Počet členů české armády letos vzroste. Nábor mají zrychlit on-line pohovory

Události: Posilování české armády (zdroj: ČT24)

Do české armády by mělo letos vstoupit osmnáct set mužů a žen, tedy o sedm set víc, než se plánovalo dříve. Rozhodla o tom ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zájem o profesionální službu i o aktivní zálohu roste s válkou na Ukrajině.

Armáda rozšiřuje řady průběžně. Teď v ní slouží 27 tisíc mužů a žen. Do roku 2030 jich má být podle schválené koncepce o tři tisíce víc.

Ještě výrazněji – až na deset tisíc příslušníků – mají do stejného roku posílit aktivní zálohy. V současnosti jich je asi 3700. Přihlásit se může každý, komu bylo osmnáct, má minimálně výuční list a je trestně bezúhonný. Musí projít zdravotní prohlídkou a čtyřtýdenním kurzem ve Vyškově, kde se učí střílet a přežít na bojišti. Ke cvičení pak může být povoláván až na 42 dní v roce.

S obnovením povinné vojenské služby ani v současné situaci ale ministryně obrany Černochová nepočítá. „My jsme se před lety rozhodli, že chceme mít profesionální armádu. Bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí, a pokud se lidé přihlásí dobrovolně, tak je větší šance a mnohem větší naděje, že se ti lidé, když pak půjde opravdu o nějaký konflikt, za tu zemi postaví,“ říká Černochová.

U aktivních záloh působí překladatel i student

V Boleticích nacvičuje rota aktivní zálohy ze Strakonic napadení nepřítelem a zkouší střeleckou, taktickou i zdravotní přípravu prostřednictvím palby, kouřových clon či evakuace zraněného. Na Šumavě tráví týden.

„Prioritou je dostat zraněného do nějakého skrytu, tam ho stabilizovat, ošetřit, zaujmout nějakou kruhovou obranu a vyčkat ohledně transportu,“ popisuje cvičení nadporučík Michal Štoural, velitel roty aktivní zálohy 25. protiletadlového raketového pluku. „Všechno to závisí opravdu hodně na veliteli, jak se v daný moment rozhodne,“ dodává.

Vedle výpravčího nebo překladatele tady cvičí i student Filip Crnčević. U jednotky slouží jako starší střelec. Vybral si ji náhodně, na internetu.

„Chtěl jsem jít na Univerzitu obrany, ale nakonec jsem na ni nešel, šel jsem na jinou školu a rozhodl jsem se, že tu armádu úplně nezahodím, tak mi to přišlo jako taková dobrá alternativa,“ myslí si Crnčević, příslušník aktivní zálohy 25. protiletadlového raketového pluku.

Vojáci už mají nové balistické přilby, stejné jako profesionálové, a letos je čeká i přezbrojení. Místo samopalu vzor 58 dostanou útočné pušky BREN a vymění taky pistole. „Jsou nadprůměrně motivováni k výkonu, aby byl výsledek dobrý,“ tvrdí Štoural.

Nábor vázne u lékařských prohlídek, které jsou pro zájemce povinné. Ministerstvo obrany chce kapacity navýšit, aby uchazeči neztratili zájem. V budoucnu, pravděpodobně už příští rok, by mělo pomoct virtuální náborové středisko s on-line pohovory nebo možností vyzkoušet si činnost vybrané jednotky, třeba řízení dělostřelecké palby.

„Oni už se budou moct u počítače při hledání vlastně rozhodnout, čemu by se chtěli věnovat, jakým způsobem by se chtěli jako budoucí vojáci nebo budoucí příslušníci aktivní zálohy zaměřit,“ přibližuje ministryně Černochová.