Pět lidí v Česku má koronavirus s lehkým průběhem nemoci. Hygienici zmapovali jejich kontakty

Vývoj nákazy koronavirem v Česku (zdroj: ČT24)

Česko má pět případů nákazy koronavirem. Celkem bylo testováno více než dvě stě lidí, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zatím poslední nakažená byla v kontaktu s Američankou, jež leží na Bulovce už od neděle. Podle Vojtěchova náměstka Romana Prymuly je Praha v kontaktu s americkou firmou, která vyvíjí lék remdesivir na koronavirus. Přislíbila v případě potřeby jeho dodávky.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

První tři případy nákazy byly v Česku oznámeny v neděli, všichni pobývali v rizikových oblastech na severu Itálie. Pedagog z České zemědělské univerzity byl na odborné konferenci v Udine a druhý pacient pobýval s rodinou na lyžařské dovolené v Benátsku.

Třetí je mladá Američanka, která studuje v Miláně a do Česka zamířila jako turistka v rámci své cesty po střední Evropě – byla i ve Vídni a v Brně. Aktuálně potvrzený případ je potom její spolucestující původem z Ekvádoru. U ní byl první test na koronavirus negativní, onemocnění potvrdilo až opakované testování.

„Test byl původně negativní, po dvou dnech poměrně jasně pozitivní. Žena byla už od soboty v izolaci, takže k žádnému dalšímu kontaktu nedošlo,“ uvedl ministr zdravotnictví. 

Podle něj není důvod k panice, neexistují signály o epidemii nového koronaviru v Česku, byť počet nakažených lidí může růst. Nehrozí nyní ani větší karanténní opatření, jako je uzavírání měst nebo oblastí. „Není důvod k jakékoli panice, k jakékoli hysterii, k vykupování potravin. Situace v České republice je v tuto chvíli pod kontrolou,“ dodal v úterý na jednání Sněmovny. 

Tisková konference: Nové případy nákazy koronavirem v Česku (zdroj: ČT24)

Podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdenky Jágrové byly podrobně zmapovány kontakty všech nakažených. V karanténě jsou podle ní řidič a 18 cestujících z autobusu, kterým dívky jely, dva taxikáři a také číšník z restaurace, kde byly na obědě.

Byt, který si obě nakažené studentky pronajaly v Praze, je prázdný a bude dezinfikován. Jeho majitel podle Jágrové o situaci ví a spolupracuje. Ministr Vojtěch zmínil třetí studentku, která cestovala s dvěma nakaženými. Test u ní zatím byl negativní a pobývá v Nemocnici Na Bulovce.

  • tzv. kapénkovou infekcí
  • šíření kýcháním, kašláním i řečí; přenosem z člověka na člověka po úzkém kontaktu
  • inkubační doba: dva dny až dva týdny
  • příznaky: horečka, kašel, obtížné dýchání, bolest svalů, únava
  • nejohroženější skupiny: senioři, chronicky nemocní a osoby s oslabenou imunitou
  • Zdroj: ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav

Čtvrtý případ souvisí s dovolenou v italských horách

Další případ je žena umístěná v nemocnici v Ústí nad Labem, která byla s jedním z nakažených na lyžařské dovolené v Benátsku. Žena byla v Itálii ve stejném hotelu jako muž z Děčína, u něhož se nákaza potvrdila v neděli.

„Očekávali jsme předem, že by tyto případy mohly být pozitivní,“ řekla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Výsledky budou podle ní znovu potvrzovány laboratoří v Berlíně. 

Všichni nemocní v Česku mají podle ministra Vojtěcha mírné nebo žádné příznaky. Kromě jedné nakažené ženy v ústecké Masarykově nemocnici jsou v Praze na Bulovce.

Primářka kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová potvrdila, že průběh nemoci u pacientů je lehký. Po dvou negativních testech půjdou vyléčení pacienti do domácí izolace, doplnila. Žena hospitalizovaná v Ústí nad Labem bude podle primářky pravděpodobně také převezena do Prahy.

Do konce týdne se do testování zapojí 13 nemocnic po celém Česku

Všechny nové výsledky testů na koronavirus, k 17. hodině úterního odpoledne, jsou negativní. Řekl to ministr zahraničí Adam Vojtěch.

Pořízení vzorků, ze kterých se dá vyčíst, zda je pacient nakažený koronavirem, není snadné. Ne každý umí správně vzít výtěry z nosohltanu, říká ředitel FN Motol Miloslav Ludvík: „Ten výtěr není jednoduchý, protože se musí dělat až ve výšce co nejhlouběji v nosohltanu, a ne každý to umí, protože když se to nenabere dobře, tak ten výsledek může být negativní, přestože by mohl být ten pacient pozitivní.“ 

Celkem se do konce týdne do testování zapojí 13 nemocnic po celém Česku. S tím, že do nich budou převáženi jen lidé ve vážném stavu. „Dotyčný jedinec volá, konzultuje svůj stav se svým lékařem, který ho přepojí ve finále na krajskou hygienu,“ uvádí náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. 

Podle něj je pak na epidemiologovi, který rozhodne, jestli byl dotyčný v dostatečném riziku nebo ne a jestli je nutné volat záchranku, která by jej dopravila na místo odběrů.  

Američané v případě potřeby pošlou do Česka nový lék

Náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula na odpolední tiskové konferenci uvedl, že se České republice podařilo spojit s americkou firmou, která vyrábí zatím experimentální lék na koronavirus - remdesivir. Klinické testy léku začaly v USA před několika dny a výsledky by mohly být na konci března. 

„Bylo nám řečeno v případě potřeby a vyhodnocení stavu pacienta, ke kterému dojde v USA, bychom dostali dodávku léku pro jeho léčení,“ dodal Prymula.

To vše ale za předpokladu, že bude účinný. Lékaři chtějí do testování remdesiviru zapojit dohromady na čtyři sta lidí v padesáti zemích. Polovině z nich přitom dají remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo, tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék. Výsledky studie by mohly být na konci března. 

Distribuci respirátorů a roušek chce Babiš centralizovat

Ve středu zasedne taky Bezpečnostní rada státu. Ta bude řešit další kroky, vycházet přitom bude z aktuálního stavu a z výsledků vzorků ze všech center, kde se nabírají. Na tiskové konferenci po jednání se zástupci nemocnic to řekl premiér Andrej Babiš. 

Ministerský předseda dále uvedl, že by chtěl centralizovat distribuci respirátorů a roušek. Ty pak budou dodávány podle aktuální poptávky z nemocnic. Například Fakultní nemocnice v Motole spotřebuje denně tři tisíce roušek. Nedostatek zatím nemá. 

Prezident České lékařské komory Milan Kubek ovšem v Interview ČT24 upozornil, že u lékařů na poliklinikách je to horší.  „Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by respirátory měl,“ podotkl. Konkrétně přitom kritizoval hlavní hygieničku Gottvaldovou. „Doporučila nám zdravotníkům, abychom se vybavili ochrannými pomůckami, ale už nám zapomněla říct, kde je máme sehnat,“ uvedl Kubek.

Stejně tak to je s počtem testů na koronavirus. Ředitel Motola Miloslav Ludvík (ČSSD) uvedl, že má nemocnice k dispozici 100 testů. Ve středu je navíc navýší o dalších 400 a do konce týdne o dalších 600. Příští týden tak mohou provést tisíc vzorků.

Na výsledky testů na koronavirus v Česku čeká podle zjištění ČTK přes čtyřicet lidí. Nejvíce jich je zřejmě v Ústeckém kraji, odkud jsou i dva z pěti nakažených.