Babiš: Advokát mé exmanželky dal trestní oznámení na Kubíka a Slonkovou

Reportéři Seznamu Sabina Slonková a Jiří Kubík čelí trestnímu oznámení, které ve Švýcarsku podal právní zástupce Andreje Babiše mladšího a jeho matky. Řekl to český premiér Andrej Babiš v rozhovoru s deníkem Blesk. Podle oznámení porušili novináři při návštěvě Babiše mladšího švýcarské zákony.

„Právní zástupce mojí bývalé manželky a mého syna Andreje Babiše podal trestní oznámení na redaktory Seznamu, paní Slonkovou a pana Kubíka, za porušení švýcarských zákonů. Podal to hlavnímu prokurátorovi,“ řekl Andrej Babiš. Podle předsedy české vlády novináři nezákonně vnikli do domu, kde jeho syn a bývalá manželka bydlí, „a potom nezákonně natáčeli rozhovor“.

Domnívá se, že natáčení skrytou kamerou je ve Švýcarsku trestným činem. Přiznal však, že nezná přesnou právní kvalifikaci uvedenou v trestním oznámení. 

Matka Babiše mladšího Beata Babišová označila už dříve v televizi Nova reportáž serveru Seznam Zprávy za útok proti soukromí. Premiér přitom odmítl, že by se na přípravě trestního oznámení podílel, ačkoli v sobotu ve Švýcarsku byl. Předseda vlády i jeho syn jsou mezi obviněnými v kauze Čapí hnízdo.

Události ČT: Den před hlasováním o důvěře vlády (zdroj: ČT24)

Podle Seznamu k nezákonnosti nedošlo

Ředitel zpravodajství Seznamu Jakub Unger ujistil o své podpoře obou reportérů. „Za investigativním pořadem Zvláštní vyšetřování i prací reportérů si samozřejmě plně stojíme. Jednotlivé výroky pana premiéra Babiše nevidíme důvod více komentovat,“ zdůraznil.

Redakce již dříve sdělila, že si nechala zpracovat právní analýzu a Slonková s Kubíkem se podle ní ničeho nezákonného nedopustili. „Způsob natáčení jsme konzultovali s právníky, i tu situaci po natočení, to znamená nakolik to, co vzniklo, v jaké situaci jsme mluvili s panem Babišem mladším a jeho matkou, je v souladu s etickými pravidly a zákony,“ řekl ČT přímo Jiří Kubík. Připomněl také, že se ihned představili jako novináři.

Sabina Slonková s Jiřím Kubíkem nečelí trestnímu oznámení poprvé, v minulosti došlo i na jejich trestní stíhání. V roce 2000 oba novináře policie obvinila kvůli tomu, že neprozradili zdroj, díky kterému upozornili na existenci hanopisu Olovo. Ten měl zdiskreditovat tehdejší političku ČSSD Petru Buzkovou a vznikl v okruhu poradců Miloše Zemana v době, kdy byl sociálnědemokratickým premiérem. Státní zástupce stíhání zrušil jako nedůvodné.

Sama Sabina Slonková později dostala pokutu, když neprozradila zdroj informací o tajné schůzce tehdejšího prezidentského kancléře Jiřího Weigela s bývalým poradcem Miloše Zemana Miroslavem Šloufem.

90’ ČT24: Politická scéna den před hlasováním o nedůvěře (zdroj: ČT24)