Nejvíce dárců se objeví před Vánoci. Peníze neposílejte naslepo, radí odborníci

Události: Předvánoční dárcovství (zdroj: ČT24)

V předvánočním čase jsou lidé nejvíce štědří. Podle Fóra dárců podporují hlavně zavedené charitativní sbírky. Loni na veřejně prospěšné účely darovali přes patnáct miliard korun. Menší zájem teď evidují organizace v regionech.

Na Ostravsku pomáhá nezisková organizace Péče srdcem osm let. V terénu má třicítku osobních asistentů, kteří pečují o šedesátku lidí. Mezi nimi je i paní Anežka, která oslavila sto let a s pomocí rodiny a asistentů může stále žít doma.

Kapacitu pracovníků by chtěla organizace navýšit. Vypsala proto sbírku, dárců má však zatím málo. „Z darů financujeme mzdy. U někoho jsme čtyři hodiny, u některého i 24 hodin. Pracujeme sedm dní v týdnu,“ přiblížila ředitelka Péče srdcem Jana Vávrová.

Dárci pomáhají studentům, Ukrajině i ženám v chudých zemích

Sbírky pomáhají také mladým lidem. Milan Holuška si zlepšil známky z matematiky díky doučování, které podporují dárci. Lektoři u něj objevili talent na angličtinu.

Milan chce proto nastoupit na anglické gymnázium. Chystá se na přijímací zkoušky, které nanečisto zvládl. Zároveň by měl získat stipendium Václava Havla.

Do vzdělávacích programů Člověka v tísni se letos zapojilo přes 2600 dětí. Většina z nich využila právě doučování. „Takovou šanci jsem si nikdy nepředstavoval. Chtěl bych vzkázat romským dětem, věřte si, taky můžete dosáhnout, co já,“ řekl čtrnáctiletý student.

K nejčastějším dárcovským certifikátům patří školní pomůcky nebo pomoc Ukrajině. Projekt Skutečný dárek jich nabízí téměř čtyřicet. V Etiopii se díky němu podařilo zasadit deset milionů stromů nebo dostat do škol 25 tisíc žen.

„Bezpečný svět pro ženy je pro nás zásadní téma. Pracujeme v mnoha chudých zemích, kde ženy nemají rovnoprávné postavení, mnohdy jsou vystaveny násilí,“ popsal vedoucí fundraisingu organizace Člověk v tísni Tomáš Vyhnálek.

Zásady bezpečného dárcovství
Zdroj: Asociace veřejně prospěšných organizací ČR

Sbírek přibývá. Na Fórum dárců se častěji obracejí lidé, kteří řeší, kam peníze poslat a nenaletět podvodníkům. „Je velmi jednoduché udělat webové stránky na pár kliknutí. Srdceryvné příběhy prostě nestačí, vždy je zapotřebí odborný garant,“ upozornila ředitelka Klára Šplíchalová.

Asociace veřejně prospěšných organizací zveřejnila základní kroky bezpečného darování. Doporučují neposílat peníze naslepo, nepodléhat tlaku nebo ověřit si transparentní účet.