Před úřady práce čekají ukrajinští uprchlíci i několik dní

Události: Čekání uprchlíků před pracovními úřady (zdroj: ČT24)

Před některými úřady práce se tvoří dlouhé fronty uprchlíků. Na některých místech čekají kvůli žádostem o humanitární dávku i několik dní, nejdéle v Praze. Úředníci dosud vyplatili přes milion příspěvků v celkovém objemu přesahujícím pět miliard korun.

Každý utečenec před válkou má v České republice nárok na pět tisíc korun na měsíc. První dávku získá automaticky po vyřízení dočasné ochrany. O stejnou částku pak může žádat ještě pětkrát.

Úředníci potom ověřují, zda žadatel skutečně podporu potřebuje. Vyzvat ho také mohou, aby na pobočku přišel osobně. Pokud mají třeba pochybnosti, jestli se vyskytuje v Česku. Dostavit se musí do osmi dní.  

Právě to je podle běženců důvod, proč se před některými úřady tvoří fronty. Úředníci zase tvrdí, že je to tím, že Ukrajinci upřednostňují osobní jednání.

Peníze nepřišly

„Úřad práce dlouhodobě upozorňuje, že cizinci pod dočasnou ochranou mají možnost vyřídit vše elektronickou cestou, a tuto informaci dostávají hned po příchodu do Česka,“ řekla ČT mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

„Elektronicky jsem požádala prvního července. O deset dní později jsem dostala zprávu, že musím přijít a přinést nějaké dokumenty,“ popisuje svou situaci Ukrajinka Iryna Smoljakova. 

„Dorazila jsem dvacátého července, vystála jsem frontu. Zkontrolovali můj bankovní účet a další údaje a řekli mi, že je všechno v pořádku. Měsíc už skončil, já mám dvě děti, ale peníze nepřišly,“ stěžuje si Smoljakova. 

„Byli jsme tady jednou, dvakrát… tohle už je počtvrté, co jsme tady. Už na to nemám sílu, nechci nic, chtěla bych domů, ale nemám se kam vrátit,“ říká zase další ukrajinská žena Inna, se kterou mluvil štáb ČT. 

Někteří běženci se proto rozhodli odjet z Prahy a dokumenty vyřídit v Kladně, kde mají větší šanci přijít na řadu dříve. Na vyřízení žádosti mají uprchlíci vždy měsíc, na jeho konci tak bývá před úřady nejvíc lidí.