Válka na Ukrajině zvyšuje v Česku zájem o aktivní zálohy

Události: Válka na Ukrajině zvyšuje v Česku zájem o aktivní vojenské zálohy (zdroj: ČT24)

Měsíc trvající válka na Ukrajině vyvolala u Čechů až trojnásobný zájem o službu v aktivní záloze, stejně jako o pozice vojáků z povolání. Ještě na konci loňského roku Armáda České republiky sháněla nové rekruty téměř v každém regionu, teď se jich jen za poslední čtyři týdny přihlásilo do aktivních záloh na dva a půl tisíce – to je dvakrát víc, než plánovala armáda letos přijmout.

V četách a rotách vedou takzvané zácvičáky ti, kteří jsou sami civilové. Ještě před třemi měsíci většina krajských velitelství sháněla zájemce o službu jen ztěžka, teď budou muset přidat další termíny výcviku.

„Předčilo to naše očekávání. My jsme v to (větší zájem) doufali, dlouho jsme po tom volali, a teď jsme příjemně překvapení,“ uvedl ředitel Krajského vojenského velitelství Karlovy Vary František Vilím.

Pohovor, testy a výcvik

Zkušenosti rekrutů jsou ale takové, že řada zájemců si svou přihlášku následně rozmyslí a k pohovoru se nedostaví. „Řeknou, že na to zapomněli nebo že si to rozmysleli. To jsou vzácné chvilky, když se jim vůbec dovoláme,“ popisuje Pavla Adamovská z rekrutačního armádního pracoviště v Karlových Varech.

Z přihlášených, kteří k pohovoru přijdou, navíc nakonec projdou všemi testy i šestitýdenním výcvikem, zbydou podle rekrutačních středisek jen dvě třetiny lidí.