Marmelády či cukroví bez „přísady“ byrokracie. Pomůžou sjednocená pravidla pro hygienické stanice

Události: Méně byrokracie pro výrobce marmelád či cukroví (zdroj: ČT24)

Ulehčit administrativu drobným výrobcům sezonních produktů, například marmelád a cukroví, v domácím prostředí má sjednocení pravidel pro krajské hygienické stanice. Například nemusí investovat do speciálních provozoven ani hlásit prodej. Zmírnění podmínek přináší antibyrokratický balíček, který chystá úlevy pro menší živnostníky.

O změnách i současném nastavení mluvili v týdnu s drobnými výrobci ve sněmovně politici i zástupci hygieny. Podle malovýrobců patří tuzemská pravidla k nejpřísnějším v Unii. Navíc krajští hygienici si je vykládali různě.

Nová metodika přináší jednotná pravidla pro všechny krajské hygienické stanice. „Úprava je evropská, český výklad byl přísnější, než by být musel. Je dobře, že se centrálně metodickým pokynem řeklo, jak by to mělo být,“ míní ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Metodika především upřesnila, v jakých případech není potřeba schválená provozovna. Zároveň uvádí třicítku situací, kdy lze výrobky prodávat. „Pokud je to nahodilá činnost, tak pro tuto činnost nepotřebují povolení,“ vysvětlila hlavní hygienička Pavla Svrčinová a doplnila konkrétní příklad: „Příprava občerstvení třeba v rámci dobročinného spolku, v rámci trhů.“

Další návrhy na snížení byrokracie

Stát chystá i další úlevy od byrokratické zátěže. Balíček obsahuje přes dvacet návrhů z oblasti zdravotnictví, justice nebo zemědělství. Vláda už zadala resortům předložit do konce října konkrétní materiály.

První antibyrokratický balíček, který má vést k přípravě opatření ke snížení administrativní zátěže podnikatelů, státního aparátu i občanů, vláda schválila loni koncem srpna. Soubor opatření vznikal ve spolupráci s Hospodářskou komorou, Svazem průmyslu a dopravy, Asociací malých a středních podniků a živnostníků a dalšími subjekty.

Další návrhy na snížení byrokracie vzešly z jednání s jednotlivými ministerstvy. Příslušné resorty na základě usnesení vlády měly připravit legislativní řešení pro popsané situace do konce roku 2022. Následně vznikly návrhy dílčích změn zákonů, které prošly či ještě projdou standardním vládním legislativním procesem, tedy připomínkovým řízením a Legislativní radou vlády a pak parlamentem.

Od 1. ledna 2023 tak byly zrušeny povinné periodické lékařské prohlídky pro zaměstnance v nerizikových profesích a skončila povinnost lékařských prohlídek v těchto profesích pro řízení referentských vozidel v zaměstnání. Se začátkem roku také zvýšila vláda hranice obratu pro povinné placení DPH a pro možnost přihlásit se k placení paušální daně na dva miliony korun a snížila až na polovinu pokuty u kontrolního hlášení pro menší plátce.

Od ledna roku 2024 by měla přibýt možnost vést účetnictví v cizí měně, což závisí na schválení novely zákona o účetnictví, u které nyní ministerstvo financí vypořádává připomínky.