Petříček: Česká diplomacie rovnat záda nepotřebuje. Vztahy s Tchaj-wanem jsme rozvíjeli už před Vystrčilovou cestou

Události, komentáře: Tomáš Petříček a Miloš Vystrčil ke vztahům Česka a Číny (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nesdílí názor předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), že jeho srpnová cesta na Tchaj-wan pomohla narovnat záda české diplomacie. I když Česká republika oficiálně uznává politiku jedné Číny, vztahy s Tchaj-wanem dlouhodobě rozvíjí, připomněl v Událostech, komentářích tuzemský ministr zahraničí.

Předseda Senátu navštívil společně s podnikatelskou delegací Tchaj-wan v srpnu. Mise, kterou Vystrčil „zdědil“ po svém předchůdci v čele Senátu Jaroslavu Kuberovi, vzbudila velký ohlas, a to jak mezi českými představiteli, tak v zahraničí. Peking kvůli cestě zakázal vstup členům delegace na své území, prezident Miloš Zeman se rozhodl do budoucna nezvat Miloše Vystrčila na schůzky nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice. Kriticky se vůči cestě vyjadřovali také vládní představitelé.

„Maximálně jsem se snažil dosáhnout kompromisu. Nechal jsem tři měsíce na to, aby se ostatní ústavní činitelé mohli postavit za Jaroslava Kuberu,“ vrátil se Vystrčil v Událostech, komentářích k faktu, že jeho předchůdce kvůli zamýšlené cestě na Tchaj-wan čelil silnému tlaku čínské strany.

„Rovněž Čína měla tři měsíce na to, aby svůj postup revidovala. Bohužel se tak nestalo. Tím už nebylo jiných možností než na Tchaj-wan jet,“ dodal šéf Senátu. Svou misí se podle svých slov chtěl pokusit „narovnat záda a hrdost České republiky, spolupracovat s demokratickou zemí a v neposledním případě navázat nadějnou hospodářskou spolupráci“.

Co je alternativou? ptá se Petříček

Tento pohled na věc však odmítá ministr zahraničí Petříček. „Česká diplomacie rozhodně narovnávat záda nepotřebuje. Měli bychom se podívat, co v reálu Česko v zahraniční politice dělá. Jestli máme pocit, že cesta pana Vystrčila byla nějakým milníkem… Vztahy s Tchaj-wanem jsme rozvíjeli už před tím, žádný milník to tedy není,“ míní. V zahraničí je Vystrčilova cesta podle Petříčka vnímána jako „parlamentní diplomacie“.

Šéf české diplomacie však nerozporuje fakt, že Čína je autoritativní zemí. „Uznání Čínské lidové republiky jsme si ale potvrdili po vzniku České republiky. Bylo to naše rozhodnutí. Co je alternativa? Máme politické vztahy s Pekingem, ale v rámci toho jsme si vyhradili právo spolupracovat s Tchaj-pejí,“ zdůraznil Petříček.

Ke stejnému závěru došla podle ministra také úterní schůzka nejvyšších ústavních činitelů v Lánech, na kterou však nebyl Vystrčil pozván. Účastníci jednání se také shodli, že cestu předsedy Senátu nelze pokládat za změnu v politice Česka vůči Číně.