TÉMA

Zdravotní prohlídky

Armádě podle náčelníka generálního štábu chybějí lidé. Nábory i podmínky služby chce změnit

Armáda v příštích letech zcela přezbrojí na moderní západní techniku, řekl v projevu na začátek velitelského shromáždění náčelník armádního generálního štábu Karel Řehka. Musí se podle něj připravit na digitalizaci, zaměřit se ale musí i na nábory. Vojáci podle něj stárnou a armáda není personálně naplněná. Řehka i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) hovořili o nové pořizované výzbroji a také o podpoře Ukrajiny. Čeští vojáci podle nich v posledním roce vycvičili čtyři tisíce ukrajinských a letos by to mělo být podobné.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 22:49|

Chtít po člověku, co spí v zimě na lavičce, aby ihned skoncoval s alkoholem, je nereálné, tvrdí vedoucí kontaktního centra

Jedním z problémů časti lidí bez přístřeší je závislost na alkoholu, která jim brání využívat některé sociální služby. Společnost Podané ruce proto před dvěma lety zahájila provoz kontaktního centra ve Vlhké ulici v Brně, které se na lidi s problémovým požíváním alkoholu specializuje. To jim také nabízí v Česku zatím ojedinělý program regulovaného pití, jehož cílem je snižovat následky jejich závislosti.
2. 5. 2022|

Počet členů české armády letos vzroste. Nábor mají zrychlit on-line pohovory

Do české armády by mělo letos vstoupit osmnáct set mužů a žen, tedy o sedm set víc, než se plánovalo dříve. Rozhodla o tom ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zájem o profesionální službu i o aktivní zálohu roste s válkou na Ukrajině.
9. 4. 2022|

Řidiči jezdí, i když jsou unavení, nezastaví je ani nemoc. Na silnicích potom umírají

Každý pátý řidič neváhá usednout za volant, i když je unavený. Motoristé vesměs zanedbávají zdravotní prohlídky, dokud nejsou povinné – a bourají. Vyplývá to z průzkumu, který mezi řidiči v Česku provedla Asociace Záchranný kruh. Společně s ministerstvem dopravy proto připravuje osvětovou kampaň, která má nabádat řidiče, aby nejezdili, když nejsou zcela fit.
15. 10. 2019|