Počet nakažených covidem stoupá, pacientů v těžkém stavu je kolem čtyřiceti

Tisková konference MZ o současné epidemické situaci v česku (zdroj: ČT24)

Přes nárůst počtu případů nákazy covidem-19 se v Česku významně nezvyšují počty hospitalizovaných v těžkém stavu. Intenzivní péči jich potřebuje méně než čtyřicet, informoval o tom náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Od září se proti covidu-19 nechalo očkovat téměř tři sta tisíc obyvatel České republiky, zejména starších pětašedesáti let. Proti chřipce je očkováno 560 tisíc lidí.

Situaci v nemocnicích podle ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové ovlivňuje právě očkování. Velkou odezvu kampaně, která ji má zvýšit, zaznamenala hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová v zařízeních sociální péče.

Z testů, které dělají poskytovatelé zdravotních služeb, hygienici zachycují v pracovních dnech průměrně 1050 nových případů nákazy, maximální denní hodnoty dosahují patnácti set. Zdravotní dopady šíření viru jsou v Česku i okolních státech relativně mírné. Riziko těžkého průběhu onemocnění je spojeno zejména s rostoucím věkem pacientů, jejich případnými chronickými zdravotními potížemi a sníženou imunitou. Typický pacient s těžkým průběhem covidu je nyní starší sedmdesáti let.

Situace je podle Mackové stabilní a odpovídá podzimnímu období i u akutních respiračních infekcí a chřipkových onemocnění. Počty případů chřipky, RS viru i dalších onemocnění typických pro sezonu rostou v meziročním srovnání podle expertů standardně. V následujících týdnech bude zřejmě nemocných přibývat.

Chlíbek upozorňuje na takzvaný dlouhý covid

„Pravděpodobně jsme ztratili obavy z covidu-19 a víc se bojíme chřipky,“ okomentoval data předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Uvedl, že covid je přitom nebezpečnější, zvláště pro občany v rizikových kategoriích. Doporučil lidem se očkovat. „Jakkoli si mnozí po letech na přítomnost covidu-19 už zvykli, zejména u neočkované populace může i nadále vyvolat velmi těžký průběh onemocnění,“ uvedl.

V pořadu 90' ČT24 Chlíbek také zmínil nebezpečí takzvaného dlouhého covidu. „Lidé si onemocnění prodělají a mohou mít dlouhodobé potíže. Ještě o tom viru nevíme úplně vše a celá řada zdravotních potíží může trvat několik měsíců po prodělaném covidu,“ upozornil. 

„To, co máme pod kontrolou, jsou dodávky vakcín, zásoby, je nastaven systém očkování,“ sdělil dále Chlíbek. „Z tohoto pohledu a tím, že se covid dostává mezi běžné patogeny, se na to můžeme dívat tak, že máme nemoc pod kontrolou. Ale virové onemocnění nemůžeme mít nikdy pod stoprocentní kontrolou,“ zdůraznil.

Hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal si vysvětluje nižší počet nově očkovaných proti covidu tím, že lidé mívají často pocit, že už dávek vakcíny dostali dost. „Objevuje se tady určitá únava z covidu, také možná faktor, že je to pořád považované za novou vakcínu,“ poznamenal. Dodal, že reálných případů covidu-19 bude daleko více, protože lidé se nechodí hojně testovat.

Petr Smejkal hovořil o epidemické situaci v Česku (zdroj: ČT24)

Na covid není důvod umírat, prohlásil Hostomský

„Virus si na nás zvykl, hlavně my jsme si zvykli na něj. Kombinací očkování a toho, že si spousta z nás nemocí prošla, se z něj stal takzvaný endemický virus. Tedy jeden z mnoha respiračních virů, které prostě potkáváme,“ okomentoval v pořadu 90' ČT24 zástupce ředitele Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Zdeněk Hostomský.

Hostomský také řekl, že nyní spousta lidí, co má pozitivní test na covid, nepociťuje příznaky onemocnění. „Není důvod teď na tento virus umírat. Máme veškerá vybavení moderní medicíny, abychom umírat nemuseli,“ prohlásil.

90’ ČT24: Covid-19 jako běžné respirační onemocnění (zdroj: ČT24)

Současná situace je stabilní z hlediska dopadů na zdravotnictví, míní genetik z Ústavu molekulární genetiky AV ČR Jan Pačes. „Ale co se týče počtu nakažených, tak to není úplně běžný virus, je jich stále relativně hodně,“ podotkl.

Letos na covid dle Pačese zemřelo asi osmnáct set lidí, což se u běžných respiračních chorob neděje, upozornil. „Když je špatný rok, na chřipku umře třeba patnáct set lidí, ale ještě nejsme na konci roku. Z tohoto hlediska je covid z respiračních virů spíše ten horší,“ míní. Zdůraznil dále, že současná varianta koronaviru je hodně infekční a šíří se i v letních měsících. „To také není úplně typické, respirační viry jsou sezonní,“ dodal.

„I když nemáme v naší ordinaci ani jeden těžký případ, stále je pro nás covid vykřičníkem,“ říká praktický lékař Cyril Mucha. „Nemohu říci, že se ho nebojíme. Stále na něj myslíme a obáváme se, aby z toho nebylo něco většího,“ doplnil.