Na druhé čtení konsolidačního balíčku čekají desítky návrhů s úpravami. Od školkovného po daně na dříví

Události: Do sněmovny opět míří úsporný balíček (zdroj: ČT24)

Poslanci se příští týden vrátí, v druhém čtení, k vládnímu balíčku úspor. Opozice chce podat desítky pozměňovacích návrhů a své změny detailně představit. Koalice i proto čeká dlouhou debatu. Kabinet už jeden komplexní návrh představil.

Předsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně ANO Alena Schillerová zdůrazňuje, že vládní konsolidační balíček se dotkne každé skupiny obyvatel. „Každý si tam bohužel najde něco, co ho zasáhne,“ říká. A dodává, že proto musí koalice dát opozici prostor představit její návrhy. 

Opozice chystá desítky změn

ANO má zatím připraveny zhruba dvě desítky změn. Podrobně je poslanci hnutí prodiskutují v pondělí. Schillerová mluví například o tom, že trajektorie, po kterou se má navyšovat spotřební daň z tvrdého alkoholu nebo tabákových výrobků, nemá má být tříletá, ale delší.

ANO dál mluví třeba o zachování takzvaného školkovného nebo slevy na studenta – obě daňové výjimky konsolidační balíček ruší. 

Zhruba třicítku úprav pak připravuje SPD. „Pozměňovací návrhy prakticky sahají do všech opatření. Vadí nám, že se třeba i kojenecká voda nebo léčebné minerální vody přesouvají do nejvyšší sazby. Vadí nám, že se palivové dříví přesouvá do zvýšené sazby,“ řekl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). 

Vláda zásadní úpravy odmítá

Vláda, která má ve sněmovně pohodlnou většinu 108 hlasů, ale opakovaně říká, že zásadní úpravy balíčku odmítá. „Je logické, že se ty pozměňující návrhy dozvíme až po ukončení druhého čtení, pak je budeme analyzovat a pak se jako vládní koalice rozhodneme, zda některé z nich podpoříme,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). 

Stejné to má být v případě dalších návrhů změn, které předloží koaliční poslanci. „Těžko říct, jestli někoho něco napadne, opravdu všeobecná dohoda je, že případné další pozměňovací návrhy z koalice by měli podepsat předsedové všech koaličních klubů,“ vysvětlil předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).

Vše sledují i odboráři a zaměstnavatelé

V červenci trvala první debata o předloze tři jednací dny a zabrala poslancům více než sedmadvacet hodin. Dlouhé projevy se čekají i nyní. „Budeme představovat své pozměňovací návrhy, ale znovu se vrátíme k těm věcem. Znovu budeme říkat, vy jste rezignovali na boj s šedou ekonomikou, vy nevybíráte daně,“ uvedla Schillerová. 

Předsedkyně sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová věří, že i nyní nastane stejný model jako v prvním čtení. „To znamená dohodnout se třeba na tom, že jednání bude ohraničeno půlnocí, a pak pokračujme hned od rána znovu.“

Ve sněmovně chtějí působit rovněž odboráři a zaměstnavatelé. „Spolu se zaměstnavateli jsme se dohodli, že budeme v Poslanecké sněmovně operovat a snažit se, aby se to změnilo. Důležité ale je, aby se k tomu kolice postavila čelem, aby se to změnilo,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula.

O tom, které změny nakonec uspějí, rozhodne až závěrečné hlasování ve třetím čtení. K tomu by mohlo dojít na přelomu září a října.