Poslanci se chystají zmrazit vlastní platy. Proberou také otravu Bečvy

Události: Poslanci proberou vlastní platy i Bečvu (zdroj: ČT24)

Poslanci se ještě před volbami sejdou na dvou mimořádných schůzích. V úterý nejprve rozeberou závěrečnou zprávu sněmovní vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na Bečvě a poté rozhodnou o vládním návrhu, který má zmrazit platy politiků. K zákonu se poté musí vyjádřit i Senát.

Platy ústavních činitelů rostou automaticky v závislosti na průměrné mzdě. Poslanci by si od ledna polepšili o pět a půl tisíce korun, ministři o deset a půl a prezident o osmnáct tisíc korun.

Na zmrazení platů politiků panuje shoda a pravděpodobně se volení zástupci dohodnou i ve sněmovně. Žádný z klubů zatím neplánuje zrychlené projednávání tohoto návrhu blokovat. „Jsme pro to, aby se platy zamrazily. Platy politiků jsou tak vysoké, že je opravdu ostudné, aby se měly zvyšovat. Zamrazit to na pět let je podle mě zcela v pořádku,“ nechal se slyšet předseda SPD Tomio Okamura.

Výhrady ale někteří mají – například předseda KDU-ČSL Marian Jurečka podotýká, že vláda by měla hledat úspory v řádu jednotek či desítek miliard korun. „281 zákonodárců udělá tento symbolický krok, ale není to to, co by smysluplně řešilo rozhazovačnou politiku této vlády,“ říká.

Se zmrazením až do konce roku 2026 vládní předloha počítá. Ve zrychleném jednání poslanci klasické pozměňovací návrhy předkládat nemohou, technické úpravy nebo změnu účinnosti ale ano. Právě to zřejmě navrhnou komunističtí poslanci: „Je to diskutabilní, protože tím zavazujeme i další sněmovnu a vládu i po volbách 2025. Je tam možný pozměňovací návrh, že to platí od 2022 třeba do 2024,“ uvažuje šéf strany Vojtěch Filip.

Zmrazení na příštích pět let je podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) gestem a lze o jeho délce diskutovat. „Pro mě je důležité, aby k 1. lednu nestouply platy politiků, protože to je nestoudnost,“ tvrdí.

Brabec se na diskuzi o Bečvě těší

Ještě než poslanci projednají vlastní platy, mají diskutovat o závěrečné zprávě sněmovní komise k otravě v řece Bečvě, i když původně se očekávalo, že o ní rozhodnou už v uplynulém týdnu. V dokumentu komise zkritizovala postup při odběru i analýze vzorků vody a ryb bezprostředně po loňské havárii.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i Česká inspekce životního prostředí považují zprávu za zpolitizovanou. Podle poslanecké komise jsou některé okolnosti otravy podezřelé. „Navrhujeme, že by jistá obdoba komise měla pokračovat i po volbách. Protože ne všechny otázky byly v tom krátkém čase došetřeny. Ne na vše bylo odpovězeno. Třeba na to, jestli to byl jen šlendrián, nebo je možné i zločinné spolčení,“ komentuje věc místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík.

„Já se těším na mimořádnou schůzi k Bečvě. Tam budu mít prostor, abych vysvětlil nesmysly, které opozice říká,“ konstatuje Brabec.

Na rozdíl od závěrečné zprávy bude muset zmrazení platů politiků posoudit ještě Senát. Jeho nejbližší schůze je naplánovaná na 26. října, tedy po skončení mandátu současných poslanců. Zákony, které by horní komora vrátila nebo zamítla, by proto už neměly šanci na další projednání.