Policie opět odložila případ polní nemocnice v Letňanech. Nešlo o trestný čin

Policisté už podruhé odložili případ polní nemocnice na výstavišti v pražských Letňanech, která měla sloužit jako záloha pro případ přeplnění nemocnic pacienty s covidem-19. Na dotaz České televize to uvedl vedoucí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda.

Dozorové pražské státní zastupitelství policii případ vrátilo kvůli chybám v odůvodnění původního rozhodnutí o odložení. Policie podle serveru Seznam Zprávy prověřovala tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO) v souvislosti s podezřením z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Tato věc byla dne 28. 2. 2022 po provedeném prověřování policejním orgánem odložena, neboť ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu,“ sdělil ČT žalobce Svoboda.

Záložní nemocnici v Letňanech postavila armáda v době zesilující epidemie covidu-19 na podzim 2020. Fakultní nemocnice Bulovka, z pověření tehdejšího ministra zdravotnictví Prymuly, za pronájem místa na letňanském výstavišti zaplatila 58,5 milionu korun bez DPH firmě ABF miliardáře Pavla Sehnala.

ABF si přitom pozemky, kde bylo zdravotnické zařízení v Letňanech připraveno, pronajímá. Část dokonce od ministerstva financí, uvedl letos v lednu server Seznam Zprávy.

V době zřízení nemocnice v Letňanech mělo ale ministerstvo zdravotnictví podle policie informace, že existuje i nabídka zástupce investiční skupiny PPF na zřízení záložní nemocnice v prostorách pražské O2 areny zdarma.

Případem se vyšetřovatelé začali zabývat loni v dubnu kvůli několika trestním oznámení. Na začátku letošního roku pak Seznam Zprávy napsaly, že policie případ odložila.

Prymula nemohl být postihnutý, míní žalobce

O vrácení případu policii následně rozhodlo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2. Podle jeho vedoucího Svobody nesplňovalo odůvodnění policie požadavky trestního řádu.

„Policejní orgán totiž v odůvodnění usnesení prezentoval především své vlastní úvahy a názory na shromážděný důkazní materiál, a to včetně různých domněnek až konspiračního charakteru, přestože tyto jeho úvahy často neměly podklad v důkazech,“ popsal pro server Aktuálně Svoboda.

Podle webu už loni v prosinci vydal Svoboda pokyn, že nashromážděné poznatky podezření na žádný Prymulův delikt nepotvrzují a k zahájení jeho stíhání není důvod. Vyšetřující policista měl ale přesto do usnesení o odložení věci uvést, že jeho zjištění ukazují právě na Prymulu a že obvinění by bylo namístě.

Svoboda pro Aktuálně doplnil, že Prymula nemohl být obviněn z důvodu, že skupina PPF oficiálně informovala o možnosti poskytnutí prostor pro vybudování polní nemocnice zdarma až v době, kdy už byla její výstavba v plném proudu.

Kvůli těmto nedostatkům žalobce vrátil případ policii. Podle Svobody mohla policie kromě toho také doplnit prověřování o výslech minimálně jednoho člověka. Kriminalisté nyní znovu rozhodli o odložení věci.

Projekt za téměř 100 milionů

Polní nemocnice v Letňanech měla v případě nutnosti pojmout až 500 pacientů s koronavirem. Celkové náklady na projekt vyčíslila Nemocnice na Bulovce na téměř sto milionů korun.

Vedle nájmu platila nemocnice Sehnalově firmě ABF také energie a další služby. Peníze musela vynaložit i na součinnost armády a Správy státních hmotných rezerv. S nemocnicí se loni v červenci vyrovnalo ministerstvo zdravotnictví. Polní nemocnici nakonec vojáci rozebrali loni v únoru. Nikdy v ní ale nebyl hospitalizován jediný pacient.