Okamura má zaplatit pokutu za přirovnání Bartoška k Hitlerovi

Lídr SPD Tomio Okamura má zaplatit pokutu dvacet tisíc korun kvůli tomu, že přirovnal místopředsedu sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) k novodobému Hitlerovi. O sankci rozhodl v úterý sněmovní mandátový a imunitní výbor, řekli jeho předsedkyně Helena Válková (ANO) a místopředseda Pavel Staněk (ODS). Okamura se vůči verdiktu výboru odvolá ke sněmovnímu plénu. Podle Bartoška zvítězila slušnost.

Výbor podle Válkové uznal za disciplinární provinění dva Okamurovy výroky vůči Bartoškovi ze začátku května na sněmovním plénu. Tehdy dolní komora projednávala návrh vládní koalice umožnit českým občanům v zahraničí hlasovat poštou.

„V minulém volebním období mě chtěl politicky zlikvidovat, takový novodobý Hitler je to taky, jako jo. Mně tak připadá vždycky ta jeho dikce. A mně třeba voliči píšou často, že ještě knírek dát a je to jako úplně ta dikce,“ prohlásil konkrétně Okamura 9. května ve více než dvouhodinovém proslovu. Další výrok zněl: „No neuvěřitelné, co vy jste za člověka, podrazák nejvyššího kalibru normálně, já v podstatě neznám tady lidsky horšího člověka, než jste vy, je to tak prostě“.

Výbor může v disciplinárním řízení uložit peněžitý trest do výše jednoho poslaneckého platu nebo omluvu. Omluvu výbor neuložil podle Válkové i kvůli tomu, že šéf SPD opakovaně veřejně deklaroval, že se veřejně neomluví. „Debatovali jsme o možnosti uložení obou disciplinárních opatření. Naprosto racionálnější nám přišlo uložit pokutu než téměř možná nevymahatelnou omluvu,“ poznamenal Staněk.

Okamura: Vyzvu Bartoška, ať se omluví

„Vládní koalice, která má většinu v mandátovém a imunitním výboru, se rozhodla zneužívat orgány sněmovny a kriminalizovat opozici,“ komentoval rozhodnutí výboru Okamura. Ke svým květnovým výrokům uvedl, že bránil voliče SPD, když je Bartošek dříve podle něho urážel. „Odvolám se do pléna sněmovny a vyzvu pana Bartoška, ať se omluví,“ avizoval šéf SPD. Okamura znovu zdůraznil, že Bartoška neoznačil za Hitlera, ale přirovnal k němu poslancovu dikci.

„Tento výbor jasně řekl, jaké chování a sprostotu nebude při jednání sněmovny tolerovat,“ kvitoval Bartošek. Poukázal na to, že se tehdy nemohl proti Okamurovým vyjádřením ani bránit, protože řídil schůzi. Doplnil, že výši peněžitého postihu respektuje. Vítá ale také to, že se případ dostane na plénum. Půjde podle něho o důležitý vzkaz pro jednání mezi poslanci. „Urážky, hrubost a sprostotu nemůžeme lhostejně přecházet,“ zdůraznil.

Okamura také podotkl, že výbor před zhruba měsícem vyzval k uložení maximální pokuty, která by podle něho mohla jít prostřednictvím rozhodnutí vlády na dobročinné účely. Bartošek k tomu poznamenal, že plénum může sankci i zvýšit.

V tomto volebním období se výbor zabýval už několika podněty kvůli chování či výrokům poslanců na plénu. Disciplinární řízení ale v předchozích případech ani nezahájil. Předloni v říjnu například výbor nezahájil řízení s Okamurou, který čelil podnětu za výroky vůči předsedkyni dolní komory Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Loni v březnu výbor odložil podnět poslanců ANO vůči ministryni obrany Janě Černochové (ODS) a v květnu dvojici podnětů Bartoška na předsedu opozičního hnutí ANO Andreje Babiše.