Náročné profese si mohou pravidla pro nošení respirátorů upravit, sdělil Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch o povinnosti nosit roušku na pracovišti (zdroj: ČT24)

Povinnost nošení respirátorů v zaměstnání si mohou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pro náročné profese zaměstnavatelé upravit, mohou být bez ochrany dýchacích cest nebo mít roušku. Počítá s tím podle něj nově vydané opatření, které povinnost pro zaměstnance od pondělí zavádí. Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku potřetí v tomto týdnu dosáhl nejvyšší hodnoty od konce dubna. Ve čtvrtek přibylo 3638 nakažených, což je o 2102 více než před týdnem.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

K úpravám opatření vyzval ministerstvo Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP). Nařízení by podle jeho viceprezidenta Jana Rafaje mělo umožnit i jinou ochranu dýchacích cest, zohlednit by mělo také některé profese, ve kterých nelze mít zakrytá ústa a nos po celou dobu výkonu práce. Pochybnosti má podle něj svaz také ohledně zrušení hrazených testů na koronavirus.

„V některých případech, pokud jsou to třeba zvláště náročné profese, nařízení počítá s tím, že je možné to upravit. Například jsou to profese, kde je vysoké teplo nebo něco podobného,“ řekl v pátek ministr Vojtěch. Zaměstnavatelé mohou rozhodnout o tom, že zaměstnanci v těchto profesích respirátor nosit nemusí, nebo ji mohou nahradit rouškou.

Vláda ve středu na mimořádném jednání s ohledem na zhoršující se epidemickou situaci rozhodla, že od pondělí budou muset mít zaměstnanci v práci respirátory. Týká se to případů, kdy se na jenom místě sejdou alespoň dva lidé a jsou od sebe méně než 1,5 metru.

V nařízení není podle Rafaje třeba vymýšlet nic nového. Ministerstvo zdravotnictví může uplatnit pravidla z jara. „Firmy si na ně zvykly, dodržovaly je a zkušenosti ukazují, že fungovala,“ řekl. Kromě možnosti použít i jiné ochranné prostředky než respirátory, by mělo opatření upravit výjimky například pro fyzicky náročné profese.

Podle ministra Vojtěcha právě to nové nařízení umožňuje. Doslovně se ale nařízení zmiňuje jen o profesích, které jsou kategorizované jako třetí nebo čtvrtý rizikový faktor pracovních podmínek zátěže teplem. Výjimku mají dál také řidiči veřejné dopravy, pracovníci integrovaného záchranného systému, moderátoři a herci nebo soudci a další účastníci soudních řízení.

Vojtěch doplnil, že příští týden budou kontroly benevolentní, čímž se snaží vyjít vstříc třeba velkým zaměstnavatelům, aby se stihli respirátory pro zaměstnance zásobit. Podnikům, které nyní nakupovaly pro zaměstnance roušky, způsobí nové nařízení podle Rafaje i další dodatečné náklady.

„Chápeme, že vláda musí na aktuální situaci rychle reagovat, nejsme si ale jistí, zda se vydala správnou cestou, když zrušila proplácení testů. Byl to osvědčený nástroj, který pomohl zbrzdit epidemii,“ uvedl dále Rafaj. Preventivní PCR a antigenní testy si budou muset lidé až na výjimky platit od 1. listopadu.

Reprodukční číslo je nejvyšší v Evropě

Reprodukční číslo stouplo ze čtvrteční hodnoty 1,65 na 1,79. Páteční hodnota reprodukčního čísla tak překonala všechny předchozí nejméně od 1. října 2020. Hodnoty za dny před tímto datem nejsou na webu ministerstva uvedeny. Nepřetržitě od konce letošního srpna se reprodukční číslo drží nad kritickou hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření epidemie covidu-19.

Česko má nyní podle statistik Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) nejvyšší reprodukční číslo ze zemí Evropské unie. Po České republice je ze zemí EU nejvyšší reprodukční číslo v Polsku a Maďarsku (v obou 1,6). Nejlépe jsou na tom Malta a Finsko, kde je reprodukční číslo pod hodnotou jedna. Celosvětově je ČR sedmá nejhorší, nejvyšší reprodukční číslo ve světě je v Paraguayi (2,6).

Počty nově nakažených vystoupaly na rekord od letošního 20. dubna, kdy nárůst činil přes 3800 případů. V úterý to bylo 3251 případů. Ve středu byl ale nárůst ještě vyšší a ve čtvrtek šíření nemoci opět zrychlilo, a to na 3638 případů.

Stejně prudce se zvyšují počty hospitalizovaných s covidem. Ke čtvrtku vystoupaly na 771 lidí, což je nejvyšší množství od 25. května. Ve vážném stavu je 119 lidí. Ve srovnání se stejným dnem předchozího týdne je hospitalizovaných nyní skoro o tři pětiny více.

Také úmrtí nemocných značně přibývá. Jen za uplynulých sedm dní zemřelo podle ministerstva osmapadesát lidí s covidem, zatímco třeba za celé září bylo zaznamenáno čtyřiačtyřicet úmrtí a za srpen dvacet sedm.

Spolu s denními nárůsty počtů nakažených stoupá i takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na sto tisíc obyvatel. Stouplo ze čtvrtečních 134 na 154. V pondělí přitom bylo incidenční číslo ještě pod stovkou, na devadesáti případech.

Testuje se také více lidí

Zvyšuje se rovněž počet provedených testů na koronavirus. Předchozí čtvrtek bylo provedeno zhruba 29 tisíc PCR a 55 tisíc antigenních testů, kdežto tento týden ve středu asi 38 tisíc PCR a 53 tisíc antigenních.

Množství nakažených se ale zvyšuje více než počet testovaných, takže vytrvale rostou podíly odhalených případů covidu na počtu provedených testů. U preventivních a plošných testů, které tvoří většinu prováděných testů, vzrostl podíl pozitivních z 0,69 procenta za předchozí čtvrtek na 1,93 procenta.

U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl ze 4,33 na 6,84 procenta. Podíl pozitivních u diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze 7,53 na 14,61 procenta, což je nejvíce od 27. dubna.

Úřady v pátek zveřejní aktuální podobu takzvané mapy cestovatele. Ta obsahuje seznam zemí podle míry rizika nákazy covidem-19 a určuje, jak musí lidé postupovat při návratu do České republiky. Zatím poslední změna přinesla obtížnější návrat z Finska, Maďarska a Lucemburska. Země se přesunuly mezi státy s vysokou mírou rizika nákazy. 

Zájem o očkování roste

Zájem o očkování proti covidu-19 bez registrace roste. Podle zástupců vakcinačních center to souvisí se zkrácením lhůty pro přeočkování třetí dávkou i s novými vládními opatřeními. Těmi jsou například zkrácení doby platnosti negativních testů nebo zpoplatnění preventivního testování. Česko i tak v proočkovanosti populace zaostává za průměrem států Evropské unie.

Více lidí se chodí očkovat například i do obchodního centra na pražském Chodově. Od pondělí tam výrazně narostl počet zájemců, a to skoro o polovinu. Na pokyn ministerstva zdravotnictví se proto jeho provoz prodlužuje do konce tohoto roku.

„Ve čtvrtek přišlo 970 lidí, z toho 41 procent na první dávku, 17 procent na druhou a 42 procent zájemců na třetí. Zatímco na začátku měsíce chodilo na očkování v průměru 400 lidí denně, od tohoto pondělí se čísla zájemců o očkování začala prudce zvedat, v průměru očkujeme přes 700 lidí denně,“ uvedla mluvčí Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Markéta Šenkýřová.

IKEM kvůli nárůstu zájemců o očkování bez registrace musí posílit personál. „Fronty se tvoří nárazově, maximálně do 30 minut,“ doplnila Šenkýřová.

Polsko, Nizozemsko a Kypr se přesouvají do červené barvy

Z Polska, Nizozemska a Kypru bude od pondělí pro lidi nenaočkované proti covidu-19 obtížnější návrat do Česka. Na takzvané mapě cestovatele se země přesunou z oranžové barvy do červené, značící vysokou míru rizika nákazy koronavirem.

K územím s nízkým rizikem nákazy budou v Evropě patřit Itálie, Malta, Španělsko, Vatikán a Kanárské ostrovy a Madeira. Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Bahrajn, Hongkong, Chile, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay. V oranžové kategorii budou Andorra, Dánsko, Francie, Island, Lichtenštejnsko, Monako, Norsko, Portugalsko, San Marino, Švédsko, Švýcarsko, Baleárské a Azorské ostrovy.

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Městský soud v Praze však k 27. říjnu zrušil povinnost vyplňovat při návratu příjezdový formulář. Podle soudu mimo jiné zasahuje do práva vstoupit na území ČR, které má každý občan. Ministerstvo zdravotnictví může nařízení přepracovat. Zatím ale nesdělilo, jak bude reagovat.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Belgie, Bulharsko, Finsko, Chorvatsko, Irsko, Kypr, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Řecko a Slovensko. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak náleží Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Slovinsko a ostatní třetí země mimo EU.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Ministerstvo zdravotnictví tak zatím nereflektovalo rozhodnutí Městského soudu v Praze, který k 1. listopadu zrušil část opatření o samoizolaci. Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Česko uznává očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončenou vakcinaci z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), nebo jí odpovídající vakcínou, kterou schválila Světová zdravotnická organizace (WHO) pro nouzové použití. Tyto osoby musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněn v seznamu certifikátů na webu ministerstva. Může jít také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle evropského nařízení.