O víkendu se ochladí a na horách bude sněžit

Události: Počasí v pátek a o víkendu (zdroj: ČT24)

O víkendu se v Česku ochladí. Nejvyšší denní teploty se budou držet kolem pěti stupňů. Pocit chladu bude zesilovat čerstvý vítr. V sobotu bude v polohách nad 400 metrů sněžit, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V pondělí bude ale zase i dvanáct stupňů a teplé bude i úterní ráno.

Pokud lidé v pátek vyrazí na oslavy 17. listopadu, měli by počítat s tím, že se na většině území Česka může vyskytnout déšť. Ve vyšších polohách bude sněžit nebo budou srážky smíšené. Pocit chladu bude navíc zesilovat čerstvý severozápadní vítr, který může zejména na Moravě v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Denní chod teplot bude dost netypický – od rána až do večera se bude jenom ochlazovat.

V sobotu bude na obloze proměnlivá oblačnost. Místy meteorologové očekávají přeháňky, které budou dešťové nebo smíšené a v polohách nad 400 metrů sněhové. Na horách na severu a severovýchodě bude sněžit trvaleji. V noci teploty klesnou na plus tři až minus jeden stupeň, ve dne se budou pohybovat mezi dvěma a šesti stupni. Stejně jako v pátek povane čerstvý severozápadní vítr.

V neděli bude zpočátku polojasno, ale od západu bude místy sněžit nebo padat déšť se sněhem. Noční teploty budou nejmrazivější, klesnou až k minus třem stupňům, denní teploty budou mezi jedním a pěti stupni. K večeru meteorologové očekávají v jihozápadní polovině území oteplování.

V příštím týdnu pak denní teploty budou opět stoupat k deseti stupňům. Pak ale bude další rychlá proměna: druhá polovina týdne by měla připomínat začátek listopadu.