Petříček dostane pro diplomacii navíc čtvrt miliardy korun, Kremlík na dopravní stavby pět miliard

Rozpočet ministerstva zahraničí na rok 2020 se zvýší o 253 milionů. Dohodli se na tom ministři financí Alena Schillerová (za ANO) a zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Šéf diplomacie původně požadoval 1,5 miliardy navíc a stejně jako další ministři za ČSSD hrozil, že návrh rozpočtu nepodpoří, pokud se jeho kapitola nenavýší. Schillerová také souhlasila s navýšením rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o pět miliard korun.

Ministři Petříček a Schillerová se na více než dvouhodinové schůzce dohodli na přidání peněz na pomoc v severní Africe a v Sýrii, kterými by Česko mělo přispět k boji s nelegální migrací v zemích, odkud migranti přicházejí. Dodatečné peníze půjdou rovněž na otevření nové ambasády v Singapuru, jejíž vznik žádal premiér Andrej Babiš (ANO). Petříček před jednáním s ministryní financí řekl, že náklady na vznik ambasády příští rok budou nejméně 45 milionů korun.

„V té podobě, jak jsme se domluvili s paní ministryní, můžu souhlasit s navrženým rozpočtem,“ řekl šéf diplomacie poté, co s ministryní financí vyjednal navýšení plánovaného rozpočtu svého resortu o 253 milionů korun. 

„Pro mě bylo důležité, že mi paní ministryně jasně řekla, že do budoucna budeme garantovat fungování našich ambasád, že naším zájmem je, aby budoucí rozpočty zajistily kvalitní a dostupné služby Čechům v zahraničí a plnění úkolů české diplomacie,“ dodal Petříček.

Petříček a Schillerová: Rozpočet ministerstva zahraničí se navýší o 253 miliard korun (zdroj: ČT24)

Ministři se také dohodli na tom, že do budoucna se bude resort zahraničí snažit přiblížit reálné výdaje těm plánovaným, aby nevznikaly nespotřebované výdaje, které zkreslují situaci i pro plánování budoucích rozpočtů. Petříček také vyzdvihl, že plánované propouštění ve státní správě se vyhne ambasádám.

Podle státního rozpočtu na letošní rok připadá ministerstvu zahraničí 8,13 miliardy korun. Původně plánovaný rozpočet pro rok 2020 by znamenal pokles o zhruba 2,9 procenta.

Stát chce investovat do dopravních staveb

Státní fond dopravní infrastruktury bude příští rok hospodařit se zhruba 70 miliardami korun. Je to o pět miliard více, než byl původní návrh státního rozpočtu schválený vládou. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se na tom shodl s ministryní Schillerovou. Rozpočet ministerstva dopravy se proti původnímu plánu měnit nebude a zůstane 60,2 miliardy korun.

„Paní ministryně si uvědomuje, že v době zpomalující se ekonomiky nelze neinvestovat do dopravní infrastruktury, nelze podseknout investice,“ řekl Kremlík. S výsledkem jednání je spokojen a další zvyšování rozpočtu požadovat nebude.

Rozdělení investic v příštím roce bude podle ministra dopravy záležet na připravenosti jednotlivých staveb. Ve čtvrtek Schillerové předložil seznam staveb, které chce ministerstvo příští rok realizovat a mají už stavební povolení. Nevyloučil, že by stejně jako letos mohlo jít víc peněz na železniční než na silniční infrastrukturu.

„Když zpomaluje ekonomika, tak co je největším motorem ekonomiky? Prostě investice. My jsme opakovaně řekli, naše vláda, že investice jsou naší prioritou. Takže logicky se snažím dát maximum peněz do investic, protože to se nám vrátí celkově v ekonomice,“ řekla ministryně novinářům.

Kremlík: Není možné neinvestovat do dopravních staveb (zdroj: ČT24)

Kultura bude žádat zhruba o miliardu korun

O peníze nad rámec zatím připraveného návrhu rozpočtu bude v příštích týdnech jednat také ministerstvo kultury, které po odvolání ministra Antonína Staňka (ČSSD) vede náměstek René Schreier.

„My budeme vycházet z programového prohlášení vlády, to znamená, že máme cílit rozpočet na jedno procento. To pro nás představuje tři až čtyři miliardy korun. Ale my budeme selektovat naše požadavky střízlivým způsobem, takže je vidíme na sumu jedné miliardy korun,“ řekl ve čtvrtek Schreier poté, co jednal na ministerstvu financí o rozpočtu kultury s dalšími náměstky. Jednání s ministryní Schillerovou ho čeká až v polovině srpna.

Podle ČSSD byl původní návrh rozpočtu nerealistický

Vláda schválila předběžný návrh rozpočtu s deficitem 40 miliard korun, pro ale hlasovali pouze ministři za ANO, nikoli za koaliční ČSSD. Ministři podle Schillerové poté vznesli požadavky na další dvě desítky miliard korun, z toho zhruba 18 miliard korun žádali členové vlády za ČSSD.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pak uvedl, že původní návrh státního rozpočtu neodpovídá vládnímu programu. Schillerová označila požadavky ČSSD za nerealistické. V pondělí se ale dohodla s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD), že ministerstvo zemědělství pro příští rok dostane proti původnímu návrhu 23 miliard korun o miliardu více. Z toho půjde 700 milionů korun na podporu lesního hospodářství a 300 milionů na dotace do vodního hospodářství.

Kabinet musí konečnou verzi státního rozpočtu předložit do sněmovny do konce září.