mluví i ministerský předseda, podle nějž jde o snahu dostat ho pryč z politického života.

Pokud by ale vláda přece jen padla, prezident Zeman hodlá Babiše znovu pověřit sestavením vlády, o čemž informoval i Filipa – a ten takovému postoji dle svých slov rozumí. „Určitě to není problematické. Shodli jsme se na tom, že ne všichni ministři plní své poslání na sto procent a byla by to šance pro AB obměnit kabinet o ty, kteří v kabinetu nemají zájem pracovat nebo neplní úkoly,“ prohlásil.