Odvolání muselo přijít, tlaky z ODS nebyly, uvedl Kupka

Interview ČT24: Martin Kupka (ODS) (zdroj: ČT24)

Každému, kdo přišel do kontaktu se stavebním řízením v uplynulých měsících, je jasné, že se něco takového muselo stát, uvedl v Interview ČT24 ministr dopravy Martin Kupka (ODS) k odvolání šéfa resortu pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) kvůli nefunkčnímu systému stavebního řízení. Podle něj nešlo o blesk z čistého nebe. Kupka podotkl, že byl pověřen dotáhnutím digitalizace kvůli tomu, že nefunkční systém ohrožuje i stavby týkající se resortu dopravy. Odmítl také tvrzení Pirátů, že premiéra Petra Fialu (ODS) ke kroku donutily tlaky zevnitř ODS.

„Rozhodnutí pana premiéra je naprosto transparentní, jasně oznámené a zdůvodněné,“ uvedl Kupka s tím, že každému, kdo přišel do kontaktu se stavebním řízením, muselo být jasné, že odvolání muselo přijít. „Přes opakované sliby digitální stavební systém neposkytuje službu, kterou od něj lidé očekávají a kterou předpokládá i zákon.“

Podle něj si premiér musel vyhodnotit všechny předchozí týdny, kdy na vládě probíhala „náročná debata o tom, jak nefunguje digitální stavební řízení“. „Položil znovu Ivanu Bartošovi otázky, které mířily k tomu, jakým způsobem se státu podaří zprovoznit jednu ze základních podmínek toho, aby se v Česku stavělo, a nedostával odpovědi. Následně se rozhodl, zavolal Ivanu Bartošovi své rozhodnutí,“ dodal Kupka s tím, že tedy nešlo o blesk z čistého nebe.

Dodal, že přemýšlí, jak by odvolání Bartoše prakticky mohlo vypadat jinak. „Ano, mohl se s ním ještě jednou potkat, což v programu premiéra není jednoduchá věc, volil formu telefonátu, ale to je přímý kontakt,“ poukázal Kupka s tím, že nešlo o sdělení přes média, čehož „jsme byli svědky v minulosti“. Premiér podle něj také sdělil, jak postupoval ve vztahu k ostatním koaličním partnerům i prezidentovi.

Kupka: Tlak na premiéra z ODS nebyl

Na tiskové konferenci Pirátů zaznělo tvrzení, že Bartoš byl odvolán kvůli tlakům uvnitř ODS na premiéra. Kupka v této souvislosti prohlásil, že jde o „zjevnou lež“. „I ta sestava, ve které jsme se měli potkat, je dost nepředstavitelná. (...) Je až s podivem, že se Piráti do takových nehorázných konspirací pustili.“ Narážel tak na obvinění, že Fiala měl jednat pod tlakem právě Kupky, ministra financí Zbyňka Stanjury, hejtmana Martina Kuby a také místopředsedy sněmovny Jana Skopečka (všichni ODS). 

Kupka podotkl, že tlak na premiéra Fialu uvnitř ODS nebyl. „A Petr Fiala by se na základě žádného takového tlaku nerozhodoval. Myslím, že tím je dobře známý, že se rozhoduje na základě opravdu pevného úsudku a na základě faktů, které v tomhle případě měl k dispozici,“ dodal Kupka s tím, že spekulace o tom, že premiér skončí, pokud by Bartoše neodvolal, jsou podle něj „úplně mimo“.

Odmítl také Bartošovo tvrzení, že digitálním stavebním systémem ohrozil byznys firem napojených na ODS. Podle něj Bartoš po svém neúspěchu začal kolem sebe kopat a obviňovat ostatní z „nehorázností“.

Diametrální rozdíl v počtech stavebních povolení

Zopakoval, že premiér jej pověřil dotáhnutím digitalizace kvůli tomu, že nefunguje a z velké části ohrožuje i stavby, které se týkají dopravního resortu. „Navíc Dopravní a energetický stavební úřad je pod ministerstvem dopravy,“ podotkl Kupka a připomněl také pozměňovací návrh k zeměměřičskému zákonu v roce 2019, který založil digitalizaci stavebního řízení. „Návrh jsme podávali a připravovali po boku Ivana Bartoše.“

Podotkl, že Bartošovi nabízeli pomoc, ale on ji odmítal. Kupka zmínil analýzy, podle nichž byl letos za červenec a srpen systém schopen průměrně vygenerovat 1400 stavebních povolení. „V loňském roce to bylo v průměru třináct tisíc vydaných stavebních povolení za dva měsíce. To je diametrální rozdíl.“

Zmínil, že čekali na to, až se systém rozjede, a poskytovali týmu Ivana Bartoše zpětnou vazbu. „Byli jsme odmítáni. Pamatuju si na jednání 4. srpna, když jsem na ministerstvu pro místní rozvoj ukazoval, jaký problém máme, a žádal jsem změny a úpravu systému, protože nebylo možné jej obsluhovat – tak vážná situace byla,“ podotkl s tím, že se mu dostalo příslibu, že se systém opraví v srpnu a pak v dalších týdnech. „Tohle opravdu není schůdné a nebylo to možné udržet dlouhodobě dále.“

Kupka také v týdnu oznámil, že úředníci na stavebních úřadech dostanou v nejbližší možné době možnost vrátit se k systémům používaným před digitalizací. „Neznamená to návrat pět nebo šest let zpět. Jde o to, aby bylo možné na úřadech využívat nástroje, které úředníci znají, a my je chceme propojit s novými systémy, aby to poté bylo ve výsledku pro samotné úředníky snazší z hlediska správy jednotlivých jednání a řízení,“ vysvětlil ministr.