Ministrem zdravotnictví bude Jan Blatný, prezident ho jmenuje ve čtvrtek

Prezident Miloš Zeman přijal na lánském zámku kandidáta na nového ministra zdravotnictví. Je jím dosavadní náměstek z brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný. Podle prezidentova mluvčího jej Zeman ve čtvrtek jmenuje ministrem. Premiér by ho chtěl tentýž den uvést do úřadu.

Premiér Andrej Babiš v pátek navrhl odvolání současného ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) kvůli fotografiím zachycujícím jeho odchod z areálu restaurace, na nichž navíc neměl roušku, i když byl v blízkosti dalšího člověka.

Krátce poté, co premiér řekl, že Prymulu nechá odvolat, pokud sám neodstoupí, dorazil na Úřad vlády Blatný. On sám ani Babiš ale nepotvrdili, že dostal nabídku být ministrem. Potvzení tak přišlo až v úterý, kdy mluvčí hlavy státu informoval o přijetí Blatného jako kandidáta na ministra zdravotnictví v Lánech. Ten po jednání bez komentáře odjel.

Prezidentův mluvčí poté uvedl, že Zeman ho jmenuje ministrem ve čtvrtek. Akt se uskuteční na lánském zámku v poledne, podobně jako při jmenování Prymuly koncem září se tak stane bez přítomnosti médií. Ceremoniálu se ale zúčastní premiér.

Ten původně plánoval, že nový ministr bude již na pondělním jednání vlády, nakonec ale jeho závěry prezentoval ještě Prymula. Prezident chtěl s kandidátem na nového ministra hovořit, což se stalo až v úterý odpoledne. 

Blatný nebyl první volbou, řekl Babiš

Premiér v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že nového ministra vybral na základě konzultací. „Víceméně na základě několika telefonátů jsem dostal různé doporučení. Měl jsem dva nebo tři kandidáty a následně jsem se rozhodl k jeho nominaci, protože nemůžeme ztrácet čas a musí tam být kontinuita,“ uvedl premiér. Podle Babiše má Blatný kuráž, že nabídku akceptoval.

Blatný byl podle něj až druhou volbou. „Ta první volba si to chtěla ještě rozmyslet, ale já už jsem potom neměl čas, tak jsem to musel řešit rychle,“ řekl Babiš. Koho před Blatným preferoval, však neuvedl. 

Premiér Andrej Babiš k jmenování nového ministra zdravotnictví Blatného (zdroj: ČT24)

Hodnocení opozice

Opoziční poslanec a bývalý prezident České lékařské komory Bohuslav Svoboda (ODS) míní, že nový ministr nebude mít ve funkci problém porozumět si s odborníky, ke kterým sám patří, mohou ale nastat problémy mezi Blatným a dalšími členy vlády. „Víte velmi dobře, jak to bylo s ministrem Adamem (Vojtěchem). Ráno něco říkal a odpoledne to přestalo platit, protože se vláda rozhodla jinak,“ uvedl.

Jediným úkolem nového ministra je podle Svobody zvládnout epidemii. „Když ji nezvládne, tak žádné další úkoly nebudou. Ekonomika se propadne a nemocnice budou plné nemocných,“ podotkl.

„Je to dobrý doktor, určitě dělá dobře svoji práci. Určitě je to slušný a korektní kolega. Nemůžu o něm říct nic špatného,“ uvedl člen poslaneckého výboru pro zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Blatný by podle něj měl začít co nejrychleji pracovat a předložit jasný a dlouhodobý plán, který by stanovil, v jakých případech bude docházet k uvolňování, nebo naopak zpřísňování vládních opatření. Výhodou nového ministra by podle Válka měla být znalost nemocničního prostředí pod náporem covidových pacientů.

Zdravotnický expert Pirátů Petr Třešňák ocenil Blatného odbornost, zapochyboval však o jeho mediální zdatnosti. „Už samotný příjezd a odjezd z Lán tomu nenasvědčuje,“ poukázal.

Kandidát na ministra zdravotnictví Jan Blatný je známý jako dětský hematolog, do vlády míří z pozice náměstka ředitele Fakultní nemocnice Brno. Narodil se v roce 1970 v Prostějově, v 90. letech vystudoval všeobecné lékařství na Masarykově univerzitě, později získal doktorát v oboru pediatrie. Pracoval v nemocnicích v Bristolu a Dublinu, poté se vrátil do Brna. Kromě pozice zdravotnického náměstka pro pracoviště Dětská nemocnice je v brněnské fakultní nemocnici také přednostou oddělení dětské hematologie a biochemie. Zároveň přednáší na Masarykově univerzitě, kde je docentem, a je zakládajícím členem Českého národního hemofilického programu.

Výhrady má k budoucímu ministrovi i bývalý šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD). „Jsem na tom asi podobně jako celá česká veřejnost. Pana doktora Blatného neznám, neslyšel jsem dříve o něm,“ uvedl.

Věří však, že zvládne zejména politickou stránku profese, na které „vyhořel profesor Prymula“. České zdravotnictví podle něj nyní potřebuje zejména krizového manažera, který dokáže dobře komunikovat s veřejností. 

Prymula odmítá porušení pravidel, připustil politickou chybu

Končící ministr Prymula v pátek řekl, že neodstoupí, protože neporušil žádné vládní nařízení kromě toho, že se ve městě v blízkosti jiného člověka pohyboval bez roušky. V neděli v Otázkách Václava Moravce připustil, že se úřadu vzdá, ale až poté, co jej bude moci předat někomu jinému.

V úterý potom uvedl, že má právní analýzu, podle které se nedopustil žádného pochybení na schůzce, kvůli které má skončit ve vládě. Připustil ale politickou chybu.

Prymula byl ministrem jmenován 21. září. Ve funkci nahradil Adama Vojtěcha, který ve stejný den ráno oznámil rezignaci. Šéfem ministerstva zdravotnictví tak bude 39 dnů. Za zvládnutí jarní vlny koronaviru by mu měl Zeman ve středu večer udělit státní vyznamenání.