Ministerstvo chce zřídit v nemocnicích speciální zdravotní centra pro uprchlíky. Uleví praktikům

Události: Uprchlíkům mají sloužit speciální centra ve fakultních nemocnicích (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví plánuje, že v Česku vzniknou speciální centra pro zdravotní péči o ukrajinské uprchlíky. Mají fungovat ve fakultních nemocnicích napříč Českem a první by mohla otevřít už příští týden. Resort tak chce řešit i nápor na péči, kterou běžně poskytují praktičtí lékaři.

Základní zdravotní péči zatím zajišťují asistenční centra, kde předepisují základní léky na kašel, bolest nebo zažívací potíže. „Nejčastěji se tady řeší různé bolesti hlavy či zubů. Samozřejmě ti lidé po cestě bývají vyčerpaní,“ říká zdravotník v asistenčním centru Českého červeného kříže v Blansku Tomáš Růžička.

Resort zdravotnictví už ale zjišťuje, jak se o ukrajinské uprchlíky postarat do budoucna během celého jejich pobytu v Česku. Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž už do středečního rána registrovala více než sto sedmdesát tisíc nových pojištěnců. Téměř polovina z nich jsou děti. Podle propočtů pojišťovny by tak třeba každý pediatr musel přijmout až padesát nových pacientů.

Počet uprchlíků zaregistrovaných u VZP
Zdroj: ČT24

„Já si to třeba představit dokáži, protože bereme nové děti, i díky tomu, že tady nepracuji sama, mám další zaměstnané pediatry, ale může být skutečně i určitá oblast Prahy, kde jsou kapacity ordinací přetížené,“ míní místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Hana Cabrnochová.

A kapacity mohou chybět i v dalších částech země. S péčí proto už teď pomáhají třeba v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). „Pohybujeme se kolem deseti dětí denně. Zatím všechna onemocnění jsou běžného typu. Jde o střevní nebo dýchací potíže,“ uvádí mluvčí VFN Marie Heřmánková.

V případě, že by však čísla dál rostla, jsou zde připraveni otevřít speciální ambulanci vyhrazenou pro ukrajinské uprchlíky. Stejným způsobem by pak měly postupovat i další fakultní nemocnice napříč Českem.

 „Nejlépe v každém kraji by bylo aspoň jedno centrum pomoci ukrajinským uprchlíkům, které bude zaměřeno na pomoc – zejména pediatrickou, ale i gynekologickou, internu nebo chirurgickou pomoc,“ vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Zapojení ukrajinských lékařů a sester

Podle resortu by se na těchto místech mohly rovněž zapojit i ukrajinské sestry a vypomáhat doktoři, kteří ještě musí získat atestaci a naučit se česky.

Podle předsedy Asociace krajů a hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) to však nebude jen tak. „Jednoduchá představa, že vydá ministerstvo pokyn, aby to zařídily nemocnice, je absurdní, protože ono to bude narážet na lidské kapacity - na doktory a sestřičky. A o tom si musíme velmi poctivě povídat,“ říká Kuba. Jednání s vládou na toto téma se podle něj uskuteční příští týden.