Faltýnek nevyloučil podporu rozpuštění sněmovny, Babiš předčasné volby odmítl

Faltýnek: Rozpuštění sněmovny je jednou z teoretických variant (zdroj: ČT24)

Poslanci hnutí ANO jsou připraveni dodat potřebný počet hlasů pro to, aby se mohla rozpustit stávající dolní komora a Česko vykročilo k předčasným volbám. Prohlásil to předseda poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek. Své hlasy k rozpuštění sněmovny nabídla před pátečním jednáním o nedůvěře vládě sociální demokracie. Šéf ANO Andrej Babiš předčasné volby odmítl.

Sněmovní hlasování vyvolala opozice kvůli informacím v kauze Čapí hnízdo a údajnému únosu premiérova syna na Krym. Sociální demokracie, jež je součástí vládní formace, proti kabinetu Andreje Babiše nevystoupí a hlasování se nezúčastní; současně ale nabídla svých patnáct hlasů pro rozpuštění sněmovny, po kterém by následovalo vypsání předčasných voleb.

„Zaznívaly argumenty, že bude sociální demokracie povolná, protože se bojí voleb. Sociální demokracie se případných předčasných voleb nebojí. Budeme hovořit se všemi stranami v Poslanecké sněmovně,“ oznámil po zasedání stranických špiček předseda ČSSD Jan Hamáček. „Pokud bude opozice schopna zajistit 105 hlasů v Poslanecké sněmovně, sociálně demokracie může těch patnáct přidat.“

Ve chvíli, kdy Andrej Babiš odmítá odstoupit a prezident Miloš Zeman předem avizuje, že by ho znovu jmenoval premiérem i v případě pádu vlády, jsou totiž podle Lidového domu volby jediným řešením. Pro rozpuštění dolní komory by se ale musely sejít buď hlasy všech sněmovních formací s výjimkou ANO, nebo by bylo potřeba nejsilnější parlamentní frakci přesvědčit. Opoziční Svoboda a přímá demokracie přitom už avizovala, že o volby nestojí.

 „Předčasné volby a rozpuštění sněmovny z našeho pohledu není na pořadu dne, protože my nabízíme reálnou, klidnou, státotvornou alternativu, která bude pozitivně pracovat pro občany,“ prohlásil předseda SPD Tomio Okamura. Pod zmíněnou alternativou si představuje vládu odborníků bez ČSSD, kterou by za splnění podmínek bylo jeho hnutí ochotné akceptovat.

UDÁLOSTI: ČSSD nebude o budoucnosti vlády hlasovat (zdroj: ČT24)

Faltýnek: Připraveni dodat zbývajících X hlasů

Možnost, že by Češi znovu zamířili k urnám, naopak ve vysílání ČT24 nevyloučil druhý muž vládního hnutí a předseda sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „V rámci našeho poslaneckého klubu byla interní debata, že jsme připraveni dodat zbývajících X hlasů do sto dvaceti, aby se sněmovna mohla rozpustit a mohly být vypsány předčasné volby. Je to jedna z teoreticky možných variant,“ konstatoval.

Současně ale upozornil, že jde o osobní názor, a nikoliv stanovisko hnutí. „Neprojednalo ho výbor ani předsednictvo. Je to teoretická varianta, ale osobně si myslím, že to není příliš reálné,“ řekl.

Šéf hnutí Andrej Babiš posléze předčasné volby explicitně odmítl. ANO je podle něj určitě nechce, protože by destabilizovaly situaci ve společnosti. „Nerozumím jejich vyhrožování předčasnými volbami,“ uvedl k výrokům sociálních demokratů. „Volby byly před rokem a občané v nich rozhodli jasně.“

Podle ODS je nabídka sociální demokracie iluzorní

Poměrně negativně se k ČSSD ústy svého místopředsedy Martina Kupky postavila nejsilnější opoziční strana, občanská demokracie. „V případě, že by neexistovalo jiné řešení, bychom byli schopni takový krok podniknout. Mám obavu, že takováto varianta ve hře opravdu není, a proto ji sociální demokracie tak snadno vyslovila. V tento okamžik pro ni neznamená žádnou oběť a nic ji nestojí,“ prohlásil s tím, že se v rámci mimovládního bloku nedá počítat se spojenectvím KSČM.

Tato slova fakticky potvrdil místopředseda KSČM Stanislav Grospič, podle kterého není pro komunisty rozpouštění sněmovny na pořadu dne. „Budeme se o tom bavit v našich stranických orgánech, ale není to pro nás aktuální,“ oznámil. „Podpořili jsme vznik této vlády proto, aby Česká republika měla stabilní vládu, aby se mohla prosazovat řada bodů, která je ve prospěch občanů naší republiky.“ Bez KSČM a SPD by tak byly hlasy ANO zcela nezbytné. 

Podobně jako občanští demokraté pak hovoří i ti křesťanští, jejichž stanovisko k rozpuštění sněmovny je přímo odmítavé. „Je to jedna z ústavních možností, ale nemyslím si, že je teď zrovna aktuální. Sociální demokraté hovoří o předčasných volbách, protože dobře vědí, že to není přání žádné strany v Poslanecké sněmovně. Oni sami nemají vůbec jistotu, že se do sněmovny dostanou,“ konstatoval šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

O alibismu ČSSD hovořil i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil: „Sociální demokracie říká: Podpoříme návrh, který není na stole a který nikdo neskloňuje. To je pouze alibi a snaha rozmělnit odpovědnost za to, že v pátek přežije vláda Andreje Babiše díky sociální demokracie.“ Také předseda Starostů Petr Gazdík odmítl Hamáčkovy úvahy o předčasných volbách jako nerealistické.

Představitelé Pirátů, druhého nejsilnějšího opozičního klubu, připojení hlasů pro konec sněmovny neodmítají. „Předčasné volby jsou až krajní řešení politické krize, ale nevylučuji, že by klub Pirátů mohl toto řešení využít,“ prohlásil poslanec Mikuláš Ferjenčík – současně ovšem upozornil, že o takové možnosti klub nejednal.

Předčasné volby jsou nepravděpodobné, soudí znalci

Podobně jako opozice hodnotí návrh ČSSD i politologové a komentátoři. „Je to méně pravděpodobné řešení situace,“ řekl k možnosti předčasných voleb Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu. „Sociální demokraté dobře vědí, že kromě toho, že si je nepřejí oni sami, nepřejí si je ani komunisté a nepřeje si je ani několik opozičních stran, které by v nich velmi pravděpodobně bojovaly o holou existenci.“

„Předčasné volby nemají význam, pokud by nechtěly tyto strany dokázat, že jsou opravdovými idealisty – a princip je jim milejší než politický prospěch. Mohlo by to pro ně totiž znamenat politickou katastrofu,“ uvedl publicista z Českého rozhlasu Petr Dudek.

Podle politologa Lukáše Jelínka Hamáček ani nekalkuloval s tím, že by patnáctka oranžových hlasů měla být pro předčasný konec volebního období rozhodující: „Počítal s tím, že vůle poslanců, ať už vládních nebo opozičních, rozpustit sněmovnu nebude moc velká. Něco jiného je deklarovat pozice politických stran a něco jiného je stav, kdy jednotliví poslanci hlasují o ztrátě vlastního poslaneckého mandátu.“

O tom, že na předčasných volbách ve skutečnosti nikdo ve sněmovně nemá zájem, pak mluví i komentátor Lidových novin Petr Kamberský: „Většina poslanců si nepřeje předčasné volby proto, že nikdo neví, jestli by na tom vydělal – snad kromě ODS, u které se předpokládá, že by si polepšila.“

90‘: Podle Kroupy jde od ČSSD o prázdné gesto, Kamberský mluví o jasném vzkazu (zdroj: ČT24)